Danıştay, memura getirilen suç ihbar etme yükümlülüğünü iptal etti
Danıştay, memura getirilen suç ihbar etme yükümlülüğünü iptal etti
19 Eylül 2009 tarihinde yapılan düzenleme ile memurlara, haberdar oldukları suçları ihbar etme yükümlülüğü getirilmişti. O tarihte yaptığımız değerlendirmede, bu düzenlemenin; Devlet memurlarının, Türk Ceza Kanununda tanımlı suçları bilmesini gerektirdiğini, bunun ise memurlara oldukça büyük bir yük getireceğini belirtmiştik. BES tarafından açılan dava üzerine, Danıştay 5. Dairesi yönetmelik ile getirilen bu düzenlemeyi iptal etmiştir.
19 Eylül 2009 tarihinde yapılan düzenleme
"Devlet Memurlarının Şikayet ve Müracaatları Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik"in Müracaat hakkı başlıklı 11. maddesine
"Ayrıca Devlet memurları, görevleri sırasında haberdar oldukları konusu suç teşkil eden durumları yetkili makamlara bildirmekle yükümlüdürler." şeklinde 2. bir cümle eklenmiştir.
BES tarafından açılan davada ise Danıştay şu değerlendirmeyi yaparak, düzenlemeyi iptal etmiştir.
"Devlet Memurlarının Şikayet ve Müracaatları Hakkında Yönetmeliğin dayanağı 657 sayılı yasanın yukarıda yazılı 21. maddesi ile Devlet memurlarına; kurumlarıyla ilgili işlerinden dolayı müracaat, kendilerine uygulanan idari eylem ve işlemlerden dolayı da şikayet etme bir hak olarak tanınmış olup, bu hak uyarınca yapılacak müracaat ve şikayetin kapsamının Devlet memurlarının kendi işlerinden dolayı veya kendilerine yapılan uygulamalarla ilgili olacağı belirtilmiş, diğer hususlara ilişkin olarak ihbar yükümlülüğü getirilmemiştir. İptali istenen Yönetmelik hükmünde ise şikayet hakkı, kapsamı aşılmak suretiyle, görevleri sırasında haberdar oldukları konusu suç teşkil eden durum olarak belirlenerek ihbar zorunluluğuna dönüştürülmüştür.
Bu durumda, anılan Yönetmeliğin dayanağı 657 sayılı yasanın belirlediği kapsam ve amaç aşılmak suretiyle, Devlet memurlarına görevleri sırasında haberdar oldukları suç teşkil eden durumları yetkili makamlara ihbar etme zorunluluğu getirilmesine ilişkin dava konusu Yönetmelik hükmünde 657 sayılı Yasa'ya, dolaysıyla hukuka uyarlık bulunmamaktadır"
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.