Cepte 12 yaş sınırı geliyor

Cepte 12 yaş sınırı geliyor

Cep telefonu bağımlılığı hükümeti harekete geçirdi

Fransa'da cep telefonu kullanımının çocuklar ve gençler arasında aşırı yaygınlaşması hükümeti harekete geçirdi. 2007 yılındaki çevre ve sağlık yasalarına ek olarak hazırlanan ve ay sonunda mecliste tartışılması beklenen yasa tasarısında 12 yaşından küçüklere cep telefonu satılmasıyla ilgili bazı sınırlamalar getirildi.

KULAKLIK MECBURİ OLACAK
Yasa tasarısına göre 12 yaşından küçüklere cep telefonu ile birlikte kulaklık kiti satılması mecburi olacak. Ayrıca cep telefonu üreticileri ve operatörlerinin çocuklara yönelik reklam yapması yasaklanacak. Ekolojiden sorumlu bakan Chantal Jouanno, şubat sonunda Le Parisien gazetesine verdiği röportajda uygulamanın daha da ileri gidebileceğini belirtti. Juanno “Ben telefonların tamamen yasaklanmasından yanayım” dedi. Sağlık Bakanı Roselyne Bachelot de RTL radyo kanalına verdiği bir röportajda cep telefonunun çocuklar için zararlı olduğunu hatırlatarak ebeveynlere bunları satın almamaları çağrısında bulunmuştu. Hükümetin endişesi yersiz değil. Cep telefonlarının çocuklar ve gençler üzerindeki etkisi ile ilgili deneyler devam ediyor. Ancak şimdiye kadar yapılan araştırmaların sonuçları son derece dikkat çekici. İsveç'teki Orebo Üniversitesinde yapılan bir araştırmada cep telefonu kullanımı sonucunda çocukların beyninin yetişkinlere göre 5 kat daha fazla radyasyona maruz kaldığı ortaya çıktı. Dolayısıyla kanser riskleri daha fazla... Amerikalı ve Danimarkalı uzmanlar tarafından, 7 yaşından küçük 13 bin kişi üzerinde yapılan ve Epidemiology dergisinde yayınlanan araştırmaya göre ise cep telefonları çocuklarda davranış bozukluklarına ve hiperaktiviteye neden oluyor.

DERNEKLER AYAKTA
Aralık ayında 10 tüketici ve sağlık derneği bir araya gelerek kampanya başlattı. Dernekler cep telefonu operatörlerinden sınırsız tarifeleri sınırlamaları çağrısında bulundu. Diğeri ise 15 yaşın altındakilere cep kullanımının yasaklanması için harekete geçti. Çevre Sağlığı Ajansı ise ailelere çocuklarına cep telefonu almamalarını, alırlarsa da tarifeleri kısıtlamalarını önerdi.

Vatan

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.