"Demokratikleşme YÖK ile sağlanamaz"

"Demokratikleşme YÖK ile sağlanamaz"

Eğitim-Sen, üniversitelerde türban tartışmalarına ilişkin; YÖK'ü 12 Eylül askeri darbe ürünü olarak tanımlayarak, "Üniversitelerde demokratikleşme YÖK'le sağlanamaz. Esas sorun YÖK'ün kendisidir" dedi.

Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim-Sen) Merkez Yönetim Kurulu yaptığı açıklama ile Yükseköğretim Kurulu'nun(YÖK) üniversitelere gönderdiği yazı ile kamuoyunda 'türban sorunu' olarak adlandırılan kılık kıyafet kısıtlamasıyla ilgili olarak yeni bir düzenlemeye gittiğini ifade ederek üniversitelerde yaşanan gelişmelere ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Eğitim-Sen, YÖK'ün türbanlı öğrencilerin üniversitelere alınmalarına ve dersten çıkarılmaları yönünde tavır alan öğretim üyelerine de soruşturma açılmasına karar verildiğini belirterek, "Bu haberin çeşitli basın yayın organlarında ele alınış biçimi Türkiye'de üniversiteler üzerinde 12 Eylül darbesi sonrasında YÖK aracılığı ile yürütülen anti demokratik, otoriter müdahalelerin ortadan kalktığı, üniversitelerin özgürleştiği yönünde olmuştur. Oysa bugün Türkiye'de üniversitelerin özerkliğini ortadan kaldıran, merkezi bir yapıya üniversiteleri teslim ederek YÖK tarafından alınan her kararı 'ben yaptım oldu' zihniyeti ile yukarıdan aşağıya üniversitelere dayatan sistem tüm gücüyle ayaktadır" dedi.



"YÖK antidemokratik yapı getiriyor"

12 Eylül'ün ve YÖK'ün antidemokratik bir yapı getirdiğini öne süren Eğitim- Sen, üniversitelerde yaşanan sorunları şöyle ifade etti:
"Üniversiteleri esir alan liberal-muhafazakar anlayış, eskinin otoriter mirasını sahiplenerek ilerlemekte ve üniversitelerde yaşanan gözaltıları, disiplin soruşturmalarını, sessiz ve tepkisiz bir öğrenci profili yaratılması yönündeki girişimleri, özel güvenlik terörünü görmezden gelmektedir. Türkiye'de üniversitelerin karar süreçlerinde hiçbir özerklikleri olmadığı gibi, öğrencilerin de boynuna 12 Eylül militarizminin mirasçısı bir disiplin yönetmeliği tüm gücüyle asılı durmaktadır."

"12 Eylül mirasçısı YÖK'ten demokratikleşme beklenemez"

Haklarını arayan öğrencilerin üniversitelerden uzaklaştırıldığını ve haklarında disiplin soruşturması başlatıldığını öne süren Eğitim-Sen, öğrencileri ve üniversite çalışanlarını dışarıda bırakan yaklaşımlarla üniversitelerin demokratikleşmeden uzaklaştığını belirtti. Sendika son olarak muhafazakar bir üniversite sisteminin yerleşeceğini ifade ederek, "Üniversitelerde anti demokratik uygulamalara kaynaklık eden 12 Eylül mirasçısı YÖK'ten demokratikleşme beklemek, otoriter cunta rejiminden demokrasi beklemek farksızdır. YÖK, 12 Eylül askeri darbesinin ürünüdür ve YÖK kalkmadan üniversiteler özgürleşemez. YÖK eliyle özgürleşme, ancak bu genelgedeki yaklaşım kadar olacaktır" dedi.

cumhuriyet

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.