Cep'te 22 milyon numara taşındı

Cep'te 22 milyon numara taşındı

Cep'te 22 milyon numara taşındı

Cep telefonu abonelerinin numara değiştirmeden farklı operatörden hizmet alabilmesine imkân tanıyan numara taşınabilirliği sistemi (NTS) ikinci yılını doldurdu. Mobil abonelere operatör özgürlüğü sağlayan sistem sayesinde 22 milyon müşteri numarasını taşıdı. Buna göre, Türkiye'de günde ortalama 30 bin abonenin operatör değiştirdiği ortaya çıktı.


9 Kasım 2008'de hizmete giren sistem kapsamında 21 milyon 931 bin 943 mobil numara taşındı. Bu yılın ikinci çeyrek rakamlarına göre, 61,5 milyon mobil abone bulunan Türkiye'de taşınan numara sayısının toplam abone sayısına oranı da yaklaşık yüzde 28 oldu. Türkiye cep pazarının üç operatörü içinde en fazla abone transferine imza atan şirket Vodafone Türkiye olurken, en fazla kayıp yaşayan operatör piyasanın lideri Turkcell oldu. Vodafone Türkiye yaklaşık 7 milyon 730 bin aboneyi kendisine çekti. Bunda şirketin düşük fiyatlı tarifelerinin de etkisi var. Vodafone'un bu dönemde kaybettiği abone sayısı ise 6 milyona yaklaştı. Şirket böylece toplamda 1,7 milyon üzerinde kişiyi, şirketin aboneleri arasına kattı. Turkcell ise giden abone sayısında 9 milyon 260 binleri gördü. Gelen abone sayısında 6 milyon 580 bini yakalayan şirket son 22 ayda 2,5 milyonun üzerinde abone kaybı yaşadı. Mobil cep telefonu pazarında üçüncü operatör olan Avea ise net 1 milyon abone kazandı. Avea faturalı abone konusunda iddialı olmaya çalışıyor. Geçen yıl 10 Eylül'de başlayan sabit hatlarda numara taşınabilirliği uygulamasından ise bugüne kadar sadece 17 bin 448 abone yararlandı. "Sabit numara taşınabilirliği" ile kullanıcılara ev ve işyerinde kullandığı sabit numaralarını değiştirmeden yeni işletmecilere geçme imkânı tanındı. Şu anda Türkiye'de Türk Telekom'dan başka 20'ye yakın alternatif Telekom işletmecisi "Sabit telefon hizmeti" veriyor. Uygulamasına geçeli bir yıl oldu ancak bir yıl tam bir başarı sağlanamadı.

Cep telefonu numarasını değiştirmeden başka operatöre geçmek isteyen abonelerin yapması gereken ise geçiş yapacağı operatörlerin bayilerine başvurmak. Operatörler, talepleri değerlendiriyor ve numaranın taşınması birkaç gün içerisinde tamamlanıyor. Numara taşıma uygulaması Avrupa Birliği ülkelerinde de uygulanıyor. Buna göre, Avusturya, Litvanya, Yunanistan 2004'te, İrlanda, Fransa, Finlandiya ve ABD 2003'te uygulamayı başlattı. Numara taşınabilirliğinin ilk uygulanmaya başlandığı yıllarda taşınan numara sayısı beklenenden az gerçekleşmişti.

zaman

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.