Bu illerin emeklisi çok, çalışanı yok

Bu illerin emeklisi çok, çalışanı yok

Her geçen yıl katlanan sosyal güvenlik kara deliğini en iyi özetleyen tablo ortaya çıktı. Türkiye'de çalışandan çok emekli maaşı alanların yaşadığı il sayısı giderek artıyor.

143 bin çalışanın bulunduğu Zonguldak'ta 142 bin emekli yer alıyor. Bartın'da ise 41 bin emekliye karşın sadece 35 bin sigorta ödeyen yaşıyor. Yine bir Batı Karadeniz şehri Karabük 44 bin çalışana karşın 47 bin emeklisiyle dikkat çekiyor.

Avrupa'nın en genç nüfusuna sahip olan Türkiye'de devletten emeklilik maaşı alanların sayısı 9 milyonu aşarken, bu rakam 100'den fazla ülkenin nüfusunu geride bıraktı. Sosyal Güvenlik Kurumu emeklilere 1 yıl içinde 60 milyarın üzerinde maaş ödüyor. Artışa göre emekli sayısı 2015 yılına kadar 10 milyonu aşacak. İstanbul çalışanın en fazla yaşadığı iller sıralamasında başta geliyor. Türkiye'nin en kalabalık şehrinde 3 milyon 570 bin 468 işçi üzerinden sigorta yatırılıyor. Bu ilde 1 milyon 783 bin 735 emekli ise aylık alıyor. Memur şehri imajıyla bilinen Ankara'da da 1 milyon 373 bin 887 çalışan bulunuyor. Bunların 849 bini SSK sigortalısıyken 345 bini memur. Başkent'te yaşayan emekli sayısı ise 745 bin 764. Sahil kentlerinde emeklilik keyfi yaşayanların bol olması beklenirken, bir zamanların işçi şehirleri şimdi emeklinin başkenti olmuş durumda. Bartın, Sinop, Karabük ve Zonguldak gibi illerde emekli sayısı çalışanı aşmış durumda. Türkiye Emekliler Derneği Başkanı Kazım Ergün durumu şu sözlerle özetliyor: "Emeğin başkenti Zonguldak'tı. Şimdi emeklinin başkenti Zonguldak oldu. Zonguldak'ın 142 bin çalışanı, 140 bin emeklisi var. Nüfusa göre emeklilikte yüzde 22,1 ile Türkiye birincisi." ZAMAN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.