Danıştay hakimi, Yargıtay ve mahkeme kararlarını yok saydı

Danıştay hakimi, Yargıtay ve mahkeme kararlarını yok saydı

Danıştay 2. Dairesi'ne yönelik silahlı saldırının üzerinden 3 yıl geçti. Tetikçi Alparslan Arslan'la birlikte 8 sanığın yargılandığı dava Ergenekon'la birleştirilirken, dün Danıştay'da ilginç bir anma töreni düzenlendi.

Bazı yüksek yargı organlarının başkanlarının da katıldığı törende kürsüye gelen Danıştay 5. Dairesi Başkanı Salih Er, Yargıtay'ın, Ergenekon ve Danıştay dosyalarının birleştirilmesi kararını yok saydı. Bu yönde hem Ankara hem de İstanbul'daki mahkemelerin verdiği kararlar da, saldırıyla Ergenekon arasındaki irtibatın göz ardı edilmesini engelleyemedi. Er, saldırının rejime yönelik olduğu görüşünde ısrar ederken, 'şeriatçı' diye nitelendirdiği basına ve hükümete ağır ithamlarda bulundu, Danıştay'ın 'Cumhuriyet'in niteliklerine sahip çıktığı için hedef olarak seçildiğini' iddia etti: "Türkiye'de türban sorunu yokken bu konuyu kaşıya kaşıya günümüze taşıyanlar, bu saldırı karşısında bugün de düşünmelidirler."



--------------------------------------------------------------------------------

DANIŞTAY SALDIRISI VE ARDINDA YATAN GERÇEKLER

--------------------------------------------------------------------------------

Yargıtay 9. Ceza Dairesi, 8 sanık hakkında yerel mahkemece verilen kararı 'Ergenekon davasıyla fiilî irtibat bulunduğu' gerekçesiyle oybirliğiyle bozmuştu. Ve dava Ergenekon'la birleştirilmişti. Saldırının amacının Danıştay'ın türban kararı değil, ülkede kaos oluşturmak olduğu aktarılmıştı.

Danıştay 5. Dairesi Başkanı Salih Er, Yargıtay ve iki yerel mahkemenin kararına rağmen saldırının Cumhuriyet'e yönelik gerçekleştirildiğini savundu. Danıştay 2. Dairesi'nin, 'türban konusunda aldığı kararla şeriatçı basının baş hedefi durumuna geldiğini' ileri sürdü. Salih Er, Ergenekon ve tetikçi Alparslan Arslan arasında irtibat kurulmasından da rahatsız olmuş. Şöyle diyor: "Öte yandan, katilin geçmişi, söylemleri üzerinden sonuca varmayı yeterli görenler bilgi kirliliği ve yönlendirmeler karşısında düşünce pencerelerini biraz daha aralamalıdırlar." Danıştay hakiminin, bütün bunları söyledikten sonra Başbakan'ı 'hukukun üstünlüğünü tanımaya' çağırması dikkat çekti.

ERGENEKON'A DA SAHİP ÇIKTI

Salih Er, Danıştay saldırısında azmettirici olmakla suçlanan Ergenekon sanıklarını 'devlete hizmet etmiş kişiler' olarak tanımladı: "Dün bir düş gördüm. Ülkemin savcıları, insan onuruna sahip çıkıyorlar, soruşturmaların gizliliği konusunda büyük duyarlılık gösteriyorlardı. Sabahın erken saatlerinde evlerinin arandığı, devlete yıllarca hizmet etmiş kişilerin gözaltına alınma sürecinde örselenmiş ruhların bırakıldığı dönemleri kınıyorlardı. Hukukun üstünlüğüne inanan bir Türkiye gördüm."

Danıştay Başkanı Mustafa Birden de Yargıtay ve yerel mahkemelerin kararlarına rağmen saldırının 'laik cumhuriyete yönelik' olduğunu savundu. Birden'in, Anıtkabir Özel Defteri'ne yazdığı notta şu ifadeler dikkat çekti: "Yüce Atatürk, Danıştay'ımıza ve onun şahsında demokratik ve laik cumhuriyetimize yapılan menfur saldırının yıldönümü olan bugün..."
zaman

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.