Beyaz Et Rekora Doğru
Kesilen tavuk sayısı Ocak ayında yüzde 3.8 artışla 77 milyon adete ulaşırken, tavuk üretimi yüzde 3 artışla 134 bin 592 ton oldu.
Türkiye İstatistik Kurumu(TÜİK), Kümes Hayvancılığı Üretim İstatistikleri Ocak 2011 verilerini yayınladı.. Buna göre tavuk yumurtası üretimi Ocak ayında bir önceki aya göre yüzde 0.1 oranında, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 13.1 artışla 1 milyar 91 milyon adet oldu.
Tavuk yumurtası üretimi Ocak ayında bir önceki aya göre yüzde 0.1, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 13.1 artışla 1 milyar 91 milyon adete ulaştı. Kesilen tavuk sayısı Ocak ayında bir önceki aya göre yüzde 3.8 artışla 77 milyon adete ulaşırken, tavuk üretimi yüzde 3 artışla 134 bin 592 ton tavuk eti üretimi gerçekleşti.
KIRMIZI ET YERİNE BEYAZ ETİ SEVDİK
Kesilen tavuk sayısı Ocak ayında bir önceki aya göre yüzde 3.8, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 33.3 artış gösterdi. Kesilen tavuk sayısı 77 milyon 256 bin âdete ulaştı. Tavuk eti üretimi Ocak ayında bir önceki aya göre yüzde 3 artarken, geçen yılın aynı ayına göre ise yüzde 37.2 arttı. Tavuk eti üretimi 134 bin 592 tona yükseldi.
KIŞI BAŞI 17 KĞ BEYAZ ET TÜKETİYORUZ
Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçıları Derneği (BESD-BİR) verilerine göre kanatlı sektörü, 1990 yılında 217 bin ton üretim seviyesinde iken, 2000 yılında 752 bin ton, 2007 yılında 1 milyon100 bin ton üretim düzeyine ulaştı. 2007 yılı kanatlı eti üretiminin 1.milyon 12 bin tonu piliç eti, 33 bin ton hindi eti, 55 bin ton çıkma tavuk ve diğer kanatlı eti olarak gerçekleşti. Birlik verilerine göre 2009 yılı Türkiye piliç üretimi 1 milyon 250 bin ton olarak gerçekleşti. Toplam hindi üretimi ise 35 bin ton. 2009 yılında 82 bin tonluk piliç ihracatı gerçekleşti. Türkiye’nin yıllık kişi başı piliç tüketimi ise 17 kilogram olarak açıklanıyor.
3 MİLYAR DOLARLIK SEKTÖR
Yılda ortalama olarak üretilen 10 milyar adet yumurta da dikkate alındığında, beyaz et sektörü ülkenin bir numaralı hayvansal protein kaynağı durumuna eriştiği söylenebilir. Sektörde yaklaşık 12 bin 650 adet broiler, 2 bin 800 adet de yumurta kümesi mevcuttur.
Yaklaşık 500 bin kişinin (üretici çiftçi, sektörle ilgili esnaf, yem, ilaç, yan sanayi, nakliye, pazarlama dahil) istihdam edildiği sektörden geçimini sağlayan insan sayısı (bu kişilerin ortalama 4 kişilik bir aile sahibi oldukları varsayıldığında) yaklaşık 2 milyon kişidir. Kanatlı eti sektörünün yıllık cirosu 3 milyar ABD Doları civarındadır.
Üretimde dünyada 14. sırada olmamıza rağmen ürettiğimizin tamamına yakınını tükettiğimizden ihracat noktasında iç pazardan çekilen ürünler ihraç ediliyor. Bu da zaman zaman iç piyasada beyaz et ürünlerinin fiyatının yükselmesine neden oluyor.
2011 DE İHRACAT PATLAMASI İÇİN GERİ SAYIM
Beyaz et sektörü, AB’ye ihracat yapma yolunda çok önemli bir adım daha attı. Merkezi Brüksel’de bulunan Avrupa Birliği Komisyonu’nun önemli karar organlarından AB Veteriner Gıda Ofisi’nin (FWO) Türkiye Beyaz Et Kalıntı Final Raporu’nu “olumlu” biçimde açıklaması Türkiyeli üreticiler için ihracatın yolunu açtı.
Türkiye’deki beyaz et sektörünün önde gelen üreticilerinin oluşturduğu Sağlıklı Tavuk Bilgi Platformu Başkanı Zuhal Daştan, yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Bugün Türkiye’deki tavuk eti üretiminde söz sahibi olan önde gelen firmalar, dünya standartlarında modern teknolojiler kullanıyor. Ülkemizdeki tesislerin önemli bir bölümünün, gerek kapasiteleri, gerek teknolojileri, gerek uyguladıkları hijyen prensipleri açısından ABD’li ve AB’li benzerlerinden hiçbir eksiklikleri yok, hatta bazıları çok daha üstün konumda bulunuyor.”
ÇİN VE RUSYA’DAN TALEP VAR
Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Çin’e yaptığı ziyaret sonrası yaptığı açıklamada ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı Wang Qıshan’la görüşmesinde kanatlı hayvan ihracatına uygulanan yasağın gündeme geldiğini ve yakında ihracatın başlayabileceğini anlattı.Qıshan’ın "Dünya Sağlık Örgütü’nün raporu elimize geldiğinde yasağı kaldırırız" dediğini aktaran Çağlayan, bu raporun Tarım ve Köyişleri Bakanlığının elinde bulunduğunu, raporun gönderilmesinin ardından bu yasağın kalkacağını söyledi.
Öte yandan Rusya Başbakan Yardımcısı İgor Seçin’de altı Türk şirketinin Rusya'ya beyaz et ihracatının uygun görüldüğünü belirterek, "En kısa zamanda Rusya'ya ihracatın başlamasını öngörüyoruz" dedi.
Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Rusya'nın Türkiye'ye 500 bin ton beyaz et kotası tahsis ettiğini ve bu çerçevede Türkiye'nin bu ülkenin en büyük beyaz et tedarikçisi olabileceğini daha önceki açıklamalarında dile getirmişti.
Türkiye'nin 63 milyar 695 milyon dolarlık beyaz et ihracatının önemli bir kısmını çiğ kanatlı eti oluşturuyor. 2010’un ilk 4 ayında, 44 milyon 353 bin do¬lar tavuk eti, 12 milyon 637 bin dolar tavukayağı ve 231.000 dolar hindi eti ihraç edildi. Tavukayağının tamamı ise Hong Kong ve Vietnam'a gönderildi.
haber 365
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.