Cumhurbaşkanı Gül son kez Meclis'te konuştu

Cumhurbaşkanı Gül son kez Meclis'te konuştu

Cumhurbaşkanı Gül, TBMM 24. Dönem dördüncü yasama yılının başlaması nedeniyle Genel Kurulda konuşma yaptı.

TBMM 24. Dönem dördüncü yasama yılı Cumhurbaşkanı Gül'ün konuşmasıyla başladı.
TBMM Başkanı Cemil Çiçek, birleşimi açmasının ardından sunuş konuşması yaptı. Çiçek, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ü Genel Kurul'a takdim etti. Takdimin ardından İstiklal Marşı okundu. Cumhurbaşkanı Gül, konuşmasında şunları söyledi:

Görev yaptığım 6 yıl boyunca cumhurbaşkanlığı görevinin onurunu hep yaşadım. TBMM'nin çalışmasını hep yakından izledim. Bu süreç zarfında anayasının bana verdiği yetkiler çerçevesinde azami çabayı sarfettim. 2007 yılındaki demokratik olgunluğa yakışmayan durumu arkamda bırakarak görevimi sürdürdüm. Örtülü vesayetleri ortadan kaldırmak için milletimizin kararlılığına destek oldum. Sandığın erdem ve onuruna hep inandım. Demokrasinin dengeler sistemi olduğunun bilince oldum. Demokratik reformlarının geliştirilmesini her fırsatta savunageldim. Demokrasi tahammül gerektirir. O yüzden demokrasinin, hukukun üstünlüğünün süreceğine olan inancım hiç bitmedi.

"ÖNÜMÜZDE ÜÇ ÖNEMLİ SEÇİM VAR..."
Önümüzdeki iki yıldan az sürede ülkemiz üç önemli seçim gerçekleştirecektir. Bir demokrasi şöleni havasında geçeceğine inandığım seçimlerde ortaya konulacak iradeye her zaman olduğu gibi saygı duyulacaktır. Her seçim döneminde yaşanan kutuplaşmanın ülkemize faydası yoktur. Böyle bir kutuplaşma milletimizin sosyal inticamını bozacaktır. Demokrasiye yönelik tehditler konusunda hep uyanık olalım.

BAŞBAKAN'A DESTEK
Demokrasi statik bir sistem değildir. Gelişme ayak uyduran bir yönetim biçimidir. Son yıllarda sessiz devrim olarak adlanırılacak pek çok reform hayata geçirilmiştir. Bu hükümetin olduğu kadar muhalefetin de katkısıyla gerçekleşmiştir. Bu bağlamda Sayın Başbakan'ın açıkladığı yeni adımları da memnuniyetle karşıladığımı belirtmek isterim.

GEZİ EYLEMİNİ OLUMLU BULDUM, AMA ŞİDDET ÇÖZÜM GETİRMEZ
Gezi Parkı'nda gençlerimizin gerçekleştirdiği eylemleri demokratik bir eylem hakkı olarak gördüm. Ne varki bazı aşırı gruplar vandalizm göstermiştir. Bu zamanla kamu düzenini bozucu nitelik kazanmıştır. Ülkemizin dışarıda algısını kötü yönde etkilemiştir. Yapılacak sosyolojik araştırmalarla genç kuşaklarımızı anlamalıyız. Hukuk kuralları içerisinde yapılacak eylemlerle kamu idaresinin dikkati çekilebilir. Şiddet yoluyla demokrasi taleplerin yerine getirilmesi ve mesajların alınması söz konusu olamaz.   Bu olayları da arkamızda bırakarak ileriye doğru bakmalıyız.

MEDYAYA UYARI
Kuvvetler ayrılığı, özgür basın demokrasinin olmazsa olmazları arasındadır. Demokrasi kültrünün oluşması bakımdan en kritik aktörlerden biri medyadır, o yüzden bu konumunun farkında olması gerekir.

ÇÖZÜM SÜRECİ
Kürt sorununun demokrasi içerisinde yürütülmesi gerektiğini hep savundum. Bu yöndeki çabaları hep destekledim. Millet olarak kendi sorunlarımızı büyük bir özgüven içerisinde çözeceğimize hep inandım. Anadolu'yu ziyaretlerim sırasında halkımızın heyecanına bizzat tanık oluyorum. Bu yönde gerekli adımlar elbette adılmalıdır. Türkiye gibi köklü bir ülkenin halkı tehditlere boyun eğmez. Herkesin iyi niyetli politikalara katkıda bulunmalı.Bölge halklarının umut olarak gördüğü Türkiye, kendi halklarının barışının umudunu söndürmemelidir.

DIŞ POLİTİKA VE BÖLGEDEKİ KAOS
Bugün bölgemizdeki karamsarlık daha da artmıştır. Suriye'de halkın yarısı neredeyse mülteci konumuna düşmüştür.Arap aleminin en önemli ülkesi Mısır'da demokrasi deneyimi akamete uğramıştır. Irak'ta devam eden terör ve şiddet sarmalı binlerce insanın ölümüne sebep olmuştur. Newyork'te çok sayıda temas gerçekleştirdim. Uluslararası camianın gösterdiği tavır da üzüntü vericidir. Kimyasal silahlar kullanılmakta, Ortaçağ'da Hristiyan aleminde yaşanan mezhep çatışmaları İslam aleminde bugün devam etmektedir. Arap dünyasında yönetenler ile yönetilenler arasındaki dönüşüm süreci sancılı bir sürece girmiştir. Bahsettiğim faktörler dış politikada bazı tercihler yapmaya zorlamaktadır. Bölgemiz istikrar adası olmayı sürdürmektedir. Türkiye ancak bu yolla çevresinin değişimini sağlayabilir. Halkımıza karşı sorumluluğumuzun bir gereğidir bu. Suriye'de devam eden kimyasal silahlar tehlike arzetmektedir. Buna BM'de bir ara çözüm bulunmuştur. Bu silahların en kısa zamanda imha edilmesinden büyük memnuniyet duyuyoruz.

Ortadoğu'nun tüm kimyasal silahlardan temizlenmesi için büyük fırsattır. Suriye'deki yaşanan 21. yy'ın en büyük katliamı yaşanmaktadır. Uluslararası camianın daha fazla sessiz kalması düşünülemez. Suriye halkı çıkar hesaplarına heba edilmemelidir.Her ne gerekçeyle ve kaynağı ne olursa olsun vahşice gerçekleştirilen her türlü saldırıyı kınıyorum. Suriye'deki iç savaşın oluştuırduğu başka bir iç sorun da mülteciler meselesidir. Bu insanlara kucak açmak bir insanlık vazifesidir. Bu insanların ülkelerinden kopmaması için Suriye'nin en kısa zamanda karışıklıktan kurtarılması elzemdir. Suriye halkının acılarının dindirilmesi için çabalarımızı uluslararası camiada kararlılıkla sürdürmeliyiz. Yeni bir Suriye'nin inşası amacımız olmalıdır. Mısır'ın geleceğini demokratik bir şekilde yaptığına inanıyoruz. Mısır'ın en kısa zamanda demokrasiye tekrar geçeceğini umut ediyoruz.Mısır'ın refah içerisinde yaşamasını umut ediyoruz. Mısır'ın demokrasiye dönmesine katkıda bulunabiliriz, ilişkilerimizin güçlenmesini sağlayabiliriz. Newyork'taki temaslarım sırasında Ruhani ile görüşme fırsatı buldum. Irak'ta 10 yıl süren şiddet sarmalından büyük üzüntü duyuyoruz. Artan terör saldırılarını endişe ile takip ediyoruz. Son dönemde siyasi ilişkilerimizde yaşanan hassasiyetinde en kısa zamanda aşılacağına inanıyoruz. Son dönemde Körfez ülkeleriyle başlayan ilişklilerimiz her alanda meyva vermeye başlamıştır. Ayrıca Körfez Ülkeleri işbirliği ve Türkiye benzer tavırlar sergilemiştir. Bazı meselelerde konjöktürel ayrılıklar olsa da bile, ilişkilerimizin daha da güçlenmesini arzu ediyoruz. İsrail- Filistin meselesinin çözülmeden Ortadoğu'da barışın olmayacağının mükün olmayacağını belirtmek istiyorum. İsrail'in yeni konut inşasının da barışa hizmet etmeyeceğini belirtmeliyim.

Bugün ekonomik, askeri ve siyasi ilişlkilerin sikletini hala bu ülkeler oluşturmaktadır. Bir ayağını sağlam şekilde AB'de tutan Türkiye pek çok alanda standartlarını yükseltmesinde büyük rol oynayabilir. ABD ile olan bölgesel konulardaki ilişkilerimiz de önemlidir. NATO ile ilişkilerimiz de sağlam şekilde yürütülmektedir.

Yaklaşık 50 yıldır devam eden Kıbrıs Meselesi çözüme kavuşturulmalıdır. Başlayacak süreç herkes için samimiyet testi olacaktır. Türkiye her zaman adadaki barış için her türlü barış girişimini destekleyecektir. Kardeş Türk ülkeleriyle ilişkileri görevimiin sürecinde en çok önem verdiğim konulardandır. Bu ilişkileri gelecek nesillere sağlam bir şekilde taşımalıyız.

Türk dış politikada gösterdiği performans dünya siyasetinde önemli bir noktaya ulaştırmıştır. Afrika, Latin Amerika'ya yönelik politikaların devam ettirilmesi gerekir.

EKONOMİDE YAPISAL REFORMLAR GEREK
2008'de başlayan ekonomik krizin etkileri henüz atılamamıştır. Kriz dönemindeki uyguladığı çözüm Türkiye'yi de olumsuz etkilemiştir. Bu doğrultada gerçekleştirecek yapısal reformlara son derece hayati önem arzetmektedir. Verimliği artırmanın ilk şartı eğitim kalitesini yükseltmektir.

Son 12 yılda ülkemizi işleyen piyasa ekonomi yapmak için çok gayret edildi. Siyasi iktidarın istikrarı bunda etkili oldu.Tüm girişimcilere dostça olduğumuzun algısı tüm ülkelerde yerleşti. Dünya piyasalardaki algının değişmemesini sağlamalıyız. Ekonomik büyümenin ortaya çıkardığı refah artışının da adaletli dağıtımı önemlidir. Bu çerçevede Kentsel dönüşüm projelerinin dikkatli bir şekilde uygulanmalıdır.

BU SON KONUŞMAM
Bu Meclis'in yasama açılışını yaptığım son konuşmam. Bu süre zarfında halka hizmeti Hakk'a hizmet bildim. Bundan sonra da milletimizin hizmetinde olmaya devam edeceğim.

haber7

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.