Bir milyon kişi hepatit aşısıyla hayatta kalacak

Bir milyon kişi hepatit aşısıyla hayatta kalacak

HIV virüsünden 100 kat daha bulaşıcı olan hepatitten korunmanın en etkili yolu aşılanmak. Karaciğer hastalıklarına yol açan virüs yılda bir milyon can alıyor

Almanya’nIn başkenti Berlin’de yapılan 46. Uluslararası Avrupa Karaciğer Kongresi’nde bir araya gelen tıp otoriteleri  Avrupa’da ölüm sebepleri arasında önemli bir yere sahip olan karaciğer hastalıklarını engellemenin yollarını tartıştı.  Paris Cochin Hastanesi Hepatoloji Birimi Başkanı Prof. Dr. Stanislas Pol, karaciğer hastalıklarında hepatit B ve C virüsünün yüzde 80 oranında etkili olduğunu belirterek, ‘’Hepatit B ve C virüsü her yıl yaklaşık 1 milyon kişinin ölümüne yol açıyor. Her üç kişiden biri şimdiye kadar bu virüslerden en azından biriyle karşılaşmıştır’’ açıklamasını yaptı.

Prof. Dr. Stanislas Pol  karaciğer hastalıklarının, genelde önceden hiçbir uyarı işareti göstermediğini ve komplikasyonların yıllar boyunca teşhis edilmeden sürebildiğini belirtti. Pol, karaciğerin,  vücudu temiz ve sağlıklı tutmaya hizmet eden 500’ü aşkın işlevden sorumlu olduğunu kaydetti.

Hepatit virüsünün, karaciğerin hayati işlevlerini yerine getirme kapasitesini etkileyen birçok enfeksiyon tipini kapsadığını ifade eden Pol, “Pek çok vakada virüs, kendi kendine yok olur. Ancak, B ve C tipi hepatit ömür boyu süren kronik enfeksiyonlar geliştirebilir. Kronik hepatit hastalarının yüzde 15-25’inde zaman içerisinde siroz ve karaciğer kanseri dahil hayati tehlike potansiyeli taşıyan hastalıklar gelişir’’ diye konuştu.

HIV virüsünden 100 kat bulaşıcı

Pol, hepatit virüslerinin farklı yollardan yayıldığını, Hepatit A ve E’nin enfekte insan dışkısıyla kontamine olan su ve yiyecekler yoluyla Hepatit B, C ve D’nin ise enfekte kan ya da vücut sıvılarına temasla bulaştığını vurguladı. Pol, şunları söyledi: ‘’Dünyada yaklaşık 500 milyon kişi bu iki virüsten biriyle kronik olarak enfekte durumdadır.  Hepatit B, HIV virüsünden 100 kat daha fazla bulaşıcıdır.’’

Kişisel eşyalarınızı ortak kullanmayın

Pol, diğer yaygın bulaşma yollarının ise diş fırçası, tıraş bıçağı gibi kişisel eşyaların ortaklaşa kullanılması, dövme ve piercing için sterilize edilmemiş alet kullanımı olduğunu belirtti.  Pol, sözlerini şöyle sürdürdü:” Aslında teorik olarak tamamen yok edilmesi mümkün. Ama mali hesaplar sebebiyle evrensel bir aşılama yapılması mümkün olmuyor.”  Konuşmasında, bu virüse karşı aşılama yapıldığını, bazı bölgelerde aşılama yöntemiyle  bu virüsün sıklığının azaltılabildiğini bildiren Prof.  Pol, ‘’Avrupa’da 2013’de    11 milyon insan hepatit B virüsüyle enfekte olacaktır. İrlanda’da aşılanma nedeniyle yüzde 0.1 gibi düşük oranlar yaşanırken, Türkiye’nin doğusunda yüzde 7’ye varan rakamlar ortaya çıkmaktadır’’ bilgisine yer verdi.

STAR

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.