Çin'e borçlanacağız

Çin'e borçlanacağız

Çin Merkez Bankası kesenin ağzını açtı

Çin ile Türkiye arasındaki ticarette dolar yerine TL ve yuan kullanılması kararının ardından dün de Çin Başbakanı Ven Jiabao, Türk tahvili alacaklarını açıkladı. Böylece Jiabao, ÇinMerkez Bankası'nın Türk tahvili alacağını söyleyerek bir süredir gündemde olan tahvil alımı haberlerine resmi ağızdan son noktayı koymuş oldu. Toplantıda konuşan FIBA Grubu YönetimKurulu Başkanı Hüsnü Özyeğin, Türk tahvillerinin iyi getiri sağladığını, dünyadaki yatırımcıların Türk tahvilleri aldığını vurguladı. Jiabao ile Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) organizasyonuyla Türk ve Çinli işadamlarıyla bir araya geldi. Jiabao, ikili ticaret hacminin 2015 yılında 50 milyar dolara çıkarılması hedefinin gerçekleştirilebilir olduğunu belirterek, ''İki ülke potansiyelini birlikte yeni pazarlara doğru genişletebilirse, bu rakamı daha da artırabiliriz'' dedi.
Altyapı yatırımları yapabileceklerini, bununla beraber santral, telekom alanlarında işbirliği yapılabileceğini dile getiren Jiabao, ''Açık bir dille şunu belirtmek istiyorum. Bütün bu iki taraflı birlikte yapılacak projelere, Çin'den finansal destek sağlanacaktır'' dedi.

'HER ALANDA İŞBİRLİĞİ YAPILABİLİR'
Jiabao, finans sektöründe de işbirliği yapılabileceğine değinirken, bir an önce iki ülke arasında swap anlaşması yapmaya çalışacaklarını, iki ülkenin bankalarının diğer ülkede şube açma çabalarına destek vereceklerini bildirdi. Sanayi bölgesi oluşturma konusunu Başbakan Erdoğan ile görüştüklerini belirten Jiabao, ''Türkiye'de Çin yatırım, sanayi bölgesi kurmayı arzuluyoruz. Aynı zamanda Türk tarafının da Sincan bölgesinde sanayi bölgesi kurmasını da sevinçle karşılayacağız'' dedi.
HaberTürk

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.