Danıştay'dan SBS kararı

Danıştay'dan SBS kararı

Danıştay, ilköğretim 8. sınıf SBS'de yabancı dil sınavı cevap anahtarıyla ilgili itirazı karara bağladı.

5 Haziran 2010 tarihinde ilköğretim 8. sınıflara yapılan SBS'de yabancı dil sınavının cevap anahtarındaki yeni uygulama nedeniyle yürütmesinin durdurulması istenmişti. Danıştay bu başvuruyu reddetti. Bakanlık sınavı mevcut soru ve cevap anahtarı üzerinden değerlendirecek.



SBS'de yapılan İngilizce, Almanca, Fransızca ve İtalyanca dillerine ait testlerde tek bir cevap anahtarı kullanılıyordu. Bu yıl yapılan sınavda ise öğrencilere ayrı ayrı cevap anahtarları verildi. Veliler de cevap anahtarlarının ayrı olacağı yolunda uyarı yapılmadığı için itirazlarda bulundu.

Davayı görüşen mahkemenin kararında şöyle denildi:

''2010 Ortaöğretim Kurumlarına Geçiş Sistemi Seviye Belirleme Sınavı, tüm ülke çapında yapılan ve özel okul ile devlet okullarının öğrencilerinin seviyelerini anayasal eşitlik çatısı altında eşit uygulamayla ölçmeyi amaçlayan bir sınav olduğuna göre, bir zorunlu ve bir seçmeli dil okuyan öğrenciye aynı cevap anahtarı uygulaması yaparak dilediği soruda dilediği anahtarı kullanmak ayrıcalığını tanımak eşitlik ilkesine de aykırı olacaktır.

Bu durumda, söz konusu sınavla ilgili belirlediği ve açıkladığı kurallar dışında bir uyarı yapma yükümlülüğü bulunmayan idarenin, tesis ettiği 2 Haziran 2010 tarihli genelgenin, 2010 Ortaöğretim Kurumlarına Geçiş Sistemi Seviye Belirleme Sınavı e-başvuru kılavuzunun ve yapılan sınavın yabancı dil bölümünün ve bu bölüme ilişkin cevap anahtarının iptali istemiyle açılan davada; 2577 sayılı Yasanın 27. maddesinin 2. fıkrasındaki koşulların birlikte gerçekleşmediği anlaşıldığından yürütmenin durdurulması isteminin reddine oy birliği ile karar verildi.''


internethaber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.