Devir değişti, perakendecinin rakibi iPhone ve Blackberry

Devir değişti, perakendecinin rakibi iPhone ve Blackberry

Time dergisinin ''Dünyanın En Etkili 100 Kişisi'' listesinde yer alan Martin Lindstorm, artık perakende sektörünün en önemli rakiplerinin iPhone ve Blackberry olduğunu söyledi. Perakende Günleri'ne konuk olan Lindstorm, 'Dikkat çekmek için bilinçaltına yö

Soysal Danışmanlık tarafından bu yıl 10'uncusu düzenlenen Perakende Günleri Lütfi Kırdar Kongre Merkezi'nde başladı. Perakende Günleri'nin bu yılki konuklarından, pazarlama dahisi olarak Martin Lindstorm, Türk perakendecilere tavsiyelerde bulundu. Geçen yıl, Time dergisinin 'Dünyanın En Etkili 100 Kişisi'' listesinde yer alan ve dünya çapında yankı uyandıran 'Buy.ology' kitabının yazarı Lindstrom, artık hangi ürünü satarsa satsın, tüm mağazaların iPhone ve Blackberry ile rekabet halinde olduğunu belirtti. Beynin aynı anda birkaç şeyi yapmaya uygun olmadığını ifade eden Lindstrom, 'Tüketicinin fiziksel olarak mağazanızda olması önemli değil. Çünkü aklı sizde değil. Sürekli blackberry'sine bakıyor. İşte bu yüzden en büyük rakibiniz Iphone ve Blacberry' dedi.


Bilinçaltına dikkat
Tüketicinin dikkatini çekmek için bilinçaltına yönelmek gerektiğini anlatan Lindstrom, 'İnsanların her gün yaptığı davranışların yüzde 15'i rasyonel, yüzde 85'i ise irrasyonel. Markaları yaratırken karışımızdaki zorluk da bu. Markaları oluştururken rasyonel davrandığımızı düşünürüz, aslında her gün yapığımız her şey rasyonel değil. Bu yüzden beynin duygusal boyutuna hitap eden ürünler üretmelisiniz. Gelecekte mutlaka markanız parçalara ayrılabilir olmalı. Logoyu çıkartsanız da markanız anlaşılmalı'' diye konuştu.

Memnun edilen bir nesil
MAĞAZADAN hediye kazanıldığında beynin açgözlülük bölgesinde hareket olduğunu söyleyen Lindstrom, '20 poundluk çeki hemen veriyoruz, 30 poundluk için 3 gün beklemeniz gerek' önerisi sunulduğunda beynin rasyonel kısmının '3 gün bekle', diğer bölümünün ise 'bekleme' dediğini kaydetti. Kimsenin beklemek istemediğini anlatan Lindstrom, 'Ben, bu nesle, 'anında memnun edilmesi gerekenler' diyorum' diye konuştu.

AKŞAM'ın standında süt ve ekmek vardı
Perakende Günleri'nin sponsorları arasında yer alan Akşam gazetesinin Lütfi Kırdar Kongre Merkezi'ndeki standı büyük ilgi topladı. Stantta katılımcılara, 'Her sabah bir Akşam' sloganıyla alışveriş filesi içinde Akşam gazetesi ile birlikte süt ve ekmek dağıtıldı.

Türkiye, 10 yılda yüzde 100 büyüyecek
MAP/Turkuaz Grubu Yönetim Kurulu Başkanı ve eski Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Başkanı Erkut Yücaoğlu, önümüzdeki 10 yıl sonunda Türkiye'nin en az yüzde 100 büyümüş olacağını belirterek, 'Bu büyümenin lokomotifinin iç talep olacağını düşünüyorum. Türk halkının tüketim harcamaları daha yeni dünya ortalamalarına yaklaştı, gelişmiş ülkelerin tüketim harcamalarının da çok altında'' değerlendirmesinde bulundu.

MALL OF ISTANBUL görücüye çıktı
Torunlar GYO, Türkiye'nin en büyük karma projelerinden 'Mall of İstanbul'u Perakende Günleri'nde tanıttı. Torunlar GYO Yönetim Kurulu Başkanı Aziz Torun, yaklaşık 491 milyon TL yatırımla hayata geçirecekleri Mall of İstanbul'un, alışveriş merkezi, konut, otel ve ofis bloklarından oluşan konsepti ile Türkiye'nin ilk uluslararası standartlarda dağılım oranlarına sahip karma projesi olacağını söyledi.

BATI YAKASINDA şehir içinde şehir
Projeyi Batı Yakası'nın sinerji merkezi olarak tanımlayan Aziz Torun, “Yaşam, iş, alışveriş, eğlence, konaklama, sosyal ve eğitsel üniteler içeren “Mall of İstanbul”, şehir içinde yeni bir şehir merkezi olarak, bulunduğu bölgenin sosyal ve ekonomik dönüşüme de öncülük edecek' dedi.

Krizde kahve değil iPhone kuyruğu vardı
NRF-Retail Advertising and Marketing Association (RAMA) Direktörü Mike Gatti, konuşmasında 1929 ekonomik krizinde insanların kahve kuyruklarına girdiğini hatırlatarak, 'Bu seferki ekonomik krizide iPhone ve iPad kuyrukları vardı' dedi. Gatti, perakendenin sosyal medyayı kullandığını ve özel etkinliklerle satışları artırmaya çalıştığını kaydederek, 'Sektör, cep telofonları üzerinde çalışıyor. Bütün dünya mobil iletişimle yaşıyor. İnsanlar cep telefonlarıyla alışveriş yapıyor. ABD'de 2015'te 23 milyar dolarlık satış, cep telefonlarıyla yapılacak, ki bu başlangıç'' şeklinde konuştu.

Logoyu çıkarsanız da markanız anlaşılsın
Lindstrom perakende sektörüne şu önerilerde bulundu; l DUYGUSAL eğri önemlidir. Farklı temalar belirleyin. İnsanlar perakende mağazalarına sadece ucuz mal almak için değil, eğlenmek için de geliyor. l ÜÇ duyuya hitap edin. Markanın şekli, dokusu, sesi bir ritüeli olsun. İnsanlara hizmet veriş şekliniz herkesten farklı olsun.

l MÜŞTERİ, mağazanızdan logoyu çıkarttığınızda kokudan, dokunduğu şeylerden, kulağına gelen müzikten hangi marka olduğunuzu çıkarabilmeli. l KÜÇÜK bir ritüel, hareket markayı anlatabilmeli. Marka oluşturma konusunda renk çok önemli. Öyle bir renk olsun ki, markadan bu rengi çıkardığınızda hiçbir şey kalmasın. l BEYNİN duygusal boyutuna hitap eden ürünler üretmelisiniz. Gelecekte mutlaka markanız parçalara ayrılabilir olmalı. Logoyu çıkartsanız da markanız anlaşılmalı.

2013'te perakendenin % 10'u internetten olacak
ALIŞVERİŞ sitesi Markafoni Kurucu Ortağı Tolga Tatari, Şu anda Türkiye'de 4-6 milyon kişinin internetten alışveriş yaptığını belirterek ''2013'te 44 milyon internet kullanıcı olacak ve 22 milyon kişi internetten para harcamaya başlayacak. Perakende sektörü olarak buna hazırlık yapmamız gerekiyor. Toplam perakende satışının yüzde 10'unun internet üzerinden yapılacağını tahmin ediyoruz. Markaların artık internette statik bir sayfa üzerinden içerik sunmaları yeterli olmayacak'' dedi.

BİOMETRİK ÖDEME SİSTEMLERİ KARTI CEPTEN ÇIKARACAK
Fİnansbank Ödeme Sistemleri Genel Müdür Yardımcısı Elçin Yanık, perakende ve kartlı ödeme sistemlerinin iki farklı sektör gibi göründüğünü, ancak son 10 yılda aralarında birbirinden etkilenen ve birbirini büyüten bir ilişki olduğunu gördüklerini ifade etti. Önümüzdeki yıllarda biometrik ödeme sistemlerinin hayata geçeceğini bildiren Yanık, 'Biometrik ödeme sistemleri ile plastik kart diye bir şey görmeyeceğiz. İnternet ve biometrik ödeme sistemleri kartı cebimizden çıkartacak gibi görünüyor'' dedi.

Bazı firmalarla görüşmelerimiz var kardeş marka sürprizi yapabiliriz
Eroğlu Holding Yönetim Kurulu Üyesi Yavuz Eroğlu, bazı firmalarla görüşme halinde olduklarını belirterek, önümüzdeki günlerde sürpriz yapabileceklerini söyledi. Önümüzdeki 5 yılda 50 ülkede 1.500 mağazaya ulaşmayı hedeflediklerini ifade eden Eroğlu, ''Şu anda bazı firmalarla görüşmelerimiz var. Önümüdeki günlerde sürprizlerimiz olabilir. Bazı kardeş markalar olabilir. Kadın ve çocuk giyim gibi'' dedi.


akşam

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.