Borç krizi devam ediyor

Borç krizi devam ediyor

Avrupa'nın borç krizi için ABD iyimser, Çin kötümser

Dünya ekonomisinin bir numarası ABD ile 3 numarası Çin'in ekonomi yönetiminin kurmayları Pekin'de Stratejik ve Ekonomik Diyalog zirvesinde buluştu.


Zirvede Yunanistan'ın başı çektiği Avrupa Birliği (AB) borç krizine dönük ABD tarafı, iyimser bir yaklaşım sergileyerek, Avrupa krizinin dünya ekonomisinin büyüme performansına etkisinini sınırlı olacağını belirtirken, Çin tarafından daha kötümser bir yaklaşımla, Avrupa'daki talep daralmasının kendileri için ihracat daralmasına neden olacağı ve bu yüzden de dünya coğrafyasındaki farklı bölgelerin bu krizden etkileneceği görüşü dile getirildi.
Toparlanmayı frenleyebilir
İki ülkenin toplantıları sırasında Avrupalı liderler de AB'nin borçlu ülkelerinin bütçe açığını kontrol altına alma ve krizin üstesinden gelecekleri konusundaki şüpheleri yok etminin yollarını aradılar. Global piyasalar Yunanistan ile başlayan ve AB'nin güneydeki daha borçlu ülkelerine yayılması endişesi yaşanan borç krzinin bu ülkelerle ABD ve Asya arasındaki ticaret hacmini de olumsuz etkileyeceği endişesini taşıyor. Örneğin Tokyo'da görev yapan Mitsubishi UFJ Morgan Stanley Securities stratejisti Nagayuki Yamagishi, “Euro Bölgesi ile ilgili sorunlar henüz temizlenmedi. Dünya ekonomisi 6 ay öncesine göre daha fazla toparlanma sinyalleri verse de Euro Bölgesi'ndeki krizin bunu frenleyeceği endişesi devam ediyor” görüşünü iletti.
Avrupa etkisi sınırlı
Bugün Çin'den Avrupa'ya geçmesi ve Almanya ile İngiltere'de Avrupa piyasalarının istikrara kavuşturulması konusunda temaslarda bulunması beklenen ABD Hazine Bakanı Timothy Geithner, Pekin'de yaptığı konuşmada, global ekonomideki toparlanmanın beklenenden daha hızlı olduğunu ve Avrupa'daki krizin bu toparlanmaya etkisinin sınırlı kalacağını söyledi. Çin Maliye Bakanı Xie Xuren ise Avrupa'daki krizin yaratacağı talep daralmasının Çin'in ihracat performansını olumsuz etkileyeceği ve bunun da değişik bölgelere etki edeceği endişesini dile getirerek, “Şu anda Avrupa'daki şiddetli borç krizi global ekonominin istikrarı yakalaması konusundaki riskleri artırmış durumda” ifadesini kullandı. AB liderleri ise 17-18 Haziran'da bir araya gelerek borç krizi için alınan tedbirler sonucunda sağlanan performansı değerlendirecekler.

Çin, kademeli olarak serbest dövize geçecek

ÇİN Devlet Başkanı Hu Jintao dün Pekin'de başlayan Çin-ABD Stratejik ve Ekonomik Diyalog zirvesinin açılış konuşmasında döviz kuru reformu gerçekleştireleceğini söyledi. Hu Jintao, ulusal para birimi yuanın döviz kuru mekanizmasının kademeli ve kontrollü olarak bağımsız karar alma prensibi doğrultusunda oluşturulacağını kaydetti. ABD, Çin'in, para birimi yuanı değerinin altında tutarak ihracatçılarına adil olmayan fiyat avantajı sağladığını iddia ediyordu.

AB spekülatif ataklara geç yanıt verdi

YUNANİSTAN Başbakanı Yorgo Papandreu, Avrupa Birliği'nin Euro Bölgesi'nin tamamının istikrarını tehdit eden, Yunanistan'a yönelik spekülatif ataklara, yanıt vermek konusunda yavaş kaldığını söyledi. El Pais'e konuşan Yorgo Papandreu, “Avrupa Birliği, diğer üye ülkelere karşı atağın son aşaması olan ve Euro Bölgesi'nin istikrarını tehdit eden Yunanistan'a yönelik spekülatör ataklarının farkına varmakta çok yavaştı. Şimdi herkes ne olduğunun farkına vardı ve gerekli tedbirleri almak, Euro Bölgesi'ni spekülatörlere karşı korumak için birlikte çalışıyor” dedi. Papandreu, temerrüt veya borç yeniden yapılandırması seçenekleri için de “Borçlarımız konusunda temerrüde veya yeniden yapılandırmaya ihtiyacımız yok. Aldığımız kredileri geri ödemeyi tercih ediyoruz” dedi.

Hürriyet

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.