Diyabet önlenebilir mi?

Diyabet önlenebilir mi?

Dünya Sağlık Örgütü'nün en önemli sağlık sorunlarından biri olarak kabul ettiği diyabeti önlemenin en önemli yolu, hastalığı daha 'gizli şeker' aşamasındayken tespit etmekten geçiyor.

Tip 2 diyabet hastalığı eskiden 50-60'lı yaşların hastalığı olarak bilinirdi. Ancak hastalık artık 10-20 yaş arasındaki çocuk ve gençlerde bile görülüyor.

Diyabete gidişin önlenmesi için tüm dünyada öncelikle gizli şekerin tespit edilmesi amacıyla çalışmalar yapıldığını belirten Endokrinoloji ve Metabolizma Uzmanı Doç. Dr. Rüştü Serter, “Diyabeti önlemek için hastalığı daha gizli şeker aşamasındayken tespit etmek gerekiyor. Böylece hastada gerekli yaşam tarzı değişikliklerini gerçekleştirerek, gerektiğinde ilaçlarla tedavisini de yaparak diyabetin oluşumu önlenebilir” diyor.

GİZLİ ŞEKERDE BEŞ BELİRTİYE DİKKAT
Tip 2 diyabet sinsi bir hastalık ve çok belirgin bulgularla ortaya çıkmıyor. Ancak çok su içme, çok idrara çıkma, nedensiz zayıflama, sık ortaya çıkan yaralar, kaşıntı gibi şikâyetler, hastalığı haber veren en önemli belirtiler. Bu belirtilerin ortaya çıkmasıyla zaman kaybetmeden doktora gitmek gerekiyor. Vücuttaki şeker düzeyinin yükselmesi böbrekler, gözler, kalp başta olmak üzere birçok iç organın ve damarların da olumsuz etkilenmesi anlamına geliyor.

ntvmsnbc

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.