Bilim Tarihinin 'Nobel'i Onun Oldu

Bilim Tarihinin 'Nobel'i Onun Oldu

Bilim Tarihinin En Prestijli Ödülü Olan Koyre Madalyası, İlk Kez Bir Türk Bilim Adamının Oluyor.

Bilim tarihinin en prestijli ödülü olan KOYRE Madalyası, ilk kez bir Türk bilim adamının oluyor. Merkezi Paris'te bulunan Uluslararası Bilim Tarihi Akademisi iki yılda bir verdiği KOYRE madalyasına bu yıl İslam Konferansı Teşkilatı Genel Sekreteri Prof. Ekmeleddin İhsanoğlu'n layık gördü. Prof. Ekmeleddin İhsanoğlu KOYRE madalyasını 12 Aralık Gecesi Paris'te düzenlenecek bir törenle alacak.

Bilim tarihi alanındaki sıradışı ve çığır açan çalışmalar yaparak bu alana büyük hizmetler veren bilim adamlarına verilen KOYRE madalyasının sahibi Uluslararası Bilim Tarihi Akademisi üyeleri arasında yapılan oylama ile belirleniyor. Akademiye 1999 yılında, Ordinaryus Profesör Aydın Sayılı'nın ardından kabul edilen ikinci Türk olan İKT Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu, bu madalyaya uzun yıllardan beri dünya çapında yapmış olduğu araştırmalar ve eseleri sonucunda değer bulundu.

Prof. İhsanoğlu'nun 25 yıldan bu yana süren Osmanlı bilim tarihi üzerine geniş bir bilim kurulu ile hazırlamakta olduğu 15 ciltlik çalışması da bulunuyor.

1927 yılında kurulan Uluslararası Bilim Tarihi Akademisi, KOYRE Madalyasını 1968 yılından bu yana iki yılda bir veriyor. Adını bilimsel düşünce tarihçisi Alexander Koyre'den alan madalyanın ilk sahibi Isaac Newton'un bilimsel çalışmalarını derleyerek gün ışığına çıkaran Derek Thomas Whiteside, son sahibi ise Guy Beaujouan olmuştu.

www.sondakika.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.