Derslik sayısı 5 kat arttı
Millî Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın katılımıyla gerçekleştirilen Okul Öncesi Eğitim Zirvesi’ne katıldı.
Bakan Avcı, Gelecek Eğitimde Derneği tarafından Haliç Kongre Merkezinde düzenlenen zirvede yaptığı konuşmada, çocukların eğitiminde okul öncesi dönemlerin öneminin tüm dünyada eğitimciler tarafından kabul edildiğini anlattı.
Çocukları hayata ve okula hazırlama konusunda okul öncesi eğitime çok büyük önem atfettiklerine işaret eden Bakan Avcı, "Hepimiz artık biliyoruz ki okul öncesi, o kritik aşamada alınan eğitim gerek ailede gerekse eğitim kurumlarında alınan eğitim, daha sonra çocuğun bütün eğitim ve öğretim hayatında etkili oluyor. İlkokul, ortaokul, lise ve üniversitede hatta kariyerinde de etkili oluyor" diye konuştu.
Okul öncesi eğitim için hedef en az bir yıl
Ayrıca Bakanlık olarak erken çocukluk eğitimindeki vizyonu Türkiye´nin 2023 vizyonu doğrultusunda güncellediklerini belirten Bakan Avcı, "Her çocuk için nitelikli ve kolay ölçülebilir erken çocukluk eğitimi hedefiyle bu alandaki temel çerçevemizi oluşturuyoruz. Her çocuğun en az 1 yıl okul öncesi eğitim almış olmasını zorunlu eğitime başlamasını kısa vadedeki en önemli hedefi olarak görüyoruz. Orta ve uzun vadede ise 4-5 yaş grubunda yüzde 100 okullaşmış kaliteli bir okul öncesi eğitimi amaçlıyoruz." şeklinde konuştu.
Hedefleri gerçekleştirebilmek için son 2 yılda bu alanda yapılan çalışmalara ilişkin bilgi veren Bakan Avcı, 2014´te Temel Eğitim Genel Müdürlüğü bünyesinde, Erken Çocukluk Eğitimi Daire Başkanlığını kurduklarını belirterek, fiziki mekanlardan tam kapasiteyle yararlanabilmek için günlük 6 saat ve yarım günlük eğitim modeline geçtiklerini aktaran Bakan Avcı sözlerine şöyle devam etti: “Daha önce özellikle sadece bakım hizmeti gibi görünen bu kurumlarımızın, eğitim kurumları olduğunu ayrıca vurgulayarak 6 saatlik yarım günlük eğitim programlarıyla mümkün olduğu kadar daha fazla çocuğumuzun erken çocukluk eğitiminden yararlanmasının yoluna açtık. Mevzuatımıza resmi okul öncesi eğitim kurumlarında eğitim hizmetinin ücretsiz olduğu günleri getirdik. Böylece ekonomik sebeplerle okul öncesi eğitimine engel olan çocuklarımızın önünü açmaya çalıştık.”
Okul öncesi eğitimde artış sağlandı
Şartlı eğitim yardımı uygulamasıyla yaklaşık 20 bin çocuğa maddi destek vererek okul öncesi eğitimden faydalanmalarını sağladıklarını vurgulayan Bakan Avcı, çalışan annelerin tam gün talebini karşılamak için çocuk kulüplerini yaygınlaştırdıklarını dile getirerek, çocuk kulüplerinin faaliyetlerini çeşitlendirdiklerini ve düzene koyduklarını belirtti.
Farklı kurumlara bağlı olarak faaliyet gösteren okul öncesi eğitim kurumlarını da bakanlığın sistemine kaydettiklerini dile getiren Bakan Avcı, okul öncesi eğitimde fiziki mekan sorununu çözmek adına 2 derslikli anaokulu projeleri hazırlayarak, tüm illere projelerini gönderdiklerini, tüm erken çocukluk eğitim kurumlarına ücretsiz eğitim materyalleri dağıttıklarını ve dağıtmaya da devam ettiklerini ifade ederek, yürütülen bu ve benzeri faaliyetler neticesinde son 2 yılda okul öncesi eğitime devam eden çocuk sayısında yaklaşık 150 binlik artış sağlandığını kaydetti.
Bakan Avcı, "2001-2002 eğitim-öğretim yılında yüzde 11 olan okullaşma oranı bugün itibarıyla 5 yaş grubunda net yüzde 67,17, brüt yüzde 70,19´a ulaşmıştır. Okul öncesi eğitim alanındaki gelişmeler sadece okullaşma oranlarıyla da sınırlı değil. 2002 yılında 14 bin 295 olan bu çağ grubuna yönelik öğretmen sayısı, bugün 72 bin 228´e çıkmıştır. Son şubattaki atamalarımızla birlikte 72 bin 228´e çıktı." diye konuştu.
Bu çağ grubuna yönelik derslik sayısı 5 kat arttı
Şubat ayında atanan, şimdi hizmet içi eğitimlerini alan okul öncesi eğitim öğretmenlerinin de zirvede bulunduğunu aktaran Bakan Avcı, yeni göreve başlayan tüm öğretmenlerimize hayırlı, sağlıklı, mutlu bir meslek hayatı diledi. Bu dönemde bu çağ grubuna yönelik derslik sayımız 5 kattan daha fazla arttı. 11 bin 314 dersliğimiz vardı, şimdi 58 bin 265 dersliğimiz var. Bu rakamları verirken de tereddüt ediyorum çünkü sürekli artıyor. Benim konuşma metnimin hazırlandığı saat itibarıyla söyleyeyim 58 bin 265 dersliğimiz var.
4+4+4 düzenlemesi her çocuğun erken yaşta keşfedilebileceği kulvarlar açtı
Düzenlemenin en önemli ilkelerinden biri de her çocuğun özel olduğu, kendine mahsus özel yetenekleri olduğu, eğitimin en önde gelen hedefinin de bu her çocuğa özel, özgü o yetenekleri ortaya çıkarılması, mümkün olduğu kadar erken yaşta keşfedilmesi ve ona göre geliştirilmesidir. En temel, 4+4+4 düzenlemesini yaparken gözettiğimiz en temel ilkelerden biri buydu. Çünkü 8 yıllık kesintisiz eğitim tüm çocuklarımızın önüne tek bir kulvar koyuyordu. Özelliklerine bakmaksızın, becerilerine, eğilimlerine bakmaksızın tek bir kulvar açıyordu ve o kulvarı da herkes için zorunlu hale getirmişti. 4+4+4 düzenlemesinin yaptığı en büyük yenilik ve katkı her çocuğumuzun önüne olabildiğince kendi yeteneklerini sergileyebileceği, becerilerinin farkına varabileceği, sadece çocuğumuzun değil, ailenin, öğretmenlerin de çocuğumuzun özel yeteneklerinin, becerilerinin, eğilimlerin olabildiğince erken yaşta keşfedilebileceği bir kulvarlar yelpazesi açmaktı. Bunu da yaptık, yapıyoruz, bundan sonra daha da çeşitlendireceğiz.” diye konuştu.
Bakan Avcı, erken çocukluk eğitimi alanında faaliyet gösteren tüm sivil toplum kuruluşlarına, mesai arkadaşlarına, katkıda bulunan tüm hayırseverlere teşekkür etti.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan´ın eşi Emine Erdoğan´ın eğitim için yaptığı katkılar için özel olarak teşekkür ettiğini ifade eden Bakan Avcı, çalışmanın da tüm eğitim camiası için, özellikle erken çocukluk çağı eğitim için hayırlara vesile olmasını diledi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.