Din Dersine Alevilik de Girecek

Din Dersine Alevilik de Girecek

İslam'la ilgili tüm yorumların sağlıklı bir şekilde öğretilmesi gerektiğini söyleyen Bakan Çelik, 'Sünni çocuk Aleviliği, Alevi çocuk da Sünniliği bilmeli' dedi.

Devlet Bakanı Faruk Çelik, Aleviler'in Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Dersi'nin kaldırılmasını istediğini belirterek, "Kültür olarak dinlerle ve İslam'la ilgili tüm yorumların sağlıklı bir şekilde öğretilmesi ile ilgili yeni bir müfredat yazılıyor. Alevilik'le ilgili bölümü Aleviler, Caferilik'le ilgili bölümü Caferiler hazırlayacak. Sünni çocuk Aleviliği, Alevi çocuk da Sünniliği bilsin. Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersine gelecek yıldan itibaren Alevilik de konulacak" dedi.

Devlet Bakanı Faruk Çelik, bugün Ankara'dan karayoluyla Çorum'a gelerek Anitta Otel'de Hitit Üniversitesi tarafından düzenlenen 7 ülkeden 70 katılımcının yer aldığı, 'Uluslararası Hacı Bektaş Veli Sempozyumu'na katıldı. Sempozyumda Çorum Valisi Mustafa Toprak, AK Parti Çorum Milletvekili Agah Kafkas, Belediye Başkanı AK Parti'li Muzaffer Külcü, Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Serdar Kılıçkaplan, Tunceli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Durmuş Boztuğ, Balkan Hacı Bektaşi Dedebabası Haxhi Dede Reshat Bardhi yer aldı.

Alevi çalıştaylarını tamamladıklarını ifade eden Bakan Faruk Çelik, Alevi vatandaşların yüzyıldır süren taleplerine ve sorularına cevap bulmak istediklerini söyledi. Bunun için çalışmaların devam ettiğini kaydeden Bakan Çelik, "7 çalıştay yaptık. Yönetimle bu inanç kesimleri arasında güven problemi yaşanıyor. İnsanlar fikirlerini birbirlerine söylesin ve samimi davransın istedik. Herkesin ihmalleri ortaya çıktı. Birçok Sünni ve Alevi, ne kadar yanlış yapmışsız dedi. Konuşarak, değerlendirerek güzel bir noktaya geldik" dedi.

Yapılan çalıştaylardan 4 hususun ön plana çıktığını ve çözülmesinin talep edildiğini söyleyen Bakan Faruk Çelik, "Bunlardan birisi geçmişteki çatışma ortamlarının, Maraş, Çorum ve Sivas olaylarının araştırılmasıydı. Bunu yaptık. Madımak Oteli toplum vicdanını tatmin edecek bir çalışma yapılmalıydı. İstimlak edilmesi kararına vardık. Madımak Oteli söz verdiğimiz gibi istimlak ediliyor ve devlet o mülki kendi himayesine alıyor" diye konuştu.

Alevi vatandaşların Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinin okullardan kaldırılmasını söylediğini de belirten Bakan Faruk Çelik, şöyle devam etti:

"Biz kendilerine 'Bunun ne mantığı var' dedik. Herkes dinin sağlıklı kaynaklardan sağlıklı ellerden öğrensin. Peki ne olacak? Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi'nin eğitimini değil öğretimini amaçlıyoruz. Yani bir kültür olarak dinlerle ilgili ve İslam'la ilgili tüm yorumların sağlıklı bir şekilde öğretilmesi ile ilgili yeni bir müfredatın yazılması. Alevilik'le ilgili bölümü Aleviler, Caferilik'le ilgili bölümü Caferiler hazırlayacak. Sünni çocuk Aleviliği, Alevi çocuk da Sünniliği bilsin. Bir komisyon kurduk, yeni bir müfredat hazırlayacak. Bu komisyon Alevilikle ilgili bölümü ele alacak. Diğer bölümleri diğer arkadaşlar ele alacak. Sonra taslak metni tartışacağız ve anlaşırsak, gelecek yıl Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi, yeni müfredatı ile okutulacak. Kimsenin değer yargılarını dışlamak, asimile etmeye, değiştirmeye çalışmıyoruz. Zaten bu kadar dışlanmanıza rağmen değiştiniz mi? Değişmediniz. Verilecek din dersinin herkesi tatmin etmesi gerekiyor. Şimdiki çalışmamız budur."

Bakan Çelik, Alevi kesimden hukukçulardan oluşan bir komisyon kurulduğunu ve bu konuda çalışıldığını söyledi. Sempozyumun ardından Devlet Bakanı Faruk Çelik, yine karayoluyla Ankara'ya döndü.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.