Başbakan tarih verdi, düğmeye basıldı

Başbakan tarih verdi, düğmeye basıldı

Başbakan tarih verdi, düğmeye basıldı

Selahaddin Bostan - HABERTÜRK TV Ankara Haber Müdürü

Başbakan tarihini açıkladı, anayasa paket yolda. Anayasa değişikliği teklifi bu ay içinde Meclis'te olacak. Peki pakette neler var? İşte yanıtlar...

Kapsamlı değil, 10 maddelik bir değişikliğe gidilecek. Anayasa paketi bu ay içinde Meclis'te olacak.

En önemli başlık yargı reformu. Yargıda köklü değişiklik planlanıyor. En son Erzurum Özel Yetkili Savcılarının yetkilerini kaldırınca gündeme gelen Hakimler Savcılar Yüksek Kurulu'nun yapısı değiştirilecek. Geniş tabanlı temsil oluşturulacak. Meclis ve Cumhurbaşkanı da HSYK'ya üye seçebilecek.

Anayasa Mahkemesi'nin de yapısı değiştirilecek. Bireysel başvurunun önü açılacak. Askeri yargı bile yeni pakete girebilir.

Siyasi partiler kanunundaki başklıklar da pakette olacak. Parti kapatmak zorlaştırılacak. Kapatmanın Meclis'te oylanmasının önü açılacak. Türkiye Milletvekilliği de gelecek. 100 milletvekili baraja tabi olmadan Türkiye Milletvekili olarak Meclis'e girecek.

Ve önemli bir başlık daha...

Sınır güvenliği... Sivil ve profesyonel bir "Sivil Sınır Güvenliği Teşkilatı" kurulacak. Sınır güvenliği askerden alınacak, polise verilecek.

Reform paketinin kamuoyu desteğini yükseltmesi beklenen maddesi ise; memurlara toplu sözleşme ve grev hakkı tanıyan başlık olacak. Anayasa'daki "işçi" ifadesi "çalışan" ifadesiyle değiştirilerek memurlara toplu sözleşme ve grev hakkı verilecek. Ancak hükümet de eline lokavt kozunu alacak.

http://www.haberturk.com/haber.asp?id=210036&cat=110&dt=2010/03/01

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.