Din Kültürü Dersinde Alevi Değişikliği

Din Kültürü Dersinde Alevi Değişikliği

Alevi çalıştaylarını yürüten ve Alevi vatandaşların sorunlarıyla yakından ilgilenen Devlet Bakanı Faruk Çelik, yeni din dersi müfredatının önümüzdeki yıl yürürlüğe gireceğini açıkladı.

Devlet Bakanı Faruk Çelik, "Din dersi müfredatından yapılan değişiklik 2011-2012 eğitim yılına yetiştirilecek" dedi.

Alevi vatandaşların talepleriyle ilgili 15 aydır sürdürdükleri çalışmanın konu başlıklarına dönüştürüldüğünü ve bunlar birisinin de Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Derslerinin içeriğiyle ilgili olduğunu kaydeden Devlet Bakanı Çelik, “Daha kuşatıcı, toplumun tem kesimlerinin taleplerine cevap verebilecek bir düzeye taşınması gibi taleplerdi. Bizim kurduğumuz ve yine Alevi eğitimcilerden oluşan bir komisyon çalışmasını tamamladı. Müfredat ve içerikle ilgili bu çalışmayı Din Öğretimi Genel Müdürlüğü'ne teslim ettik.” dedi.

NTV bağlanan Bakan Çelik, Alevilikle ilgili Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi ders kitaplarında önümüzdeki yıldan itibaren yer alacak konuları şöyle sıraladı: “Geneller Muharrem orucu işlenecek. Aşure ve Kerbela ele alınacak. Bunun yanında “Kurban Tığlama Duası” diye Alevilikte önem arz eden bir konu başlığı var. Nevruz ve Cemevleri konusu var. Cem çeşitleriyle ilgili konu başlıkları ele alınacak. Semah konusu işlenecek. '12 Hizmet' diye bir konu başlığı olacak. 'Dua ve Gülbengler' başlığı olacak, musahiplik konusu yine son derece önemli Alevi değerlendirmelerinde. Alevi Ulularlarıyla ilgili Hazreti Ali'den başlamak üzere, Hacı Bektaşi Veli ve günümüze kadar bu yolda yürümüş olanlarla ilgili yoğun bir şekilde özlü sözleri, onların değerlendirmeleri, konu başlıkları veya okuma bölümü olarak ele alınacak. Yine 'Dört kapı kırk makam' son derece önemli, bu nedir ne değildir, kitapta yer alacak. Ayrıca Hacı Bektaşi Veli'nin tevhit inancı nasıl, bu konu da bu kitapta yer alacak. Ayrıca ilave edilebilecek konular da var. Tüm bu çalışmalar yeni dönemde, buradaki heyetin de katkılarıyla AHİM kararlarını da dikkate alan, toplumun taleplerini daha kuşatıcı bir şekilde içine alacak şekilde programa yansıtmış olacağız. Umarım içinden sağlıklı bir şekilde çıkarız.”

ZORUNLU DİN DERSİ KALKMAZ

Zorunlu din eğitiminin kaldırılması gerektiğini savunanlara da cevap veren Bakan Çelik, “Çok farklı görüşleri olan kesimler var, Din Kültürü Ahlak Bilgisi öğretimi bu coğrafyada olmalıdır. Biz Hükümet olarak da bakanlık olarak da bu inançtayız. Din Kültürüyle ilgili, eğitim ve öğretim boyutuyla bütün çocuklarımızın hangi inanca sahip olursa olsun bir kültür olarak bunu almasında yarar görüyoruz. Bu olacaksa bunun müfredatının kuşatıcı olması gerekiyor. Tüm kesimleri kapsaması gerekiyor. Bu yönüyle bu çalışmanın karşı çıkacak bir durum söz konusu değil. Bilimsel olarak da baktığımız zaman da. 'Olmasın' demek, yüzeysel görüşleri ortaya koymak kolaydır. Olmazsa ne olacak o zaman? Yanlış algılamaları, yanlış değerlendirmeleri ön yargıları nasıl kıracaksınız? Sağlıklı bilgi vererek, Devletin eliyle bu sağlıklı bilgiler, bilim insanlarının süzgecinden geçtikten sonra, müfredatta yer aldığı şekilde tüm çocuklarımıza okutulursa yanlış değerlendirmeler de ortadan kalkar inancındayız. Ama işin eğitim boyutu ayrı bir olaydır. Biz yapmak istediğimiz 'din öğretimi' boyutudur, 'din eğitimi' boyutu ayrı bir tartışma, ayrı bir değerlendirme ve ciddi bir çalışma konusudur, o da gündemimizdedir. Şu anda öncelikli gündemimizde değildir.” dedi.

Haber 7

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.