Bayramda ipin ucunu kaçırmayın

Bayramda ipin ucunu kaçırmayın

Uzmanlar, “Bayramda sağlık sorunları yaşamayıp bayramı şeker tadında geçirmek istiyorsak, beslenmemize dikkat etmeliyiz” diyor.

SICAK geçen bir ramazanın ardından serin bir 'merhaba' ile bayramı karşılıyoruz.
Bu günlerin en güzel tarafı bayramlaşmalar, dost, akraba ziyaretleri olsa da ikramların bol olduğu lezzetli sofralar ve büyüklerimizin kıramadığımız ısrarları bizi bekliyor.

Ramazan süresince yavaşlayan metabolizmanın ardından ramazan bayramında birden yenilen tatlıların sindirim sisteminde çeşitli rahatsızlıklara yol açabileceği uyarısında bulunan Diyetisyen Elvan Odabaşı Kanar, “Beslenmemize dikkat etmeli, doğru seçimler yapmalı, ikramlarda ipin ucunu kaçırmamalıyız” dedi.


Sağlık sorunları görülebilir

Ayrıca bireylerde tansiyon yükseklikleri ve uyku bozuklukları gibi sağlık sorunlarının da ortaya çıkabildiğini ifade eden Kanar, şu önerilerde bulundu:

“Ramazanda azalan öğün sayısı, uzun açlıklar, metabolizmadaki yavaşlamalar ve beslenme düzenindeki birtakım değişiklikler sonucu bayramlarda kilo alımı, mide bağırsak problemleri gibi sağlık sorunları görülebiliyor. Bu yüzden besin tüketimine özenli bir şekilde yaklaşmalı ve bayramda ipin ucunu kaçırmamalıyız.

Probiyotik yoğurtla sindirimi hızlandırın

Her zaman olduğu gibi kahvaltı bayramda da en önemli öğündür. Günün koşuşturmasına daha rahat uyum sağlayabilmeniz için ve gün içinde servis edilen besinlerden daha az tüketmeniz için hafif bir kahvaltıyı lütfen atlamayın. Ve kahvaltınızda salam, sucuk gibi işlenmiş ürünler yerine, yumurta, peynir, zeytin veya ceviz, tam tahıllı ekmek ve yeşillik gibi besinlere yer verin.

Yağsız salataları tercih edebilirsiniz

Öğle ve akşam yemeklerinde ise kızartmalardan ve yağlı yemeklerden uzak durun. Izgara, buğulama, haşlama şeklinde pişirilen et yemeklerini veya etli sebze yemeklerini, az yağlı yoğurtları ve yağsız salataları tercih edebilirsiniz.
Eğer öğle yemeğinizde bayram için özel olarak yapılan börek, dolma, sarma gibi besinlerden tüketmek isterseniz bir öğünde bu besinlerden, yanında yoğurt ve salata olacak şekilde tüketebilirsiniz.
Azalan bağırsak hareketlerini arttırmak için ara öğünlerde mutlaka meyve tüketmelisiniz. Ayrıca meyve dışında ara öğününüzde probiyotik yoğurt tüketerek bağırsak hareketlerinizi hızlandırabilirsiniz.
Misafirperverliğin ve ikramların bol olduğu bir kültürümüz olsa da bayramda besin tüketimi için kimseyi zorlamayın. Fazla tüketilen her besinin sağlık sorunlarına yol açabileceğini unutmayın. Ramazanda gece yemelerine veda ederek, yatmadan iki saat önce meyve, süt gibi hafif bir besinle ara öğün yapın.

Yakın mesefalere yürüyerek gidin

GÜNDE ortalama 2 litre su içmeli, kalp ritminizin düzeni için çay, kahve yerine bitki çayları içmelisiniz.
Şerbetli tatlılar ve şekerler besleyici değerinden çok kalorisi yüksek olan besinlerdir. Bu besinler mide problemlerini tetikleyebilir, bunun dışında ani acıkmalara yol açabilir.
Bunların yerine sütlü tatlıları tercih etmelisiniz. Hamur tatlısını tercih ederseniz de ardından mutlaka süt, ayran, yoğurt gibi protein kaynağından tüketin ki kan şekeriniz hızlıca yükselmesin.
Metabolizmanızı hızlandırmak için ziyaretlerinizde yakın mesafelere araba ile gitmektense yürümeyi tercih edebilir, akşam yemeklerinden sonra yürüyüşe çıkabilirsiniz.”

Alkol oranı düşük içkileri tercih edin

ALKOL alışkanlığı olup da ramazan boyunca alkol almamış kişilere de uyarılarda bulunan Kanar, “Ramazan Bayramı, alkol alışkanlığı olup da ramazan boyunca alkol almamışlar için tehlikeli olabilir. Bayramda alkol tüketimi kontrol altına alınmalıdır. Alkol oranı yüksek rakı, votka, cin gibi içkiler yerine şampanya, şarap gibi içkiler tercih edilmesi de faydalı olur. Ramazan aylarında su tüketiminin azalmasından dolayı vücutta oluşabilen su kaybının yerine konulabilmesi için su ve sulu gıdaların tüketimine önem verilmelidir.”

Esnafın bayram sevinci

ANKARA esnafı, Ramazan Bayramı'nın, kurban masrafları nedeniyle Kurban Bayramı'ndan daha hareketli geçtiğini söylüyor.
Mağazaların büyük bölümünün, yüzde 30-50 arasındaki ikinci indirim dönemine girmiş olması da yoğunluğu etkiliyor. Esnaf ayrıca, normalin üstünde seyreden yoğunluktan duyduğu memnuniyeti dile getirirken, alışveriş dönemlerinden birini yitirmenin ise üzüntüsünü yaşıyor.
Haftasonunu büyük bir yoğunlukla geçirdiklerini anlatan esnaf, önümüzdeki günlerde de satışların artarak süreceğine inandıklarını belirtiyor.

Sokaklara bayram temizliği

YENİMAHALLE Belediyesi Ramazan Bayramının yaklaşması ile temizlik işlerine de el attı. İlçe sınırlarındaki birçok noktada cadde ve sokakların temizliğine başlayan ekipler, gece gündüz demeden çalışıyorlar. Çarşı Caddesi'ni baştan aşağı sabunlu sular ile temizleyen ekipler, Demetevler, Yenimahalle Merkez, Şentepe ve Batıkentteki birçok cadde ve sokakta bayram temizliğini sürdürüyor. Yenimahallelilerin rahat ve huzurlu bir bayram geçirmesi için çalıştıklarını belirten Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar, 'kesintisiz hizmet' anlayışı ile bütün birimlerin çalışmalarına bayram boyunca da devam edeceklerini söyledi. Başkan Yaşar, “Halkımızı rahatsız edecek hiçbir olaya göz yummayacağız. Denetimlerimiz, haksız kazanç sağlayanlara ve kaçak yapılara anında müdahale etmek için Ramazan Bayramı boyunca sürecektir” diye konuştu.

Bayramda denetimlere hız verilecek

İLGİLİ müdürlüklerin denetimlere ağırlık vermesiyle Ramazan Bayramı'nda vatandaşların bayram alışverişlerini huzur içinde yapmaları ve halkın sağlığını ilgilendiren tüm gıda üretim ile satış işyerleri sıkı bir denetime alınacak. Başkan şöyle konuştu, “Halkın sağlığını tehdit eden durumları ortadan kaldırmak için tüm ekiplerimizi bayram boyunca seferber ediyoruz. Halkın yoğun olduğu yerlerin temizliğine sabah erken saatlerde başlanacak.” dedi.

Mezarlık ve camilere bakım

YENİMAHALLE sınırlarında bulunan 13 köy mezarlığının yabani otlardan arındırılması ve temiz bir çehre kazandırılması için düğmeye bastıklarını ifade eden Başkan Yaşar, “Ramazan Bayramı'nda mezarlıklara gelecek olan vatandaşlarımızın daha rahat ve temiz bir ortamda ziyaretlerini gerçekleştirmeleri için yabani otları temizliyoruz. Cami çevrelerini de kötü görüntü oluşturan otlardan kurtarıyoruz.

AŞTİ'de Ramazan denetimi

ANKARA Büyükşehir Belediyesi Zabıta Daire Başkanlığı, Ramazan Bayramı nedeniyle AŞTİ'de denetimlerini artırdı.
AŞTİ Zabıta Denetim Merkez Amirliği'nce Ankara Şehirlerarası Terminal İşletmesi'nde yapılan denetimlerde lokanta, pastane, büfe gibi gıda üretim ve satış yerlerinin yanı sıra şehirlerarası otobüslerde bagaj kontrolü yapıldı. Başkentlilerin Ramazan Bayramı'nı güvenli ve huzurlu geçirmeleri için yapılan denetimlerin artırıldığını belirten Büyükşehir Belediyesi Zabıta Daire Başkanı Mehmet Ercan, şehrin giriş-çıkış merkezi olan AŞTİ'de denetimlerin yoğunlaştığını söyledi.

Bayram namazı 07.04'te
DİYANET İşleri Başkanlığı'ndan alınan bilgiye göre, Ankara'da bayram namazı 07.04'te kılınacak. Başkent'te her yıl olduğu gibi bu yıl da protokolün ağırlıklı olarak bayram namazı için Kocatepe Camii'ne gitmesi bekleniyor.
Hürriyet

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.