Bir Uzun Hikaye “Öğretmenlik Meslek Kanunu”
Hikaye biraz uzun. Aslında uzatılacak bir şey yok ya. Memlekette öğretmene değer olmayınca sadece konuşulur. Ortada ne meslek kanunu ne de eğitim adına faydalı bir şeyler görünür…
Hikaye biraz uzun. Aslında uzatılacak bir şey yok ya. Memlekette öğretmene değer olmayınca sadece konuşulur. Ortada ne meslek kanunu ne de eğitim adına faydalı bir şeyler görünür…
23 Ekim 2018’de MEB 2023 Vizyon Belgesi açıklanması ile başlar her şey. Herkes umutlanır. Bu belgede iş var. Eğitim adına neler neler yazıyor! İçinde meslek kanunu da var…
13 Aralık 2018’de Hükümet, meslek kanunu destekleyecek 2. 100 günlük eylem planını açıklıyordu. Tabi bu eylem planının yüzde 90’ına ulaşılamadı o ayrı mesele.
Hemen akabinde iki gün sonra, 15 Aralık 2018’de, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un kurucuları arasında yer aldığı Türk Eğitim Derneğinin (TED) düşünce kuruluşu olan TEDMEM, Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) 2023 Eğitim Vizyonu’nda yer alan “Öğretmenlik Meslek Kanunu’na ilişkin eğitim camiasının önerilerini içeren bir çalışma yaptı.
6 Şubat 2019 tarihinde Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk bakanlık çalışmaları hakkında Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonunu bilgilendirdi. Bakan Selçuk öğretmenlik meslek kanunu ile ilgili şu bilgileri verdi:
"Meslek kanunuyla ilgili bizim birçok STK’yla oturup yüz yüze çalıştığımız, akademisyenlerle, yöneticilerle çalıştığımız bir kanun taslağımız var, şu anda Maliyede. Maliyenin öngörüleri çerçevesinde ne yapabiliyorsak bunu topluma açacağız önümüzdeki süreçte ve diyeceğiz ki: Bizim böyle bir taslağımız var, ne diyorsunuz? Bunu bir eleştirin, bunu tekrar bir gözden geçirelim, bunu, sadece Bakanlık olarak “Biz yaptık, oldu.” dememiz ve Meclise sevk etmemiz çok doğru değildir. Bu manada, Sayın Cumhurbaşkanımızın da talimatı var. "
17 Mart 2019 tarihinde basından meslek kanunu ile ilgili olarak şunları okuyorduk: Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Mustafa Safran, öğretmenleri ilgilendiren konularda önemli açıklamalarda bulundu. Safran, öğretmenlik meslek kanunu taslağının hazır olduğunu ve önümüzde ki günlerde hayata geçirileceğini belirtti.
24 Eylül 2019 tarihinde Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Mustafa Safran,: “Gelinen nokta itibarıyla 965.000 öğretmen sayısına ulaşıldı. Mesleğin statüsü ve saygınlığı açısından katılımcılığı esas alarak taslak hazırlığı yapıldı. Eğitim paydaşlarının görüşleri başta olmak üzere her kademeden öğretmen katılımıyla 200 kişilik bir mutfak çalışması gerçekleştirildi” Ve Öğretmelik Meslek Kanunu hazır dedi.
An itibariyle diyebiliriz ki; yıllardır konuşulan bir yıldan fazladır tartışılan “Öğretmenlik Meslek Kanunu” nerede bilen yok.
Önümüzdeki günlerde öğretmenler günü kutlayacak, öğretmenlere methiyeler düzecek konunun sorumlusu yetkililerimiz. Sürpriz falan hikaye. Çünkü meslek kanunu çıkmayacak. İnanmayın.
Ya da önlük olmadan meslek kanunu mu çıkar?
Önlük işi halledilsin. Meslek kanunu da çıkar…
Muhammet Ali Gezici
Anadolu Eğitim Sendikası Hukuk Sekreteri
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.