ÇELİK'İN İSRAİL KRİZİ GENELGESİ TBMM GÜNDEMİNDE

ÇELİK'İN İSRAİL KRİZİ GENELGESİ TBMM GÜNDEMİNDE

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'in İsrail ürünlerinin boykot edilmemesi amacıyla tüm okullara gönderdiği genelge TBMM gündemine taşındı. CHP Zonguldak Milletvekili Ali İhsan Köktürk, Davos'ta “yaratılan havanın” ve sonrasında yaşananların ekonomik krize

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, 13 Şubat'ta bir genelge yayınlayarak tüm okullara gönderdi. Genelgede, “İsrail'in, Gazze'ye yönelik saldırılarını finanse ettiği” iddiasıyla Türkiye'de bulunan birçok uluslararası şirkete ve ürünlerine yönelik boykot çağrıları yapıldığı, çeşitli kurumların bu yönde girişimleri olduğu, bu faaliyetlerde okulların da olabileceği duyumlarının alındığına işaret edildi. Genelgede, ekonomik krizin yaşandığı günlerde Türkiye'nin olumsuz etkilendiği ifade edilerek Türkiye'nin uluslararası alanda ekonomik gücünü artırmak ve yatırımcı güvenini sağlamak için yıllardır mücadele ettiği kaydedildi. Söz konusu mücadele sonucunda gelinen noktanın memnuniyet verici olduğunu söyleyen Çelik genelgede, “Gazze'de yaşananlar, herkesi büyük üzüntüye sevk etmiş ve kalıcı barışın sağlanması için ülkemiz tüm kurum ve kuruluşları ile bir bütün olarak gerekeni yapmış ve yapmaya da devam etmektedir. Global ekonomik krizden etkilenmemek ve Gazze'deki barış sürecini olumsuz etkilememek için, okullarımızda yukarıda belirtilen olumsuz girişimlerin olmaması için gerekli tedbirlerin alınmasını rica ederim” talimatı verdi.


Söz konusu genelge ile ilgili olarak CHP Zonguldak Milletvekili Ali İhsan Köktürk Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'in yanıtlaması istemiyle bir soru önergesi verdi. Köktürk, İsrail'in Gazze saldırısının başından beri, hükümetin İsrail'e karşı iki ülke arasındaki askeri, siyasi ve ticari ilişkilerin sınırlandırılması gibi etkin önlemler almasını istediğini anımsattı, genelgede ise İsrail ürünlerinin boykot edilmemesinin istendiğine işaret etti. Köktürk, Bakan Çelik'in şu soruları yanıtlamasını istedi:


-“Okullara gönderilen bu genelge, sizin Davos'ta İsrail Cumhurbaşkanı Peres'e yönelik göstermiş olduğunuz tepkinin “göstermelik” ve aynı zamanda yerel seçim öncesi “siyasi rant” sağlamaya yönelik “sözde” bir tepki olduğunu ortaya koymakta mıdır?


-Genelgede “Global ekonomik krizden etkilenmemek ve Gazze'deki barış sürecini olumsuz etkilememek için, okullarımızda yukarıda belirtilen olumsuz girişimlerin olmaması” istenilirken, Davos'ta yarattığınız havanın ve sonrasında yaşananların ekonomik krize olumsuz etkisi ne olmuştur, bu genelgeye niçin gerek duyulmuştur?


-Daha önce, “Gazze'de öldürülen Filistinliler için okullarda saygı duruşunda bulunulması ve Filistin'deki çocuklara destek vermek üzere okullarda yardım kampanyası başlatılması” için genelgeler yayınlayan Millî Eğitim Bakanlığı'nın şimdi, “İsrail mallarının boykot edilmemesi için” okullara genelge göndermesi büyük bir çelişki değil midir?


-Hükümetinizin İsrail'le ortak yürütülen projeler, başta Tank Modernizasyon Projesi, İnsansız Hava Aracı: Heron ve Konya'da İsrail'le ortak yürütülen Pilot Eğitim Projesi olmak üzere İsrail'le yapılmış ve yapılmakta olan bütün ikili anlaşmalarla ilgili aldığı herhangi bir olumsuz karar var mıdır?”


www.turkegitimsen.org.tr

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.