Cenin pozisyonu efsane mi?

Cenin pozisyonu efsane mi?

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Öğretim Üyesi Oğuz Gündoğdu, deprem anında cenin pozisyonunda durmanın kesinlikle yanlış olduğunu belirtti.

İTÜ Mühendislik Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu, açıklamasında, deprem anında cenin pozisyonunda durmanın yanlış olduğunu, çünkü depreme karşı savunmasız hale getirdiğini dile getirdi. Deprem sonrasında 'deprem öldürmez binalar öldürür' sözünün tamamen palavra olduğunu kaydeden Gündoğdu, şöyle dedi:

"Binayı, zemin etüdünü kim yapıyor, insanlar. O yüzden dolaylı olarak, o binaları, zemin etütlerini yapan insanlar öldürüyor. Elazığ'daki depremde o kerpiç evler Türkiye'ye yakıştı mı? Dayanıksız evlerden dolayı o insanlar hayatlarını kaybetti. Öyleyse hepimiz bu durumda suçluyuz. Bu durumdan dolayı yıllarca alınmayan önlemelerden dolayı gidip de siyasi iktidarı suçlayamayız. Bunu hükümete karşı kullanmamalıyız."

Deprem sırasında panik yapmamanın faydalı olacağını belirten deprem uzmanı Gündoğdu, "Paniğe kesinlikle girilmemeli. Kaçayım mı kaçmayayım mı diye düşünmemeli. O anda zaten insan düşündüğü zaman ikileme düşüyor, en iyisi öğrendiklerimi pratik olarak uygulamak. Korkmak serbest ama panik asla olmamalı." şeklinde konuştu.

Dr. Gündoğdu, deprem sonrasında lambanın olmasının moral için iyi olacağını kaydederek, lambanın göçük altında kalınmış bir insana moral getireceğini söyledi.

Diğer taraftan, Dr. Gündoğdu, deprem sonrasında makyaj yapılmış binaların yeniden yapılmasını, yeni bir kent modeline gidilmesi gerektiğinin altını çizdi. Deprem uzmanı Gündoğdu, onarım konusunda şunlara dikkat çekti: "Onarım ve güçlendirme. Onarımlar konusu çok hassas konular, bunu her mühendis yapamaz. Bunlar uzmanlık işi. Bunu düz inşaat mühendisleri yapamaz. Bu konu üzerinde iyi bir eğitim alınması gerekiyor."
zaman.com.tr

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.