Coni gidiyor taşeron kalıyor

Coni gidiyor taşeron kalıyor

Son muharip ABD askeri de Irak'tan çekildi

Başkan Barack Obama çekilme takvimi için Ağustos'un sonunu belirlemişti ancak Irak'taki ABD güçlerinin komutanı General Raymond Odierno, takvimi neredeyse iki hafta önden kapattı.

Sabaha karşı düzenlenen çekilme operasyonunda ABD Ordu araçlarından oluşan konvoyların Kuveyt sınırını geçtikten sonra yollarına yaya devam ettikleri görüldü. Askerlerin gülümseyerek birbirlerine sarılmaları ve birbirlerini tebrik etmeleri dikkat çekti.

50 bin askeri ABD'de görev yapmaya devam edecek. Ancak bu askerlerin görevi Irak güvenlik güçlerini eğitmek olacak. ABD özel güçler birimleri de ülkede kalıp El Kaide'yle mücadeleye destek verecek.

Daha önce Iraklı üst düzey isimler çekilmenin yaratacağı istikrarsızlıktan duydukları kaygıyı defalarca dile getirmişti.
Irak'ta 'Yeni Şafak': 7.5 yıllık işgalin ardından dün son ABD muharip askerlerinin çekildiği Irak'ta güvenlik taşeronlara devrediliyor. 1 Eylül itibariyle Irak'ta Özgürlük Operasyonu son bulacak yerine “Yeni Şafak” Operasyonu başlayacak.


Kuzey Irak'ta iki karakol: Irak'ta kalan 50 bin ABD'li asker, 2011 Ekim'e kadar Irak'a destek verecek. Sonrasında 7 bin özel güvenlik görevlisi, Amerikan çıkarlarını koruyacak. Kuzey Irak'ta ise peşmerge-Arap çatışmasına karşı iki karakol kurulacak.

ABD Başkanı Barack Obama'nın bu ay sonuna kadar muharip operasyonlara son verme politikası kapsamında 40 bin kişiden oluşan son muharip birlik dün Irak'tan Kuveyt sınırları içine sevinç çığlıklarıyla girerken ülkede yeni ve belirsiz bir dönem başlıyor.
Ülkede Irak ordusunu eğitmek için kalan ve 2011 ekim ayı sonunda çekilecek 56 bin asker artık sadece kendilerini korumak için ya da Irak devletinin talebiyle askeri faaliyette bulunacak. “Peki onlar da çekildiğinde ne olacak” sorusuna New York Times Gazetesi'ne hükümetin konuyla ilgili planını anlatan yetkililer cevap verdi. Plana göre, son Amerikan askeri de Irak'tan çıktığında Dışişleri Bakanlığı Irak polisinin eğitimini üstlenecek. Bu görev de büyük oranda taşeronlarca gerçekleştirilecek.
En gergin bölge Kuzey Irak
Kuzey Irak'ta etnik ve mezhepsel gerilim nedeniyle Kürt Peşmergelerle Irak ordusu arasında olası bir çatışmayı önlemek için ise iki yeni 100 milyon dolarlık karakol kurulması öngörülüyor. ABD Dışişleri Bakanlığı, El Kaide ve İran destekli çok sayıda militandan ülkedeki sivilleri korumak için özel güvenlik görevlilerinin sayısını ikiye katlayarak 7 bine çıkarmayı planlıyor. Taşeronlar ordu gibi hareket edecek. Dışişleri Bakanlığı ayrıca daha önce sivil ölümlerine adı karışan Blackwater gibi özel güvenlik şirketlerine karşı hassasiyeti göze alarak güvenlik taşeronlarının hiçbir bağışıklığı olmadığını, dışişleri yetkililerince gözleneceklerini ve Irak hükümetince kayıt altına alınacaklarını vurguluyor.

18'inde geldi 25'inde döndü

Er Luke Dill, 2003'te Irak'a giren ilk askerlerden biriydi. 18 yaşındaydı. Bindikleri Humvee araçların altını çelik yelekle kaplamışlardı. Bombalara dayanıklı Stryker zırhlı araçla Irak'ı terk eden Çavuş Dill (25), Irak'ta görev aldığı için onur duyduğunu söylüyor.

Basına karartma uygulandı

Bağdat'ın yakınlarındaki Özgürlük ve Taji Kampı'ndaki 4'üncü Stryker Tugayı ve 2'nci Piyade Bölüğü, 360 aracı ve 1200 askeriyle 600 km'lik yolu iki günde kaydetti. Askerlere, tıpkı ülkeye girerken olduğu gibi yine iliştirilmiş basın mensupları eşlik etti. Konvoya yönelik saldırı riskini asgaride tutmak için basın askerler Kuveyt sınırına yaklaşıncaya kadar yayınlarını geciktirdi.

ABD'nin özel ordusu

Kale gibi 5 binada üstlenecek bu özel birlikler radarla düşmanın roket saldırılarını bildirecek, yol kenarına yerleştirilmiş bombaları arayacak, insansız keşif uçakları uçuracak hatta zor durumdaki sivillere yardım etmek için acil tepki güçleri oluşturacak.

Hürriyet

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.