Demir: Faiz indirimi erken seçim sinyalidir

Demir: Faiz indirimi erken seçim sinyalidir

Yıldıray Oğur ve Elif Çakır'ın sunduğu Bi'KARAR Ver'in konuğu Karar yazarı ve Ekonomist Dr. Oğuz Demir idi. Demir, Türkiye Merkez Bankası Başkanlarının, Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan habersiz faiz karar alamayacaklarını söyledi.

Yıldıray Oğur ve Elif Çakır'ın sunduğu Bi'KARAR Ver'in konuğu Karar yazarı ve Ekonomist Dr. Oğuz Demir idi. Demir, Türkiye Merkez Bankası Başkanlarının, Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan habersiz faiz karar alamayacaklarını söyledi. Demir, "Faiz indirimi bir erken seçim sinyalidir" dedi.

Karar yazarı ve Ekonomist Dr. Oğuz Demir, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye Merkez Bankası rezervinin 115 milyar dolar sözlerine karşın, Merkez bankasının 24 bin milyar doları olduğunu söyledi.

"KASADA 115 MİLYAR DOLAR YOK, 24 MİLAR DOLAR VAR"

Demir, IMF'nin Türkiye'ye verdiği 6.5 milyar dolar borcun, Türkiye Merkez Bankası'nda sadece dövizi arttırdığını söyledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'Hazinenin 115 milyar dolar rezervi var' açıklamasına karşılık Demir, 'Hazinede 115 milyar dolar değil, 24 milyar dolar var' diye konuştu.

Demir, "IMF'den alınan 6.5 milyar dolarlık borç bizim kasadaki dövizimizi artırır. Türkiye Merkez Bankası'nın 115 milyar dolarlık rezervi yok. 115 milyar dolarlık erişebilir kaynağı var. 115 milyar doların 55 milyarı döviz, 60 milyar dolara yakını da döviz dışı paradır. Bir ülkenin merkez bankası altınını satar mı? Merkez bankası gerektikçe altın alır, satmaz. Yani Türkiye, hazinedeki 60 milyar dolarlık döviz dışı parayı elleyemez. Türkiye Merkez Bankası'nın kasasında 24 milyar dolar var. O 24 milyar dolarında nedeni Swap anlaşmalarıdır" dedi.

"BU BORCU GERİ ÖDEMEYECEĞİZ"

IMF tarafından Türkiye'ye verilen borcun pandemiye yönelik olduğunu söyleyen Demir," IMF bunu her zaman yapmaz. Bu pandemiye yönelik bir şey idi. Kriz dönemlerinde ülkelerin döviz ihtiyaçları artıyor. IMF, dünyadaki ticaretin gelişmesi için, gelişirken de bazı ülkeler, bizim gibi, sürekli döviz ihtiyacına maruz kalıyor, aradaki o döviz ihtiyacını bir yerden bulamazsa IMF'den alıyor. Alınan borcun, dövizle ödemesi yapılmadığı zaman ise ülkelerdeki şirketler vs. batmaya başlar. Bu şartlı bir para değil. Bu parayı geri ödemeyeceğiz" diye konuştu.

"FAİZ İNDİRİMİ ERKEN SEÇİM SİNYALİDİR"

Türkiye Merkez Bankası Başkanı'nın, Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan bağımsız faiz indirimi yapamayacağını vurgulayan Demir, bundan dolayı faiz indirimi açıklamalarının erken seçim sinyali olabileceğini söyledi. Demir, "Türkiye bu politika setiyle Mart'ı göremez. Türkiye, dövizde yeni bir sıçramayla karşı karşıya gelecek. Bu ekonomik politika ile devam ederlerse ister istemez erken seçime giderler. Faiz ve enflasyon arasında ilişki var. Faiz indirimi bir erken seçim sinyalidir. Cumhurbaşkanına rağmen faiz indiriyoruz diyen bir Merkez Bankası başkanı olamaz" dedi.

"TÜKETİM, EKONOMİNİN SIÇRAMA TAHTASIDIR"

Türkiye'deki üretim ve tüketim arasındaki eşitsizliğe değinen Demir, tüketimin aslında ekonomide bir sıçrama tahtası olduğunu söyledi. Demir, "Üretim ekonomisinin altında tüketim dinamizminin etkisinin olması gerekiyor. Türkiye'de o var. İnsanların gelirlerinin çok azalmasına rağmen, hala insanlar tüketmek için bir çaba sarf ediyorlar. Bu bir ekonominin en önemli sıçrama tahtasıdır" diye ifade etti.

"DÖVİZ KAYNAKLARIMIZI DIŞARIYA SATIYORUZ"

Türkiye'den yurtdışına ihraç edilen ürünlerin, Türkiye'de daha pahalı olduğunu söyleyen Demir, “Vatandaş, ülkenin kaynaklarını satın alabiliyorsa eğer ihracat önemlidir. Kendi ürünlerini satın alamıyorsa, ihracın ne önemi kalır. Rusya'ya ihraç ettiğimiz ürünler orada daha ucuz. Döviz için kendi kaynaklarımızı dışarıya satıyoruz” dedi. (Karar)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.