Bu sistem, en çok başarılı çocukları mağdur edecek!
Bu sistem, en çok başarılı çocukları mağdur edecek!Sadık Gültekin'in yazısı...
Sıcak bir haftaya girdik, 24 Haziran Çarşamba günü TEOG yerleştirme sonuçları, 25 veya 26 Haziran'da da LYS sonuçları açıklanacak, ondan sonra da tercih koşuşturması başlayacak.
Yeni sisteminin temel amacı, öncelikle özel okulları tercih edecek öğrencilerin sistemden çıkmasını sağlamak...
Bunda bir hata var mı?
Yok, gibi görünüyor...
Böylelikle MEB, resmi okullara daha yetkin yerleştirme yapmayı hedefliyor. Bu nedenle, özel okul kayıtları daha erken tarihte, 24 Haziran - 5 Temmuz tarihleri arasında yapılıyor. Özel okul tercihleri tamamlandıktan sonra, 6 - 16 Temmuz tarihleri arasında merkezi yerleştirme tercihleri alınacak. Böylelikle özel okulları tercih edecek öğrenciler sistemden çıkarılacak, geriye kalanlar ise merkezi yerleştirme sistemine girecek . Kağıt üzerinde, teoride doğru gözüken uygulama, pratikte büyük sıkıntılara neden olacak.
Bundan en çok etkilenecek ve bundan en çok mağdur olacak kesim de, en iyiler olacak...
En iyiler derken, en iyi puana ve yüzdelik dilime sahip olan öğrencileri vurgulamaya çalışıyorum.
Şöyle bir örnek verelim: Diyelim ki çocuğun YEP'teki yüzdelik dilimi 0,03 olsun. Bu çocuk, devlet okullarından İstanbul Erkek ve Galatasaray'a, özel okullardan da Robert'e girmeye adaydır. MEB, bu çocuğa şunu diyor: Kararını baştan ver, ya özel okulu ya da devleti seç, aynı anda ikisine de ulaşma şansın yok!
İşin ilginci, çocuk ikisine de ulaşabiliyor ve siz bu hakkı, çocuğun, üstelik de bu başarıyı gösteren çocuğun elinden alıyorsunuz.
Bu sistem, en çok bu çocukların canını yakacak. Özeli seçtiğinde, kazanabildiği halde devletten vazgeçmiş olacak; devleti seçse, özel dolmuş olacak, yani çocuk iki arada bir derede kalacak ve ne yapacağını bilemeyecek...
Sistemde bir sorun, bir açık daha var; özel okulların büyük çoğunluğu (isterse), resmi okulları denemek isteyen öğrencilerinin kayıtlarını e-okula işlemeyebilir, bekletebilir. İşte, sorun da burada başlıyor; 'bekletebilir'in mahiyeti ne olacak, bedeli ne olacak?
3 tavsiye
İlk tavsiyem özel okul kararı alanlara; Okullar puanlarını açıkladı. Çocuğunuzun puanı da belli. İstediğiniz özel okul ile çocuğunuzun puanı örtüşüyorsa, maddi imkanınız da varsa kayıdını yaptırın. Devlet okullarının da durumunu bir göreyim diye beklemeye geçerseniz, tercih oranı yüksek özel okullardaki kontenjan kısa sürede dolabilir. Riske girmeye gerek yok.
İkinci tavsiyem orta düzey puan alan öğrencilere; Bu öğrenciler ne yüksek puan isteyen devlet liselerine ne de özel okullara girebilir. Ancak orta düzey puan isteyen devlet liselerine gidebilirler. Bu yüzden 6-16 Temmuz'daki devlet liseleri tercih dönemini bekleyebilirler. Eğer burada istedikleri okul olmazsa, orta düzey özel okulların kontenjanlarında boşluk beklediğimiz için buralara nakil yapabilirler. Acele etmelerine gerek yok.
Üçüncü tavsiyem yüksek puanlı öğrencilere; İlk TEOG sınavından yaklaşık 5 bin birinci çıktı. Bukadar birincinin olduğu sistemde herkes Galatasaray, İstanbul Erkek gibi liselere gitmek ister ancak bu okulların kapasitesi belli ve birinci sayısından daha az kapasiteleri olduğu da bir gerçek. İşte bu noktada önünüzde ufak bir risk varsa, riske girmeyin. Çünkü yüksek puanınız ile eğitim düzeyi yüksek özel okullara girebiliyorsunuz. Ancak devlet lisesini beklediğinizde bu okulların kontenjanları dolabilir. O noktada istediğiniz devlet okulunu kıl payı kaçırdığınızda, eğitim kalitesi ikinci hatta üçüncü düzeydeki özel okullara kayıt yaptırmak durumunda kalabilirsiniz. Bu yüzden durumunuz kesin değilse riske girmeyin, özel okula kayıdınızı yaptırın.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.