Çin'in ateşi söndü

Çin'in ateşi söndü

Çin'de işçilik maliyetleri de artmaya başlayınca tekstilde küresel rota değişti.

Bu yıl İtalya'nın ünlü kumaş firması Cerutti'nin tasarımcısı Luca Valle'yi transfer eden Yünsa, şu sıralar en parlak sezonunu yaşıyor. Çin'deki işçi krizleri ve kalite sorunları nedeniyle rotayı Türkiye'ye kaydıran firmalarla birlikte son 10 yılın en büyük siparişini aldıklarını söyleyen Yünsa Genel Müdürü Cem Çelikoğlu, "160 milyon TL'lik bir siparişten bahsediyoruz. Önümüzdeki 4-5 ay tümüyle dolu ve 7x24 çalışıyoruz. Çin'den dönüş bize avantaj oldu" dedi.

'5 YILDA LİDER OLURUZ'
Bugüne kadar dünyaca ünlü Armani, Zara, Hugo Boss, Ann Taylor gibi markaların yanı sıra Vakko, İpekyol, Sara, İGS gibi ulusal markalara da yünlü kumaş tedariki yapan firmanın 5 yıl içinde lider olmasını hedeflediklerini belirten Çelikoğlu, buna paralel olarak Çin ve Güney Amerika pazarına girmeye hazırlandıklarını, bu yıl itibariyle ilk kez Çin'den sipariş almaya başladıklarını ifade etti. Sipariş artışıyla ciro hedeflerini de yükselttiklerini dile getiren Çelikoğlu geçen yıl 135 milyon TL olan cirolarını bu yıl yüzde 15 artırıp yaklaşık 160 milyon TL'ye çıkarmayı planladıklarını dile getirdi.

MALİYET % 20 ARTTI
Bu arada Çin'deki gelişmeler de Türkiye'deki hareketi kanıtlar nitelikte. 'Ucuz işçilik' avantajıyla uluslararası şirketlerin üretim üssü olarak seçtiği Çin'de artık aylığı 50 dolara işçi çalıştırma dönemi sona ermiş görünüyor. Uzun saatler ve ağır çalışma koşulları altında ezilen işçilerin art arda başlattığı grevlerle birlikte Çin yönetimi, yaklaşık 20 eyalette asgari ücretlerde artış yapmak zorunda kaldı. Uluslararası şirketler de artan tepkilere karşı yüzde 100'e varan maaş artışları yaptı. Çin'de son 10 yılda işçilik maliyetleri her yıl yüzde 10-20 artış gösterdi. Çin'deki maliyet artışları, uluslararası şirketleri ara dönem siparişlerini zamanında karşılayabilen Türkiye'ye çevirdi.

Bangladeş ve Tayvan'la rekabet edemiyorlar
İSTANBUL Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) Başkanı İsmail Gülle, maliyet artışının Çin'i bile rahatsız ettiğini, Çinli firmaların Bangladeş ve Tayvan ile rekabet etmekte zorluk çektiğini söyledi. Çoğu uluslararası firmanın, ürünlerini Türkiye'den aldığına dikkat çeken İsmail Gülle, "Ulusal firmalar bir ara Çin'e yönelmişti ama onlar da Türkiye'ye döndü. İç piyasadaki hareketin nedenlerinden biri de bu" diye konuştu.

Stok maliyeti göze batıyor alıcılar Türkiye'ye geliyor
GÜLLE, her yıl sayısı 16'ya varan koleksiyon hazırlayıp satışa çıkaran markaların stok maliyetlerinden kurtulmak için hızlı ve kaliteli üretimin peşine düştüğünü belirtiyor. Gülle'ye göre Türkiye'ye kayışın nedenleri şöyle:
ÇOCUK işçi çalıştırmasıyla gündeme gelen Çin'de işçilerin, koşulların zorluğu nedeniyle greve gitmesiyle başlayan işgücü maliyetlerindeki tırmanış, ucuzcu Çin'e giden firmaların yönünü değiştirdi. Çin'de bugün işgücü maliyeti aylık 500-600 doları buluyor.
ÇİNLİ firmalar eskiden devletten 'hibe' niteliğinde kredi alıyordu. Artık Çin hükümeti de kredilerin geri ödemesini almaya başladı. Bu da maliyetleri artırdı.
GEÇMİŞTE sadece temel ürün siparişi verdikleri için 6 ay ile 1 yıl arasında bekleyen firmalar stok maliyetlerinden kurtulmak için artık kısa terminli siparişler veriyor. Çin de bu taleplere karşılık veremediği için firmalar Türkiye'ye yöneliyor.

Sabah

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.