Burs vaadiyle 'öğrenci avı'

Burs vaadiyle 'öğrenci avı'

Üniversitelerde 8 Eylül'e kadar sürecek kayıt döneminin başlamasıyla birlikte tarikatların, öğrencileri kendi yurtlarına yerleştirmek için yaptıkları çalışmalar da hız kazandı. Tarikatlar, öğrencileri 'burs' ve 'barınma' vaadiyle kendi yanlarına çekmeye ç

Üniversiteyi kazanarak kayıt yaptırmaya gelen öğrenciler, kent terminallerinde stand açan ve otobüslerin peronlara yanaşmasını bekleyen tarikatların türbanlı görevlilerinin kıskacında kalıyor. Tarikat ve cemaatler, öğrencileri kendi yurtlarına yerleştirebilmek için devlet yurtlarını “ahlaksız yerler” olarak kötülerken burs ve kayıt masraflarını karşılamak vaadiyle yoksul öğrencileri kandırmaya çalışıyor.

Ankara'daki üniversitelerin herhangi bir lisans ve önlisans programını kazanan öğrencileri, başkentte adım atar atmaz tarikat tuzağı bekliyor.

Özellikle sabah 06.00 - 09.00 saatleri arasında Ankara Şehirlerarası Terminal İşletmesi'nde (AŞTİ) stand açan tarikat ve cemaat yurtlarının sayısı 15'i buluyor. Standlardaki türbanlı görevlilerin yanı sıra otobüslerin peronlara yanaşmasını bekleyen çok sayıda türbanlı görevli de gelen yolcu katında bekliyor.

Türbanlı görevliler öğrencilere kalacak yerlerinin olup olmadığını sorduktan sonra devlet yurtlarını kötülemeye başlıyor.

Türbanlı görevliler devlet yurtlarının ahlaksız yerler olduğu ve bu yurtlarda barınmanın imkânsız olduğunu belirterek, öğrenciyi kendi özel yurtlarına yönlendiriyor. Sabah saatlerinde sayıları 50'ye yaklaşan türbanlı görevlilerin dağıttıkları özel yurt broşürlerinin üzerinde irtibat numarası ve irtibat kurulacak kişinin ismi yer alıyor.



'İnanılmaz örgütlüler'

AŞTİ'de kendi üniversitelerine kayıt yaptıracak öğrencilere yardım etmek amacıyla ODTÜ, Ankara ve Hacettepe üniversiteleri de stand açtı. Ancak bu üniversitelerin öğrencileri daha kendi standlarına ulaşamadan tarikat ve cemaat yurtlarının temsilcilerinin çemberine alınıyor. Her gün binlerce öğrencinin ilk kez üniversitelere kayıt yaptırmak için geldikleri AŞTİ'de bazı öğrenciler barınma sorunlarına yardımcı olacakları vaadinde bulunan tarikat görevlilerine kanarken, bazı öğrenciler ise tepki gösteriyor.



'Ahlaksız' yerler

Özellikle bazı veliler sabah saatlerinde yaşanan “öğrenci avı” manzarasından rahatsızlık duyuyor.

ÖSS'de derece yapan kimi öğrencilere ulaşarak henüz Ankara'ya gelmeden bağlantı kuran tarikatlar, bu öğrencilere özel bir ilgi gösteriyor.

Başarılı öğrencilere de burs ve destek vaadinde bulunan türbanlı görevliler, özellikle yoksul öğrencileri kandırmaya çalışıyor. Bir üniversite standında çalışan görevli, öğrencilere devlet yurtları aleyhinde propanganda yapıldığını belirterek “Öğrencilerimizin çoğunun iletişim bilgilerine ulaşmışlar, Ankara'ya gelmeden iletişim kurmuşlar. Israrla pek çok kez öğrencileri arayıp kendi yurtlarına davet ediyorlar” dedi.

Öğrencilerin cemaat ve tarikatların eline bırakılmaması için yurtların kapasitelerinin arttırılması gerektiğini belirten görevli, tüm üniversitelerin profesyonelce öğrencilerine destek vermesi gerektiğini söyledi.

Öğrencilerin kayıt işlemleri sırasında da bazı kişiler tarafından kandırılabildiğine dikkat çeken görevli, “İnanılmaz örgütlüler. Öğrencilerimizi korumaya çalışıyoruz” diye konuştu.

cumhuriyet

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.