Çin’den Erdoğan’a: Sözlerini geri al

Çin’den Erdoğan’a: Sözlerini geri al

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Şincan Uygur Özerk Bölgesi'ndeki olayları “adeta soykırım” diye tanımlamasına Çin'den sert tepki geldi.

Çin'de İngilizce olarak yayımlanan devlet gazetesi “China Daily”, dün yayımlanan başyazısında Erdoğan'dan sözlerini geri almasını istedi.

'Çarpıtmayın'
“Gerçekleri çarpıtmayın” başlıklı makalede, olaylarda hayatını kaybeden 184 kişiden 137'sinin Han milliyetinden Çinliler olduğu belirtildi ve bu bilançonun “olayların mahiyetini açığa vurduğu” ifade edildi. Gazete, Erdoğan'dan, “Çin'in içişlerine müdahale anlamına gelen sözlerini geri almasını” istedi. Erdoğan'ın suçlamasını “sorumsuz” ve “asılsız” olarak nitelendiren gazete, bu tür sözlerin “Uygur ve Han Çinlilerinin kalıcı barış arayışına yardımcı olabilecek son şey” olduğunu yazdı.
Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Kin Gang da, Şincan'da yaşanan “ciddi şiddet suçunun” ardından Çin'in düzen ve istikrarı sağlamak için çalıştığını söyledi ve “Hangi ülkede buna soykırım denir?” diye konuştu.

Çinli aydınlardan kayıp Uygur'a destek
Çinli aydınlar tarafından yayımlanan mektupta, geçen haftadan beri kendisinden haber alınamayan Uygur ekonomist İlham Tohti'nin serbest bırakılması istendi. 100'den fazla Çinli aydının imzasıyla internette yayımlanan mektupta, Tohti'nin hayatını etnik gruplar arasındaki dostluğa ve sorunların çözülmesine adayan bir Uygur aydını olduğu belirtildi.

Milliyet

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.