Depremler 5 gün önceden bilinecek

Depremler 5 gün önceden bilinecek

4.4'lük depremin ardından açıklama yapan Prof. Dr. Ahmet Ercan sarsıntıyı önceden haber verecek bir sistem üzerinde çalıştıklarını söyledi

Marmara Denizi'ndeki 4.4'lük depremin ardından açıklama yapan uzmanlar, sarsıntının beklenen büyük depremin öncüsü olup olmadığı konusunda kesin bilgi veremeyecekelerini söyledi. Ülkeler Deprem Kestirme Ağı Türkiye Başkanı ve İTÜ Maden Fakültesi Jeofizik Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Ercan, son araştırmalara göre 'gerginlik dalgaları' diye anılan ve duyulmayan dalgaları depremden 3 ile 5 gün önceden ölçerek 4.5'den büyük depremlerin geliyor olduğunu söyleyebileceklerini kaydetti. Ercan “Deneme ölçümlerinde yüzde 95 başarıya ulaştık. Bu ay İstanbul'daki laboratuvarımızda üretmeye başlayacağız” dedi. • AA

Sarsıntı kayda değer sayılmaz

Kandilli Deprem Araştırma Enst. Ulusal Deprem İzleme Mrk. Müd. Dr. Doğan Kalafat: Bu fay hattındaki depremin oluş düzeni 'ön şok aktivitesi' ile başlamadı. 7 büyüklüğündeki depremin ardından gelen artçılar, bu fayın deprem oluş düzenidir. 7'lik bir depremin yanında bu, kayda değer olmayan enerji boşalımıdır.

Olağanüstü bir gelişme değil

Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Mustafa Erdik: Deprem, büyük depremin beklendiği fay üzerinde gerçekleşti. 100 bin sarsıntı lazım ki büyük depremin gerilimi boşalsın. Depremin öncü olacağını söyleyemeyiz. Büyük depremin 5 dakika sonra mı 20 yıl sonra mı olacağını bilemeyiz.

20 dakika iletişim kesildi

İÜ Mühendislik Fak. Jeofizik Mühendisliği Öğretim Üyesi Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu: Büyük depremin beklendiği fay üzerinde, 4'ün üzerinde deprem olmaması gecikme. Ancak bu olağanüstü değil. Öncül olarak görmüyoruz. Depremden sonra 20 dakika iletişim sistemleri kesildi. Ders almak lazım. Bu bir uyarı.

Stargazete

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.