Borsa coştu, yüzde 4.47 çıktı

Borsa coştu, yüzde 4.47 çıktı

Yurtdışı piyasalardaki iyimser havanın yanı sıra Merkez Bankası'nın faizde indirimlerin süreceği açıklaması İMKB'yi coşturdu


Bono faizi yüzde 10.38'e gerileyerek tarihi dip seviyesini gördü. Bankaların portföylerinde bulunan bonoların düşen faizler nedeniyle kâr yazacak olması, bankacılık sektörü hisselerine yoğun alım getirdi. İMKB, banka hisselerinin desteğiyle yüzde 4.4 değer kazanarak 42 bin 182 puana çıktı.
Hem seans içinde gördüğü seviye hem de kapanış değeriyle yılın en yüksek seviyesine çıkan endeks, böylece, Ağustos 2008 seviyesine yükseldi. Sabah 1.49 lira seviyelerinden açılan dolar da 1.47 liraya geriledi.
Piyasada moral bozacak bir gelişme olmadığını belirten uzmanlar, önümüzdeki günlerde IMF'in de gündeme gelmesiyle birlikte yükselişin devam etmesini beklediklerini söyledi.

Faiz 100 baz puan indi
Abank tahvil/bono masası işlemcisi Namık Kemal Martı şöyle dedi:
“Bonodaki aşağı yönlü hareket tamamen Merkez Bankası açıklamalarına bağlı ve iç dinamiklerimiz kaynaklı. Dış borsalardaki iyi gidişat da önemli ama hareket iç piyasaya odaklı. Merkez Bankası'nın açıklamasıyla faizde aşağı yönlü işlemler başladı ve 2 günde 100 baz puan aşağı indik. Bu önemli çünkü, ondan önceki haftaya bakarsanız sadece 5-10 baz puan bandında aşağı yukarı yönlü işlemler gerçekleşiyordu.”
Martı, “Tek haneli seviyeler ağustos ayı PPK toplantısıyla birlikte görülebilir” dedi.

Avrupa'da moraller iyi
Bu arada, Avrupa borsalarında da Siemens, Basf, Renault ve Dow Chemical gibi şirket bilançolarıyla yüzde 2'ye yakın yükselişler yaşandı. Çin'de iki büyük bankanın kredilerine limit getireceği söylentileriyle önceki gün tedirginlik yaşayan Asya borsaları, Çin Merkez Bankası'nın bu konuda güvence vermesiyle rahatladı.
Çin ile ilgili endişelerin etkisiyle düşen emtia fiyatları da dün yükseldi. Uluslararası piyasalarda petrol 64 dolara, altın 933 dolara çıktı. ABD borsası da yüzde 0.92 oranında değer kazanarak açıldı.

Milliyet

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.