Darbe Karşıtı Akademisyenler Platformu'nu kurdular
15 Temmu'da darbe girişimi sonrasında, 30'a yakın sivil akademik kuruluş bir araya gelerek Darbe Karşıtı Akademisyenler Platformu'nu kurdu.
15 Temmuz gecesi yaşanan, başta Türk milletinin milli iradesine ve tüm evrensel değerlere kasteden darbe girişimi sonrasında Türkiye’de akademik çalışmalar yapan sivil kuruluşlar bir araya gelerek Darbe Karşıtı Akademisyenler Platformu’nu (DAKAP) kurmuştur.
Darbe Karşıtı Akademisyenler Platformu (DAKAP), akademik faaliyetler icra eden sivil toplum kuruluşları (sivil akademik eğitim kuruluşları, düşünce kuruluşları, araştırma kuruluşları, öğretim üyesi/elemanı dernekleri vb.) tarafından darbecilere ve darbeyi besleyen yapı ve koşullara karşı ses yükseltmeyi ve birlikte hareket etmeyi sağlamak amacıyla kurulmuştur. Platform üstlendiği ilmi sorumlulukla, darbenin nedenleri, süreci ve yapısının araştırılması ve kamuoyunun bilgilendirilmesi noktasında çalışmalar yürütmeyi amaçlamaktadır.
Darbe Karşıt Akademisyenler Platformu (DAKAP) koordinatörlerinden İLEM Başkanı Süleyman Güder, “15 Temmuz gecesi gerçekleşen insanlık ve tarih dışı bir kalkışmanın derin şaşkınlığı içerisindeyiz. Sokaklara, meydanlara, devlet ve hükümet binalarına ağır makineli silahlarla saldıran ve kendi insanına kurşun sıkacak kadar gözü dönmüş bu hain teşebbüsü telin ediyoruz. Özgür düşüncenin kalesi olan üniversitelerin milletin iradesine kasteden bu tür hain kalkışmaları kabul etmeyeceğini ve bir daha bu tür yapılanmaların, ülkenin göz bebeği, ilim yuvası üniversitelerde taban bulmaması için DAKAP olarak çalışmalarımızı uzun soluklu devam ettireceğimizi kamuoyuna bildirmek isterim.” dedi.
Darbe Karşıt Akademisyenler Platformu (DAKAP) koordinatörlerinden ve PESA Üyesi Fatih Savaşan ise üniversitelerin Türkiye için stratejik kuruluşlar olduğunu ve bu sebeple darbe karşıtlığının üniversitelerde zaten var olan zemininin güçlendirilmesi ve diğer sivil platformlarla bütünleştirilmesi gerektiğine vurgu yaptı. Savaşan üniversitelerde verilen tepkinin ve akademisyenlerin bireysel olarak verdikleri tepkinin yanı sıra artık akademik çalışmalarda önemli roller üstlenen sivil akademik kuruluşların da bu hususta sorumluluklarının bulunduğu bilinciyle DAKAP’ı kurduklarını söyledi. Savaşan DAKAP’ın ve üyesi olan kuruluşların Türk toplumunun hak ettiği demokratik, özgür ve hukuki temeller üzerine oturmuş, ülkemizin refahı ve huzuru için çalışacak üniversitelere ve akademisyenlere her zamankinden daha çok ihtiyaç duyulduğu bilinciyle çalışmalarına devam edeceğini belirterek sözlerine son verdi.
DAKAP; İlmi Etüdler Derneği (İLEM), Politik, Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Merkezi (PESA), Ankara Siyasal ve Ekonomik Araştırmalar Merkezi (ASEM), Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Merkezi (ESAM), Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA), Bilim ve Sanat Vakfı (BİSAV), Bilgi İletişim Kültür Araştırma Derneği (BİLKAD), Bilgi Yolu Eğitim Kültür Ve Sosyal Araştırmalar Merkezi (BİLSAM), Kadim Akademi Derneği, Selçuklu Akademik Düşünce ve Araştırma Merkezi (SADAM), İstanbul Araştırma ve Eğitim Vakfı (İSAR), Uluslararası Teknolojik, Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Vakfı (UTESAV), Konya İktisadi Toplumsal Araştırma Derneği (KİTAD), İlim Kültür Düşünce Araştırma Medeniyet Derneği (İKDAM), Eğitim Kültür İlim Medeniyet Derneği (EKİM-DER), Aziz Mahmud Hüdayi Vakfı İlmi Araştırmalar Merkezi (İLAM), ENSAR Vakfı Değerler Eğitimi Merkezi (DEM), İnsan Vakfı Eğitim Merkezi (İVEM), Yaygın Eğitim ve Kültür Derneği Din Eğitimi Akademisi (DEA), İhsan Vakfı, Teknik Elemanlar Derneği (TEKDER), Üniversite Yöneticileri Derneği (ÜNYÖNDER), Marmara Üniversitesi Mezun Mensuplar Derneği (MÜMDER Akademi), İslami İlimler Eğitim Araştırma Derneği ve İlim Kültür ve Eğitim Vakfı (İKEV Akademi) ve Hür Akademisyenler Derneği (HAKAD) gibi alanında uzman sivil akademik düşünce kuruluşlarının bir araya gelmesiyle oluşturulmuştur.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.