Diplomaya haciz

Diplomaya haciz

Özel Evrensel Eğitim Kurumları, okul taksitleri ödenmeyince liseyi bitirmeye hak kazananan Eda Özcan'ın diplomasını vermedi. Üniversite sınavında Türk Dili Edebiyatı bölümünü kazanan Özcan, diploması olmadığı için kayıt yaptıramadı.

ÖZEL Evrensel Eğitim Kurumları'nda lise eğitimini tamamlayan Eda Özcan, bir yıllık okul taksitini ödeyemeyince mezun olduğu halde lise diplomasını alamadı. Üniversite sınavında kazandığı Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü'ne lise diploması olmadığı için kayıt yaptıramayan Özcan ve ailesi haklarını aramak için mahkemenin yolunu tuttular.

Lise öğrenimini tamamlamasına rağmen, ilkokul mezunu görünmekten rahatsızlık duyduğunu vurgulayan Özcan, “Benim bu yaşadıklarım Türkiye'nin ayıbıdır” dedi. Üniversitede dirsek çürütmek yerine, özel bir şirkette ilkokul mezunu olarak sekreterlik yapan Özcan sözlerine şöyle devam etti:

Paranız olduğunda ödersiniz

“Evrensel Eğitim Kurumları'na kayıt yaptırdığımda ailemin maddi durumu iyiydi. Üç yıl boyunca okul taksitlerimi zamanında ve eksiksiz yatırdım. Ülkemizde ekonomik krizin baş göstermesiyle birlikte ailemin de maddi durumu bozuldu. Ailem sahip olduğu iş yerlerini kapatmak zorunda kaldı. Okulun taksitlerini yatıramayacağımızı anlayınca evimizin yakınlarında bulunan bir devlet okuluna nakil almak istedik. Nakil işlemleri için Evrensel'e gittiğimizde bir sene için nakil yapmayacaklarını, durumumuz düzelince ödeyebileceğimizi söylediler. Sene sonu geldiğinde ise taksitleri yatırmadan diplomanı vermeyeceklerini söyleyerek beni kapı dışarı ettiler.

Diplomanı almaya babanla gel

Lise bittikten sonra üniversite sınavına girdim. Sınav sonuçları geldi ve Türk Dili Edesiyatı Bölümü'nü kazandığımı öğrendim. Mezun olan diğer arkadaşlarımla diplomamı almaya gittiğimde bana arkadaşlarımın yanında 'Eda diplomasını almaya babası ile birlikte gelecek' dediler ve diplomamı vermediler. Diplomam olmadığı için kazandığım bölüme kaydımı yaptıramadım. Yaklaşık yedi aydır Evrensel'in ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nün yollarını aşındırıyorum. Son çare olarak savcılığa suç duyurusunda bulundum. Kazanılmış hakkım olan ve geleceğimin temellerini atacağım üniversite sıralarında okuyamadığıma mı üzüleyim yoksa ailemin durumuna mı bilemiyorum.”

Evrensel'den haciz geldi

Kızının çaresizliği karşısında ne yapacağını şaşıran ve yaşananlardan kendisini sorumlu tutan baba Bilal Özcan ise, şunları söyledi:

“Ailemin maddi yetersizliği nedeniyle kızımın eğitim hakkını elinden aldılar. Senelerce onu okutmak için dişimi tırnağıma takıp çalıştım. Ekonomik kriz nedeniyle iş yerlerimi kapatmak zorunda kaldım. Okula olan borcumu ödemek için krediler çektim. Kredi borçlarını ödemek için tefeciden para almak zorunda kaldım. Okul taksitlerin bir kısmını aldığım borçlarla kapattım. Yeterli olmadığını söyleyerek hem kızımın diplomasını vermediler hem de evimize haciz gönderdiler. İl Milli Eğitim Müdürlüğü'ne dilekçe yazdık. Oradan bir yanıt alamayınca son çare olarak savcılığa suç duyurusunda bulunduk. Hakkımızı aramaya da devam edeceğiz.”

İddiaları yalanladılar

ÖZEL Evrensel Eğitim Kurumları Müdürü Semra Büyükağaoğlu ise Özcan ailesinin iddialarını yalanlayarak şunları söyledi: “Kurumumuzda böylesine saçma bir olayın yaşanması mümkün değil. Okulun senetleri Bilal Özcan adına düzenlenmiş ve onun tarafından imzalanmıştır. Ailenin okulumuza borcu varsa eğer yasal işlem yapılır ve gerekirse haciz yoluna gidilir. Şartlar ne kadar zor olursa olsun öğrenciye diplomasının verilmemesi söz konusu olamaz. Borcu olan yüzlerce öğrenci var. Hepsine aynı uygulamayı yapsak, mezun olan öğrenci sayısı bir elin beş parmağını geçmez.”

Hürriyet

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.