Cumhurbaşkanı Gül'den Anayasa Mahkemesine Övgü
Cumhurbaşkanı Gül, Anayasa Mahkemesinin 'hak ihlali' kararlarına ilişkin, "Mevcut 17 üyeden 11'ini ben atadım. Ortak karar çıkması sevindirici" dedi.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, son dönemde Ergenekon ve Balyoz gibi davalarda verdiği kararlarla dikkatleri üzerine çeken Anayasa Mahkemesi'ne ilişkin, "Anayasa Mahkememizin mevcut 17 üyesinden 11’ini ben atadım. Önemli kararların oybirliği ile çıkması çok sevindirici" dedi.
AYM’nin talihsiz “367 kararı”nın siyasi ve ideolojik olduğunu hatırlatan Gül, "Atama makamı ne olursa olsun adalet görevlilerinin sadece hukuka ve vicdana göre hareket etmeleri gerektiğini" vurguladı.
Konu hakkında Cumhurbaşkanı Gül ile görüşen Hürriyet yazarı Taha Akyol, Gül'ün görüşlerini bugünkü köşesinden şöyle aktardı:
"Anayasa Mahkemesi evrensel hukuk yönünde verdiği kararlarla dikkat çekiyor; sadece bireysel başvurularda değil, iktidarın çok önem verdiği kanunlarda da aykırılık görürse iptal kararları veriyor.
Anayasa Mahkemesi’nin tutumu konusunda Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ne düşünüyor?
Dün kendisine sorduğumda şunları söyledi:
"11'İNİ BEN ATADIM"
“Anayasa Mahkememizin mevcut 17 üyesinden 11’ini ben atadım. Önemli kararların oybirliği ile çıkması çok sevindirici. Atamaları yaparken, her şeyden önce görevlerinin, yani Anayasa Mahkemesi hâkimi olmanın gerektirdiği liyakati dikkate aldım. Bir hâkimin elbette siyasi görüşleri olabilir. Fakat görev başında dikkat edeceği tek şey, evrensel hukuk olmalı.”
AYM’nin talihsiz “367 kararı”nın siyasi ve ideolojik olduğunu hatırlatan Cumhurbaşkanı, kendi atadığı üyeler dahil olmak üzere Anayasa Mahkemesi’nin “evrensel hukuka göre” hareket etmesinden büyük memnunluk duyduğunu söyledi.
AYM'YE GENİŞ BİR GÜVEN OLUŞTU
Cumhurbaşkanı, Anayasa Mahkemesi’ne kamuoyunda geniş bir güven oluştuğunu anlattı, “Bunun sebebi evrensel hukuku, AİHM içtihatlarını uygulamasıdır” diye de belirtti. AİHM ile mutabakata varılarak bizim Anayasa Mahkememize “bireysel başvuru” yetkisinin kabul edildiğini hatırlattı:
“Anayasa Mahkememiz evrensel hukuku uygulayarak gelişmiş ülkelerdeki düzeyde bir mahkeme olduğunu ispat etti...”
Gül, Türkiye’den AİHM’ye başvuruların azaldığını, böyle devam edeceğine inandığını da söyledi.
HAKİMLERİ ATARKEN NASIL HAREKET EDİYOR?
Cumhurbaşkanı Gül, Anayasa Mahkemesi’ne üye atarken nasıl hareket ettiğini şöyle anlattı:
“Tabii önce araştırma yaptırıyorum, vasıfları, kariyerleri nedir? Atamaya karar verdiğimde çağırıp kendileriyle konuşuyorum. Atadığım bütün üyelerin hepsine şunu söyledim. Sadece evrensel hukuka ve vicdanınıza göre hareket edin, başka hiçbir etki altında kalmayın...”
Sayın Gül’e, AYM’nin iktidarı rahatsız eden kararlarını da hatırlattım; Sayıştay ve HSYK kanunlarında yaptığı çok önemli iptaller gibi.
Şöyle dedi:
“AYM kararlarına sevdiğimiz, sevmediğimiz karar diye değil, gelişmiş ülkelerdeki gibi evrensel hukuka ne ölçüde uygun diye bakmak gerekir.”
Gül, atama yapacağı üyelerle konuşurken onlara Amerikan Yüksek Mahkemesi’ni de anlatmış: Üyeleri siyasi bir kişilik olan başkan atıyor fakat...
"SADECE HUKUK VE VİCDAN"
Siyasi bir kişilik olan başkanın atadığı üyeler nasıl davranıyor? Gül’ün bu konudaki sözleri şöyle:
“Amerika’da Yüksek Mahkeme üyelerini başkanlar tayin ediyor. Başkanlar ya Demokrat ya Cumhuriyetçi Parti’den. Siyasi görüş olarak yakın buldukları kişileri atamaları da normal. Fakat mahkeme üyesi, atandıktan sonra başkana bakarak veya siyasi görüşlerle değil, kendi hukuki kanaatine, vicdanına göre karar veriyor. Yani hâkim gibi hareket ediyorlar. Bu çok önemli. Hatta atanan üyeler sonradan kamuoyunda da denetleniyor; nasıl davranıyorlar diye.”
Gül, atama makamı ne olursa olsun adalet görevlilerinin sadece hukuka ve vicdana göre hareket etmeleri gerektiğini vurguladı. (...)
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.