Çelik, öğrencilerden özür dilemeyecek mi?

Çelik, öğrencilerden özür dilemeyecek mi?

Abbas GÜÇLÜ: "Siyasette yol kazası olmaz mı, elbette olur. SBS de Hüseyin Çelik için bir yol kazasıdır"...

Dün SBS hakkında ne söylediyse Çubukçu bugün tam tersini söylüyor. Eğer Çelik'in söyledikleri doğru ise çıkıp arkasında durması gerekirdi. Yok eğer Çubukçu'nun söyledikleri doğru ise Çelik, başta çocuklar ve veliler olmak üzere tüm toplumdan özür dilemelidir. Devlet adamlığı bunu gerektirir...
Ama bu süreçte en ilginç gelişme, dün SBS'yi getirdi diye Çelik'e methiye düzenlerin, bugün SBS'yi kaldırdı diye Çubukçu'yu ayakta alkışlamalarıdır.
O günden bugüne bürokraside de eğitimle ilgili sendika ve derneklerde de aynı isimler var. O gün söyledikleri ile bugün yaptıkları açıklamalara bakınca Çelik adına üzüldüm. Dün alkışlıyorlardı, bugün tu kaka diyorlar. Yarın kim bilir daha neler söyleyecekler!..
SBS kaldırıldı iş bitti mi? Kesinlikle hayır. Velilerin kafası hâlâ karmakarışık. Özellikle de gelecek öğretim yılında 7 ve 8'inci sınıfta öğrenim görecek velilerin... “Sistem madem ki yanlış, madem ki kaldırıldı, neden hâlâ uzatılıyor?” sorusuna cevap arıyorlar. Ama muhatap bulamıyorlar.
Bize gelen bilgiler, MEB'in hukuki sorun yaşanmasından korktuğu için bu yönde bir karar aldığı şeklinde. Yani öğrencilerden biri çıkıp, beni onca yıl uğraştırdınız, sınava soktunuz, şimdi nasıl yok sayarsınız diye dava açması halinde, söyleyecek sözlerinin bulunmaması.
Ama bu duruma da diğer veliler karşı çıkıyor. Yanlış olan bir sistemin eziyetini hâlâ niye çekelim diyorlar.
Her iki taraf da haklı. MEB'e düşen görev, herkesi memnun edecek bir çözüm üretmektir. Bu da tercihe bağlı bir sistemdir. İsteyen SBS ile yoluna devam eder. İsteyen yeni sisteme göre sadece 8'inci sınıfta sınava girer. Bu kararı almak o kadar zor mu?
İki gündür bu konuda mail yağıyor. Devlete ve siyasete karşı güven erozyonu var. Keşke kuru inattan vazgeçilseydi de bu noktalara gelinmeseydi.
“15 yaşında lise öğrencisiyim. Her zaman için herkesin eşit haklara sahip olduğunu düşünüyorum. Fakat izlediğim haberler, bu ülkede eşitlikten söz edilmemesi gerektiğini çok iyi yansıttı.
Sayın Milli Eğitim Bakanımız SBS'nin aşamalı olarak kaldırıldığını, sadece 8. sınıfta uygulanacağını söylüyor.
Pekala böyle bir karar alındı da, 5. sınıftan itibaren kitaplara, defterlere boğulan, sokakta oynama yaşında olan çocukların o telaşı ne zaman unutuldu?
Dershanelere verilen onca para, onca emeğe ne oldu? Giden gitti, kalan sağlar bizimdir demek midir bu?
Bizim hayallerimizi, psikolojimizi düşünen oldu mu? Ne büyük saygısızlık, ne büyük bencillik! Hakkımızı aramak istiyoruz diyelim, kim bize ışık tutacak?..”
Genç arkadaşımızın bu sorusunu kim cevaplayacak bilmiyoruz. Ama birileri mutlaka cevaplamalı. Yoksa siyasete, devlete, MEB'e saygı kalmaz...

Veliler tepkili
“SBS'nin kaldırılacağı yaklaşık 2 ay önceden belliydi. MEB en azından bu sene 6. sınıfları sınava sokmayabilirdi, çünkü ilk defa sınava gireceklerdi. Çocuklarımızı çok düşünüyorsa; bunu neden yapmadığını merak ediyorum. Acaba tazminat ödemekten mi çekindi? Çünkü binlerce veli, SBS olacak diye çocuğunu dershaneye göndermişti. 6. sınıflar için SBS kaldırılsaydı; velilerin dershane paralarını devletten tahsil yoluna gidebilirler miydi?
Acaba bunu mu düşündüler? Eğer bunun için 6. sınıfları sınava soktularsa; gerçekten çok utanılacak ve bu çocuklar için üzücü bir durum. 6. sınıfa giden öğrenciler, bir hafta kala bile olsa, sınav olmayacağını öğrenselerdi, sanırım çok sevinirlerdi ve seneye de bu strese girmezlerdi.”

Çakma çözüm
MEB, eğer 7 ve 8'ler için SBS dayatmasından vazgeçmezse, veliler çoktan çözüm üretmiş durumda. İlk iki sınavı iyi gitmeyenler, bilinçli olarak yıl kaybedip, bu süreçten kurtularak 8'inci sınıfta sınava girmeyi düşünüyorlarmış. Hem de o arada sınava daha iyi hazırlanırlarmış. Umarız, tercihe bağlı bir sistem gelir de öğrenciler daha fazla rencide edilmez...
Özetin özeti: Yanlışta ısrar etmenin bir anlamı yok. Hatadan dönmek ve özür dilemek de bir erdemdir!..
Abbas GÜÇLÜ-Milliyet

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum