BBC: Türkiye, Google ile savaşıyor

BBC: Türkiye, Google ile savaşıyor

Türkiye ile servislerinden büyük bir kısmına erişilemeyen Google arasındaki gerginlik, BBC'ye “Türkiye, Google ile savaşıyor” şeklinde yansıdı

İngiliz yayın kuruluşu BBC haberinde, Türkiye'deki internet erişimine getirilen sınırlamalara dikkat çektiği haberinde Türkiye'de daha önce on yedi defa geçici yasakların uygulandığı ancak, 2008'de mahkeme kararıyla Youtube'a erişimin tamamen yasaklandığı vurgulandı.

“DÜNYANIN EN AĞIR İNTERNET SANSÜRܔ

Hükümetin istatistikleri yayınlamayı reddetmesine rağmen, “internette sansüre hayır” kampanyası düzenleyenlerin, Türkiye'de 4 binden fazla siteye erişimin yasak olduğunu söylerken bunun dünyadaki en ağır internet sansürü olduğunun altını çizdikleri belirtildi.
BBC, Youtube ile beraber Google'un popüler uygulamalarından pek çoğuna erişimin engellenmesi emrini verenin kimliğini öğrenmenin oldukça güç olduğunu da yazdı.
Bu arada, haberde, internette uygulanan sansür konusunda Türkiye'deki pek çok kurum ve yetkilinin de görüşüne yer verildi.
Türkiye'deki iç mimarlık ve tasarım ofislerinden Bravoİstanbul'un kurucularından Özlem Pekel, “Elektronik posta ve bağlı olduğumuz sunuculara erişememeye başladık. Üç senelik ödememizi yapmıştık ve bu konuda hiçbir endişemiz yoktu ancak, şimdi hiçbir şey ödememiş gibi, engellenmiş bir hesaba ödeme yapmış gibi görünüyoruz” şeklinde konuştu.
Hükümetin ise, Google'u vergilerini ödememekle suçladığını kaydeden BBC, Google'un, Türkiye dahil, Avrupa'daki işlemlerini İrlanda'dan yürüttüğünü ve vergilerinin büyük bir kısmının orada ödendiğinin altını çizdi.
BBC, Google'un vergi ödemediği diğer ülkelerin de potansiyel birer şikayetçi olabileceklerini belirtirken de Türkiye'nin vergi gerekçesiyle “sansür sopası”nı gösteren ilk ülke olduğuna dikkat çekti.

“MAHKEME KARARININ ETKİSİNDEN RAHATSIZ DEĞİLİM”

Öte yandan, haberde, Google'a yönelik şikayetlerinin önemli bir bölümünün arkasında olduğu öne sürülen, Atatürkçü Düşünce Derneği Genel Başkanı Tansel Çölaşan'ın değerlendirmelerine de yer verdi. Çölaşan, şikayetlerini mahkemeye iletmekten dolayı pişman olmadıklarını ifade ederken, “Bizim için Atatürk, demokrasi ve kadına eşit haklar sağlanmasının simgesi. Bu, ona saygı duymakla ilgili bir durum. Bu nedenle, mahkeme kararının etkisinden herhangi bir rahatsızlık duymuyorum” diye konuştu.

“BUNLAR HAKARET İÇERİKLİ VİDEOLAR”

Öte yandan BBC, Telekomünikasyon İletişim Daire Başkanlığı İnternet Daire Başkanı Osman Nihat'ın ise, “Kişisel fikrimi soracak olursanız, cevabım farklı olacaktır. Ancak resmi bir görevli olarak söyleyebilirim ki, bu mahkemenin kararıdır ve ortada bir yasa var. Ben de bu kararı ve yasayı uygulamak durumundayım. Bunlar hakaret içerikli videolar, onların da,
bunu görmesi ve kurallara uyması gerek” sözlerini de aktardı.
BBC ayrıca, Türkiye'de Google'a ait servislerin bir aydan beri bloke edildiğini ya da sınırlandırıldığını belirtirken, “ufukta bir çözüm görünmediği”ni ekledi.milliyet



HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.