Darwin konusu için ‘provokatif’ dediler

Darwin konusu için ‘provokatif’ dediler

TÜBİTAK dergisinin yayın yönetmeni Dr. Atakuman, 'Prof. Cebeci, Darwin konusunun Türkiye'nin içinde bulunduğu hassas ortamda provokatif bir konu olduğunu söyledi ve görevlerimden alındığımı bildirdi' dedi

TÜBİTAK Bilim ve Teknik dergisi mart sayısında UNESCO'nun da kararını gözeterek Darwin konusunu kapağa taşıdığı için TÜBİTAK Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Ömer Cebeci tarafından sözlü olarak görevinden alınan, Bilim ve Toplum Dairesi Başkan Vekili ve derginin yayın yönetmeni Dr. Çiğdem Atakuman, sessizliğini Milliyet'e bozdu. TÜBİTAK açıklamasında yetkisini aşmakla suçlanması üzerine Atakuman, 7 sayfalık açıklama yaptı. 

'Yayın kurulu toplantısı yapılmadı'
Atakuman, CNN Türk'ün canlı yayınına da katılarak, açıklamalarda bulundu. Dergide 42 yıldır yapılan işlemler ne ise doğal süreçlerin mart sayısı için de işlediğini belirten Atakuman, yayın kurulunun yönetmelik gereği oluşturulamadığını, Cebeci'nin önerilen isimlere onay vermediğini kaydetti. Cebeci'nin Aralık 2008'de yayın kuruluna atanmasından bu yana sorunun sürdüğünü belirten Atakuman, “Mart sayısı için yayın kurulu toplantısı yapıldı mı?” sorusuna, “Asla” yanıtını verdi.
Kendisine görevden almayla ilgili olarak resmi tebligatın yapılmadığını belirten Atakuman'ın Cebeci'nin kendisini 6 Mart'ta odasına çağırarak yaptığı konuşmaya ilişkin açıklaması şöyle:
“Basında Darwin sansürü diye anılan olay, sıradan bir iddia değil tümüyle bir gerçektir.  6 Mart akşam üstü Cebeci, beni makamına çağırdı. Cebeci, görüşmemizde Darwin konusunun 'Türkiye'nin içinde bulunduğu hassas ortamda provokatif bir konu' olduğunu söyledi ve bu nedenle yalnızca Popüler Bilim Yayınları Müdürlüğü'nden değil, 15 aydır sürdürdüğüm TÜBİTAK Bilim ve Toplum Dairesi Başkan Vekilliği de dahil tüm görevlerimden alındığımı ve başka birimde uzman kadrosuyla görevlendirileceğimi sözlü olarak bildirdi. Gerekçe olarak da yetki aşımı konusu gündeme getirilmezken, onun yerine 'böylesine hassas konuda yanlış sezgilerle hareket etmemden dolayı güven ilişkisinin zedelenmesini' öne sürdü.”
Cebeci öncesinde müdahaleyle karşılaşmadıklarını belirten Atakuman, “Olayın basına yansımasından sonra aldığınız tepkilerden hangisi dikkatinizi çekti” sorusu üzerine, “Bana en çarpıcı geleni 'bu fikir ahlaksızlığının derhal önüne geçilmesi' açıklaması yapıldı. Nature dergisi dikkatimi çekti. Uluslararası camia gerçekten bu konuya Galile'ye ve Kopernick'e uygulanan müdahalenin bir eşdeğeri olarak bakmaktadır” dedi.

Yetki aşımını Cebeci yaptı
Atakuman, Cebeci'nin, kendisi Antalya'da iken telefonla arayarak, Darwin'le ilgili kapak ve yazıların çıkarılmasını istediğini de anımsatarak, “Kapak değişikliğinin önüne geçmek ve dergideki Darwin yazılarını yayımlayabilmek amacıyla Cebeci'yi birkaç kez aradım, ancak kararını değiştiremedim.   Eğer bir yetki aşımı varsa bu yetki aşımı benim yetkilerime karşı Prof. Dr. Cebeci tarafından yapılmıştır” diye konuştu.
Perşembe günü iç denetçilerin kendisiyle görüştüğü sırada TÜBİTAK açıklamasının yapıldığını belirten Dr. Atakuman, “Açıklamada bütün olaylar benim üzerime yıkıldı. Tabii ki ben burada kuruma olan güvenimi kaybettim, onun karşısında tek başına kaldığım düşündüğüm için de kendi açıklamamı yazmak durumunda kaldım” dedi.

 

Milliyet

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.