Çukurovalı BUĞDAY EKEMİYOR: Çünkü yağmur yok

Çukurovalı BUĞDAY EKEMİYOR: Çünkü yağmur yok

Çukurova yöresinde çiftçiler buğdayın ekildikten sonra çimlenebilmesi ve iyi rekolte için yağışları bekliyor.

Ceyhan Ziraat Odası Başkanı Yavuz Tezcan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu yıl yörede buğday ekimi yapacak olan üreticilerin yağmur yağmaması nedeniyle endişe duyduğunu söyledi.
Meteoroloji verilerine göre önümüzde 10 günde yağış beklenmediğini belirten Tezcan, geçen yıl ise tam tersi bir durum yaşandığını ifade etti.

Yüzde 30'a varan kayıp oldu
Tezcan, geçen yıl ekim döneminde yağışların beklenenden fazla olduğunu ve bu nedenle çiftçilerin ilaç ve gübre atmak için tarlaya giremediklerini anımsatarak, “İlaç ve gübrenin zamanında atılamaması sonucu yüzde 25-30 oranında bir rekolte kaybı yaşanmıştı” dedi.
Yavuz Tezcan, Ceyhan'da 400-500 bin dekar alanda buğday ekimi yapılmasının beklendiğini belirterek, şöyle konuştu:

“Üreticiler pamuğunu hasat etti ve buğday ekmek için tarlasını hazırladı. Ancak yağış yok. Fakat çiftçilerin en büyün şansı buğdayı ekmek için biraz daha zamanının olması. Önümüzdeki ayın ikinci haftasına kadar ekim için süre var ama yine de henüz yağmur yağmaması endişeye neden oluyor. Buğday ekildikten sonda çimlenebilmesi ve rekoltenin iyi olması için yağmur şart. Kurban Bayramı sonrasına kadar yağış olmaz ise yağmur duasına çıkacağız. İnşallah yağmur yağar ve üreticiler ürününü zamanında eker.”

Fiyatların yükselmesi bekleniyor
Seyhan Ziraat Odası Başkanı Süleyman Girmen de, yörede buğday ekimi için en ideal tarihlere gelindiğini söyledi.
Buğday ekmek için daha sürenin bulunduğunu bildiren Girmen, şunları kaydetti:
“Umarız buğday ekimi süresinde ve sonrasında yağış olur ve korkulan yaşanmaz. Üreticiler açısından asıl korkulacak durum gübre fiyatlarının yüksek olması. Dünya tahıl fiyatlarına bakılacak olursa, fiyatların önümüzdeki yıl yüksek seyredeceği öngörülüyor. Şimdiden söylemek erken ama tahılın önümüzdeki yıl kıymetli olacağı kanısındayız.”
Radikal

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.