Benzin 21 kuruş ucuzluyor, uygulama bugün başlayacak

Benzin 21 kuruş ucuzluyor, uygulama bugün başlayacak

Akaryakıt şirketlerine fiyatlarını indirmek için verilen 20 günlük sürede beklediği karşılığı alamayan Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), fiyatlara müdahale etti.

Üst Kurul, dün yapılan haftalık olağan kurul toplantısında hesaplama yöntemini değiştirerek tavan fiyat uygulamasına geçti.



12 saat süren toplantı sonrası çıkan karara göre benzinde bugünkü fiyatlara göre büyük miktarda indirime gidildi. 21 kuruş ucuzlayacak olan 95 oktan benzinin litresi, en fazla 3,04 liradan satılacak. 2,56 lira olan motorinin satış fiyatı 7 kuruş indirimle 2,49'dan satılacak. 2,45 liraya satılan kırsal motorinin fiyatı ise 9 kuruş indiriliyor. İki ay süreyle uygulanacak yeni düzenleme, karar Resmi Gazete'de yayımlanmasının ardından yürürlüğe girecek. Yeni hesaplama yöntemi petrolün varil fiyatına endeksli olacak. Uluslararası piyasalarda petrolün ucuzlaması halinde fiyatlar düşerken, yükselmesi durumunda ise akaryakıt zamlı satılacak. Müdahale kararının şirketler için önemli mesaj olduğuna işaret eden EPDK yetkilileri, özellikle benzinde yapılan indirimin radikal bir karar olduğunu kaydetti. Kurul'dan yapılan açıklamada ise 28 Mayıs'taki toplantıda firmalara fiyatlarını dünya piyasalarına indirmeleri için 20 günlük süre verildiğine işaret edilerek, "Haftalık toplantısı için toplanan Kurul konuya ilişkin aldığı kararla kanunun 10. maddesi kapsamında kendisine verilen yetkiyle tavan fiyat uygulamasını başlatmıştır. Bu kapsamda dağıtıcı ve bayi toplam üst sınır marjı benzin için litrede 25 kuruş motorin için 30 kuruş kırsal motorin için 27,5 kuruş olarak düzenlemiş ve güncellenmesine ilişkin formülasyon Kurul kararında yayımlanmıştır. Fiyatlar pazartesi, çarşamba ve cuma hesaplanır ve ertesi gün için uygulamaya başlanır." denildi. ZAMAN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.