Dijital üniversite ile yeni hayata adım atın
Akdeniz'de bir eğitim merkezine dönüşen KKTC'nin ilk interaktif eğitim kurumu Akdeniz Araştırma ve Bilim Üniversitesi eğitime başladı. Kısa ismi Netkent olan üniversitenin rektörü Prof. Dr. Hasan Bülent Kahraman, yeni bir kariyer hedefleyen bugünkü meslek
Akdeniz Araştırma ve Bilim Üniversitesi, kısaca Netkent, kariyerini yeniden yapılandırmak ve sahip olduğu işini geleceğe taşımak, yeni bir meslek edinmek isteyenler; üniversitede istediği bölüme erişemeyenler, okuduğu üniversite ve bölümden memnun olmayanlar için yeni nesil eğitim modeliyle eğitim veren, bölgenin ilk dijital interaktif üniversitesi olarak eğitime başladı.
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde kurulan ve rektörlüğünü Prof. Dr. Hasan Bülent Kahraman'ın üstlendiği Netkent, küresel e-öğrenim sektörünün bölgedeki en önemli oyuncusu olarak, yeni mesleklere açılmayı, kendine ikinci bir fırsat vermeyi, yeni bir kariyere hazırlanmayı hedefleyen bugünkü meslek insanlarına "ikinci üniversite" öğrencisi olma imkanı sunuyor.
Netkent bir dijital üniversite. Eğitim düzeni nasıl olacak?
Çağımız, teknolojinin olanaklarıyla bilginin transferi ve paylaşımı konusunda bir dönüşüm geçiriyor. Özellikle internet teknolojisinin mobiliteyi artırıcı yöndeki gelişimiyle, uzun süredir yaşadığımız dijitalleşme süreci, bilgiye ulaşmada zaman ve mekan gibi fiziksel kısıntıları büyük ölçüde azalttı. Bu sürecin eğitimi kapsamaması mümkün değildi. Bizim modelimizin, örgün ve yaygın öğretimi teknolojinin olanaklarıyla birleştirdiğini ifade edebilirim. Dijital üniversite Netkent'in öğrencileri, netkent.com.tr adresi üzerinden akıllı telefonla internet erişimi olan her yerden derslerini izleyebiliyor ve canlı derslere interaktif olarak katılabiliyor. Alanında uluslararası uzmanlıkları bulunan değerli öğretim kadromuzun derslerini canlı yayında izlerken ve soru sorabiliyorlar. Bir yandan klasik bir üniversite disiplinine ve sistemine bağlı kalıyor, diğer yandan ise zaman ve mekanın sınırlarının olabildiğince aza inmesinin imkanlarından yararlanabiliyorlar. Bu nedenle çalışma yaşamlarına devam eden kişilerin üniversite eğitimi almaları için özellikle çok imkan içeren bir sistem.
Yani bir kampüs olmayacak...
Amerika'da yılda 1 milyon öğrenci kampüsleri terk edip online eğitime geçiyor. Önümüzdeki yıl 6,3 milyon öğrencinin online eğitim alması öngörülüyor. Biz bunu şimdiden yakalayarak kampüsün ötesinde bir üniversite modeli ortaya çıkarıyoruz. Kampüsü olmayan, cebindeki telefonla sayısız öğrencinin ders alabileceği bir üniversiteyiz.
Netkent'e nasıl başvruluyor?
Netkent, üniversitemizin isminin kısaltılmış hali. Üniversiteyi kuran, eğitim alanında çalışan bir bilişim şirketi. Üniversitenin resmi adı, Akdeniz Araştırma ve Bilim Üniversitesi. Kullandığımız Netkent isminde net internete, kent ise bilim kentine bir gönderme. KKTC'de kurulmuş bir üniversiteyiz. Online bir üniversite olduğu için, kayıt, kabul ve idari yönetim online olarak yapılıyor. Online olduğu için nerede yaşadığınızın bir önemi olmuyor.
Netkent 'ikinci üniversite' eğitimi veriyor. 'İkinci üniversite' nedir?
Dünya Bankası'nın, UNESCO'nun, yükseköğretimi denetleyen kurumların raporlarının ortaya koyduğu bir gerçek var. Önümüzdeki 10 yılda milyonlarca insan mesleksiz kalacak. İnsanların 40 yıllık bir meslek döneminde en az 5 kere eğitimini yenilemesi gerekiyor. Dünyada meslekler değişiyor. Artık her işimizi bilgisayarlar üstünde halledeceğiz. Bu bize önümüzdeki 10 yılda meslekler bakımından ne kadar büyük değişiklikler yaşanacağını gösteriyor. İkinci üniversite eğitimi bu yüzden bir gereksinim.
Teknik olarak ise ikinci üniversite, herhangi bir yükseköğretim programından mezun olanların veya halen bir yükseköğretim programında kayıtlı üniversite öğrencilerinin YKS'ye girmeden kayıt yaptırabildikleri üniversite programıdır. İkinci üniversiteye kayıt olup eğitim alabilmek için sınava girmeden, öğrenci belgesi ya da diploma ile başvuru yeterli.
Bu sayede ikinci üniversite okumak isteyen her yaştan insan herhangi bir tercih sıralaması yapmadan, belirli bir yüzdeye girmeye çalışmadan veya kontenjan açılmasını beklemeden hayalini kurduğu bölümü okuma, farklı bir kariyer planlama, entelektüel birikimini artırma fırsatı buluyor.
Tüm eğitimi interaktif bir şekilde dijital ortamda gerçekleştirilen Netkent'te kayıtlar da web üzerinden alınıyor. Netkent'te ikinci üniversite okumak isteyenler ilk tercihine sınavsız olarak girip eğitim alabiliyor.
Sınavları nasıl yapacaksınız?
Sınavlarımız online ve merkezi olacak.
Netkent diplomasının Türkiye'de denkliği olacak mı?
Biz KTTC'de kurulmuş bir üniversite olduğumuz için, mezuniyet sonrası öğrencilerimiz YÖK'e başvurarak denklik alabilecekler. Denklik bugünün sorunu değil. Dört yıl sonra konuşmamız gereken bir husus. Biz gerek kurulduğumuz ve izinlerimizi veren YÖDAK'ın gerekse YÖK'ün yönetmeliklerini dikkate alarak ve kuralları eksiksiz uygulayarak ilerlediğimiz için böyle bir sorun olmayacaktır. Netkent, kusursuz, eksiksiz kurulmuş bir üniversitedir.
Dersler cep ve tabletten izlenebiliyor
Üniversitede hangi bölümler var?
Üniversitemizin 13-14 haftalık eğitim programını 2 haftada kayda geçirerek hocalarımıza geniş bir araştırma zamanı sağlıyoruz. Gelecekte Türkiye'nin en ileri düzeyde bilimsel bilgisini üreten araştırma merkezlerini kuracağız. Üniversitede, Osmanlı-Türk Enerji ve Güvenlik Politikaları Araştırma Merkezi, Çatışmazlık Çözümü ve Küresel Stratejiler Araştırma Merkezi, Göç ve Kent Araştırmaları Merkezi, Görsel Kuram ve Türk Görselliği Araştırmaları Merkezi, Kültürel Araştırmalar Merkezi, Karmaşık ve İleri Sorunlar Araştırma Merkezi var. Dolayısıyla buradaki model şu, dünyayı artık sosyal bilimler ve fen bilimleri diye ikiye ayıramıyoruz. Bugün özellikle bilgisayar teknolojilerinin devreye girmesinden sonra sosyal bilimler de çok önemli ölçüde fen bilimlerinin bilgisayar tekniklerinden yararlanıyor.
Öğrencilerin zamandan ve mekandan bağımsız olarak derslerini istediği gibi cep telefonlarından veya mobil cihazlarından izleyebildiği Netkent'te İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Mühendislik Fakültesi ve Hukuk Fakültesi bulunuyor. İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi bünyesinde İşletme, Ekonomi ve Finans, Ekonomi ve Yönetim, Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler, Bankacılık ve Finans bölümleri, İşletme MBA, Bankacılık ve Finans MBA; Mühendislik Fakültesi bünyesinde Yazılım Mühendisliği, Yönetim Bilişim Sistemleri Mühendisliği, Bilgisayar ve Bilişim Sistemleri Mühendisliği; Hukuk Fakültesi bünyesinde ise KKTC vatandaşları için Hukuk ve Ekonomi Hukuku Tezsiz Yüksek Lisans Programı yer alıyor.
KARAR
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.