Cezalar yapılanacak 50 milyar lira gelecek

Cezalar yapılanacak 50 milyar lira gelecek

Maliye Bakanlığı'nın 50 milyar lira tahsilat hedeflediği kamu alacaklarını yeniden yapılandırma taslağına göre vergi asıllarından vazgeçilmeyecek. Cezaların tamamını silme yönünde çalışma hızlanırken, tutarlara 36 aylık ödeme imkânı da sağlanacak


Maliye Bakanlığı'nın matrah artırımı yoluyla 10 milyar TL olmak üzere, toplamda 50 milyar lira tahsilat hedeflediği kamu alacaklarının yeniden yapılandırması taslağı netleşti. Buna göre, vergi aslına bağlı cezaların tamamı, vergi aslına bağlı olmayan cezaların ise yarısı silinecek. Böylece vergi aslına Kanunun yürürlüğe girdiği tarihe kadar 1994'ten itibaren uygulanan TEFE, 2005'ten itibaren de ÜFE endeksinin aylık oranı esas alınarak hesaplanacak.
KESİNLEŞENLER...

Kesinleşen ve ihtilaflı bütün kamu alacaklarını kapsayacak yapılandırmada, tarhiyattakilere fırsat tanırken, mükellefe matrah artırımı ile stok beyanı imkanı getirilecek. Düzenleme, vergisel açıdan 31 Temmuz 2010'dan önceki dönemi kapsayacak.

DEMİRBAŞLARA BEYAN

Beyana dayalı vergilerde bu tarihe kadar verilmesi gereken beyannameler ve 2010'a ilişkin 31 Temmuz 2010'dan önce tahakkuk eden vergileri içerecek. Kayıtta olduğu halde işletmede olmayan ya da işletmede mevcut olduğu halde kayıtlarda olmayan emtia, makine, teçhizat ve demirbaşlara beyan imkânı getirilecek.

36 AY TAKSİT İMKANI

Vergi asıllarından vazgeçilmeyecek. Ödenmemiş ya da ödeme süresi henüz geçmemiş vergilerin tamamı ile bu vergilere ilişkin gecikme zammı ve gecikme faizinin yerine, Kanunun yürürlüğe girdiği tarihe kadar TEFE ve ÜFE endeksinin aylık oranı esas alınacak. Hesaplanacak tutarın 12-18-24-36 aylar şeklinde taksidi olacak.


Çift hane büyüme sürmeyecek

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 'Bu çift haneli büyüme hızını sürdüremeyeceğiz. Hep böyle gitmeyecek. Çünkü bunu destekleyecek tasarrufumuz yok. Bunu destekleyecek bütün ana yapısal problemlerimizi çözmüş değiliz' dedi. Gelir ve kurumlar vergisi mükellefleri (adi, kollektif ve adi komandit şirketler dahil), kayıtlarında yer aldığı halde işletmelerinde mevcut olmayan mallarını, bu Kanunun yürürlüğe girdiği ayı izleyen üçüncü ayın son iş gününe kadar, aynı nev'iden mallara ilişkin cari yıl kayıtlarına göre tespit edilen gayrisafi kâr oranını dikkate alarak fatura düzenlemek ve her türlü vergisel yükümlülüklerini yerine getirmek suretiyle kayıt ve beyanlarına intikal ettirebilecekler. Aslı kısmen ya da tamamen ödenmiş olan vergilerin de gecikme zammı ve gecikme faizi silinecek. Ancak, bir vergi aslına bağlı olmayan idari para cezası gibi cezalarının yarısı silinecek. İştirak, teşvik ve yardım fiilleri nedeniyle kesilen vergi ziyaı cezalarında, mükelleflerin dava açmamaları veya açılmış davalardan vazgeçmeleri şartıyla, cezaların tamamı silinecek. Kanunun kapsadığı dönemler itibariyle, 2010 yılı Temmuz ayına kadar tahakkuk eden ödenmemiş geçici vergilere ilişkin de gecikme zamları silinecek.


Dava sürecindekiler yarı yarıya indiriliyor

Kanunun yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla Vergi Mahkemeleri nezdinde dava açılmış ya da dava açma süresi henüz geçmemiş olan ikmalen, re'sen veya idarece yapılmış tarhiyatlarda verginin yarısı istenecek. Kanunun yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla bölge idare mahkemeleri nezdinde itiraza veya Danıştay nezdinde temyize ilişkin dava açılmış ya da dava açma süresi henüz geçmemiş olan ikmalen, re'sen veya idarece yapılmış tarhiyatta, alacağın ilk hali esas alınacak. Mükellefler, yararlandıkları vergi türlerinden, taksit ödeme süresince vadesinde ödemedikleri takdirde belirtilen madde hükümlerinden yararlanamayacaklar.


Beyannameler için yıllık artış rötuşu

Gelir ve kurumlar vergisi mükellefleri verdikleri yıllık beyannamelerde vergiye esas matrahlarını Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren Temmuz 2010 sonuna kadar 2006 için yüzde 30, 2007 için 25, 2008 için 20, 2009 için yüzde 15'ten az olmamak üzere artıracak. Artırımda bulunulan yıllar için yıllık gelir ve kurumlar vergisi incelemesi ve bu yıllara ilişkin olarak bu vergi türleri için daha sonra başka bir inceleme yapılmayacak. İşletmede mevcut olduğu halde kayıtlarda yer almayan mallar ile düşük bedelle yer alan makine, teçhizat ve demirbaşları içeren stok beyanlarında, gelir ve kurumlar vergisi mükellefleri (adi, kollektif ve adi komandit şirketler dahil rayiç bedel ile Kanunun yürürlüğe girdiği ayı izleyen üçüncü ayın son iş gününe kadar bir envanter listesi ile vergi dairelerine bildirmek suretiyle defterlerine kaydedebilecekler.


KİT'ler 3.4 milyar lira faiz dışı fazla verecek

Özelleştirme uygulamaları ve faaliyet alanlarındaki serbestleşme çalışmaları nedeniyle ekonomi içindeki ağırlığı azalan KİT'ler, yıl sonunda 5,2 milyar lira dönem karı elde edecek. KİT'ler bu yıl 3,4 milyar lira faiz dışı fazla verecek. Önümüzdeki yıl KİT'lerin dönem kârı ise 3 milyar TL'ye gerileyecek. Yıl sonunda 7,2 milyar lira olarak gerçekleşecek KİT'lerin yatırım harcamaları, 2011'de 7,8 milyar liraya çıkacak. 2011 yılında ise özelleştirme kapsamındaki KİT'ler dahil, KİT sisteminin finansman fazlasının, gayri safi yurtiçi hasılaya (GSYH) oranı da yüzde 0,08 olacak
yeni şafak

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.