Başbakan Erdoğan Parti Grubunda Konuşuyor
Başbakan Erdoğan parti grubunda yaptığı konuşmada Soma'da ölen madencilerin sivil şehit sayılması için talimat verdiğini belirtti.
Bilindiği üzere memur kadrolarına atanabilmek için KPSS'ye girmiş olmak gerekmektedir. KPSS'ye girmeden atanılabilecek sınırlı sayıdaki özel kadro ise istisnai kadro olarak adlandırılmaktadır. Bu istisnai kadrolar, 657'nin 59. maddesinde tek tek sayılmıştır. Tıklayınız.
Bu yazıda ise kamuda memur statüsünde değil de, diğer statülerde çalışanlardan memuriyete geçiş hakları olanlara yer vereceğiz.
MEMURLUĞA GEÇİŞ HAKKI OLAN STATÜLER
En az 2 yıl çalışmış olmak kaydıyla, memurluğa geçiş hakkı olan diğer kamu statüleri şu şekildedir:
1- Subay ve astsubaylar
2- Sözleşmeli subay ve astsubaylar
3- Uzman jandarmalar
4- Hakim ve savcılar (hakim ve savcı adayları hariç)
5- Profesör, doçent ve yardımcı doçent
6- Uzman erbaş
7- Öğretim görevlisi, okutman, çevirici, araştırma görevlisi ve 2547'e tabi uzman
ORTAK ŞART
Bunlardan memur kadrosuna atanmak isteyenlerin şu 2 ortak şartı taşıması gerekmektedir.
1- En az 2 yıl bu statülerde çalışmış olmaları gerekmektedir.
2- Kendi istekleriyle görevlerinden çekilmiş veya görev süreleri sona ermiş olmaları gerekmektedir. (Atılma kabul edilmemektedir)
BU DURUMDAKİLER KİM ATIYOR?
Bu durumda olan kamu personelini atayan merkezi bir kurum bulunmamaktadır. Bu şartları taşıyan birini, herhangi bir kamu kurumu atayabilir ama merkezi olarak bu işi yürüten bir kurum bulunmamaktadır.
BUNLAR İÇİN, BEKLEME SÜRELERİ UYGULANMIYOR
Normalde bir memurun istifa ettikten sonra başka bir memur kadrosuna atanabilmek için, istifa ediş şekline bağlı olarak, en az 6 ay geçmesi (beklenmesi) gerekmektedir. Ancak yukarıdaki yer verilen statülerden memur kadrolarına yapılacak geçişlerde, bu 6 aylık bekleme süreleri uygulanmamaktadır.
MEMURLUĞA GEÇİŞ HAKKI OLMAYAN DİĞER STATÜLER
KPSS ile atama yapılmış olun veya olmasın, sözleşmeli personel, işçi, geçici işçi ve taşeron işçilerinin, yukarıda yer verildiği şekliyle belirli bir süre çalıştıktan sonra memur kadrolarına atanma hakkı gibi bir hak bulunmamaktadır.
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.