Bu hastalıklar milyonlarca kişinin ölümüne yol açtı

Bu hastalıklar milyonlarca kişinin ölümüne yol açtı

Bulaşıcı hastalıklar, yüzyıllar boyunca milyonlarca insanın ölümüne yol açtı, kan bağlarını bitirdi, savaşlardan daha fazla can kaybına neden oldu ve tarihin gidişatında kilit rol oynadı.

İlk insanlar hastalıklara yabancı değildi. Çünkü, içme suyunda, yiyeceklerde ve ortamda bulunan, hastalıklara neden olan mikroplarla karşı karşıya yaşadılar. Bazen bir salgın küçük bir grubunu yok edebiliyordu. Bir hastalık şehir ya da coğrafik bölge gibi çok geniş bir kitleye ulaştığı ve çok fazla sayıda kişiyi etkilediği zaman salgın halini alıyor.

Howstuffworks isimli sitede yer alan habere göre, dünden günümüze kadar yaşanan en kötü 10 salgın hastalık:

1. Çocuk Felci

Araştırmacılar, çocuk felcinin bin yıldır insanları tehdit ettiğini, binlerce çocuğu felce uğrattığını ve öldürdüğünü düşünüyorlar. Daha 1952 yılında, Amerika'da 58 bin çocuk felci vakası görüldü. Bunların üçte biri felce uğrarken, 3 bininden fazlası ise öldü.

Hastalığın nedeni, insanın sinir sistemini hedef alan poliovirus adı verilen virüstür. Hastalık bulaşmış yiyecek ve su yoluyla diğer kişilere bulaşıyor. Belirtileri ise ateş, yorgunluk, başağrısı, kusma, tutukluk ve kol ağrısıdır. Hastalık genellikle bacakları etkilerken, bazen nefes alıp verme kaslarına yayılıyor ve ölüme neden oluyor.

Sıklıkla çocuklarda görülen çocuk felci, yetişkinleri de etkileyebiliyor. Yüzyıllardır görülen, çocuk felci insanoğlu için eski bir hastalık. 18'inci yüzyılda, birçok ülkede sağlık koşullarını geliştirme yöntemleri geliştirildi. Bu erken yaşta hastalığa maruz kalma riskini azaltarak hastalığın yayılmasını sınırlandırdı.

1950'lerin başında doktorlar, çocuk felci aşısını geliştirdi. Bundan sonra, Amerika'daki ve diğer gelişmiş ülkelerdeki vakalar hızla düşmeye başladı. Sadece çok az sayıdaki ülke, halen çocuk felciyle salgın seviyesinde boğuşuyor.

2. Tifüs (Lekeli Humma)

Hastalık insanoğlunu yüzyıllarca uğraştırdı. Avrupa'nın 30 Yıl Savaşları süresince, tifüs salgınının tahminen 10 milyon insanı etkilediği iddia ediliyor. 1489'da İspanya'nın katıldığı savaşta, İspanya ordusu lekeli humma nedeniyle sadece bir ayda 25 bin kişiden 8 bin kişiye düştü. Birinci Dünya Savaşı'nda Rusya, Polonya ve Romanya'da tifüs birkaç milyon ölüme neden oldu.

Başağrısı, iştahsızlık, ateşin hızlı yükselmesi ve kırıklık belirtileri gösteren hastalığa titreme ve bulantı da eşlik ediyor. Tedavi edilmezse, hastalık kan dolaşımını etkiliyor, kangren, zatürre ve böbrek yetmezliğiyle sonuçlanıyor.

3. Sarı Humma

Avrupalılar, Afrikalı köleleri Amerika'ya gönderdiklerinde, sarı hummanın da dahil olduğu bir dizi hastalığı da göndermiş oldular. Hastalık, kolonilere, çiftliklere ve büyük şehirlere doğru ilerledi. Napolyon, 33 bin kişilik ordusunu Kuzey Amerika'daki Fransız arazilerine gönderdiğinde, sarı humma 29 bin askerini öldürmüştü.

Sarı humma da sıtma gibi sivrisinek ısırığıyla insandan insana bulaşıyor. Tipik belirtileri arasında, ateş, baş ve kas ağrısı, sırt ağrısı, kusma ve titreme bulunuyor. Aşısına rağmen, gelişmiş tedavi prosedürleri ve sivrisinek ıslahına rağmen, hastalık halen Güney Amerika ve Afrika'da devam ediyor.

4. AIDS

1980'lerde ortaya çıkan AIDS, 1981'den bu yana tahmini 25 milyon insanı öldüren küresel bir salgın oldu. En son yapılan istatistiklere göre, 33,2 milyon insan şu anda HIV pozitif ve sadece 2007 yılında AIDS'ten 2,1 milyon insan hayatını kaybetti.

AIDS, HIV virüsü nedeniyle insanlarda bağışıklık sisteminin çökmesine neden olan bulaşıcı bir hastalık. AIDS sözcüğü, İngilizce Acquired Immune Deficiency Syndrome (Edinilmiş Bağışıklık Eksikliği Sendromu) demektir. Hasar gören bağışıklık sistemi enfeksiyonlara açık hale geliyor. Bilimadamları, HIV virüsünün belirli maymun türlerinden insana geçtiğine inanıyorlar.

Henüz, AIDS'in tedavisi bulunamadı, ilaçlar HIV'in AIDS'e dönüşmesini önlüyor. Değişik organizasyon şirketleri AIDS tedavi, eğitim ve önleme kampanyaları düzenliyorlar.

5. Kolera

Hindistan'da yaşayanlar, eski zamanlardan beri koleranın tehlikeleriyle birlikte yaşadı. 19. yüzyılda tüccarlar bu hastalığı Çin,Japonya, Kuzey Afrika, Orta Doğu ve Avrupa'ya taşıyınca 6 kolera salgınında milyonlarca insan öldü.

Hastalık, Vibrio kolera isimli bağırsak bakterisi tarafından oluşuyor. Bulaşanların yüzde 5'inde kusma, ishal ve bacak krampları görülüyor. Birçok bağışıklık sistemi kolerayı yenebiliyor. Hastalık yakın fiziksel temasla bulaşıyor, hastalık bulaşan su ve yiyeceklerle yayılıyor.

Koleranın yeni ırkı 1961 yılında Endonezya'da kendini gösterdi ve dünyanın büyük bir kısmına yayıldı. Bu salgın bugünlerde de devam ediyor. 1991'de tahminen 300 bin kişi hastalanırken, yılda 4 bin kişi öldü.
zaman

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.