’Borçtan kurtar Bakanım’

’Borçtan kurtar Bakanım’

Belediye başkanlarından Şimşek'e 'Borçtan kurtar Bakanım' çemberi

Maliye Bakanı'nı gören borçlarından yakındı ve çözüm istedi. Şimşek, konuşmasında küçük belediyelerin mali sıkıntı yaşadığını söyleyince uzun süre alkışlandı. Konuşması bitince İstanbul'da katılacağı toplantı için acele etmesi gerektiğini söyleyerek kürsüden inen Şimşek'in etrafı, mali sıkıntı içindeki belediye başkanlarınca çevrildi. Kimi başkan sıkıntısını dile getirdi, kimisi de sıkıntısını ifade ettiği yazılı kağıtları iletti. Başkanların ısrarlı soruları ve yardım istekleriyle yürüyemez hale gelen Şimşek, 3 korumanın devreye girmesiyle yaklaşık 100 metre ilerideki makam aracına 10 dakikada ulaşabildi. Bakana aracına binmeden once son rica ileten isim de Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Başkanı Osman Baydemir oldu.

Toplam borç 44.3 milyar TL

Mehmet Şimşek, önümüzdeki dönemde mahalli idarelerin öz gelirlerini arttırmaya yönelik ikinci bir reform paketinin gündeme geleceğini kaydederek, şöyle konuştu: "Mahalli idarelerin öz gelirlerinin artırılmasıyla mali durumları iyileştirilecek. Bunun sonucunda mahalli idarelerin merkezi yönetime olan gecikmiş borçlarını ödemeleri ve bundan sonra da bu tür gecikmelerle mali disiplini bozan uygulamaların ortaya çıkması engellenecek. 2008 yılı sonu itibariyle yerel idarelerin toplam borcu 44 milyar 362 milyon TL'ye yükseldi. Yerel idarelerin üçüncü kişilere, hazineye veya yurt dışına olan borçları, milli gelirin yüzde 4.67'sine ulaşmıştır."

Ciddi daralma yaşadık

Reformlarla mahalli idarelerin Genel Bütçe Vergi Gelirleri'nden aldıkları pay oranlarından arttırılmasından ziyade pay havuzunun arttırılmasının hedeflendiğini kaydeden Bakan Şimşek, şu bilgileri verdi: "Diyeceksiniz ki bu bize yansımadı. Doğrudur, bu sene yansıyamadı. Çünkü bu reformla sizin için öngördüğümüz imkanlar ciddi biçimde arttırılacaktı fakat bizim genel bütçe gelirlerimizde çok ciddi daralma yaşandı. Mayıs ayı itibariyle merkezi hükümetin bütçe gelirlerinde geçen seneye göre yüzde 9.5 nominal daralma düşüşü söz konusudur. Bu dönemsel bir olaydır. Küresel krizle yakından ilişkilidir. Eninde sonunda normal döneme geçiş yaşanacaktır, yasal düzenlemede öngörülen ekstra imkanlar size yansıyacaktır."

2'inci reform paketi

Önümüzdeki dönemde mahalli idarelerin öz gelirlerini arttırmaya yönelik ikinci bir reform paketinin gündeme geleceğini vurgulayan Bakan Şimşek, "Mahalli idarelerin öz gelirlerinin artırılmasıyla mali durumları iyileştirilecektir. Bunun sonucunda mahalli idarelerin merkezi yönetime olan gecikmiş borçlarını ödemeleri ve bundan sonra da bu tür gecikmelerle mali disiplini bozan uygulamaların ortaya çıkması engellenecektir" dedi.

Baydemir 'havuz'a itiraz etti

DİYARBAKIR Büyükşehir Belediye Başkanı DTP 'li Osman Baydemir, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek 'e konuşmasından sonra elindeki mavi dosyayı teslim etti. Dosyayı alan Bakan Şimşek, konuyla ilgileneceği sözünü verdi. Baydemir daha sonra gazetecilerin dosyanın içeriğine ilişkin sorularını yanıtladı. Baydemir, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı AKP 'li Melih Gökçek'in açtığı dava üzerine iptal edilen ve büyük belediyelerden kesintiye neden olan havuz sistemiyle ilgili itirazı içeren dosyayı sunduğunu belirtti.

Borç ödemekten kaçan var

MEHMET Şimşek, hükümetin tüm bu çabasına rağmen bazı belediyelerin vergi borçlarını ödemekte isteksiz davrandığını belirterek, şu değerlendirmeyi yaptı: "Belediyeler tarafından vergi yükümlülüklerini zamanında yerine getirilmemesi halinde diğer mükellefler ile arasında herhangi bir ayrım yapılmaksızın icra yoluyla tahsilat işlemlerine başlatılması yasal zorunluluktur. Birikmiş borçlarını ödemekte zorlanan belediyelere yardımcı olacağız. Fakat buna rağmen borçları ödemekte isteksiz davranan belediyeleri icraya vermekte çekinmeyeceğiz."

Hürriyet


HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.