Bankaların 'hakem ücreti' el yakıyor
Hizmet aldığı banka ile uyumsuzluğa düşen tüketiciler hakem heyetine şikâyete gittiğinde resmi belge isteniyor. Bankalar da tüketiciye 80 liraya ulaşan masraf çıkarıyor.
KADİFE ŞAHİN
Bankalar ile uyuşmazlığa düştüklerinde tüketici hakem heyetlerine giden banka müşterileri, bu süreçte de bankaların masraf parası istemesi nedeniyle belge sunma sıkıntısıyla karşılaşıyorlar.
Tüketici hakem heyetlerine bankaların yaptığı haksız uygulamalar karşısında hak arayışında bulunan müşteriler, heyetlere sunmak zorunda oldukları dekont, kredi sözleşmesi gibi belgeler için bankalara ücret ödemek zorunda kalıyorlar.
Dosya masrafı ve yıllık hesap işletim ücreti gibi konularda bankalardan şikayetçi olan banka müşterilerinin hakem heyetlerine gidiyor. Tüketici hakem heyeti vatandaştan şikayetinin banka tarafından ret edildiğini ispatlanmasını istiyor.
Müşteri başvuru dilekçesine bu kanıtı ekledikten sonra şikayet inceleniyor.
Banka müşterileri, kanun kapsamında banka veya tüketici finans kuruluşu ile imzalamış olduğu kredi sözleşmesini erken kapatmasına rağmen gerekli olan faiz indiriminin yapılmaması veya yanlış yapılması ve sözleşme hükümlerinin ölçüsüz derecede aleyhine olması, sözleşmede yer almadığı halde çeşitli isimler adı altında masraf alınması halinde de şikayette bulunabiliyor.
Ödeme dekontunu saklayın
Sektördeki banka uygulamaları araştırıldığında kamu ve özel bankaların belge ve evrak isteyen müşterilerinden para istediği görülüyor.
Örneğin bir kamu bankası konut kredisinden aldığı dosya masrafına itiraz eden müşterisinin talep ettiği yazılı belge için 80 TL (Türk Lirası) ödemesini istiyor.
Özel bir banka ise müşterisinin yaptığı ödeme dekontu için kendisinden 15 lira alıyor.
Bir başka özel banka ise çekmiş olduğu krediden kesilen masrafı öğrenmek için dekont talep eden müşterisinden 10 TL isteyerek müşterinin şikayet etmesine neden oldu.
Bankaların aldığı ücretlere itiraz eden vatandaşlar, hakem heyetlerine sundukları bu tür belgeleri ilgili birimlerin isme hitap eden beyanı ile almak zorunda oldukları için internetten alınan belge ile şikayette bulunamıyorlar.
Avukatlar bankaların müşterilerinden bilgi ve doküman karşılığında istedikleri bu paraların yasal olmadığını, bilgi edinme hakkı kapsamında bulunduğunu belirtiyorlar.
TBB'de de hakem var
Bankalar Birliği (TBB) müşteri şikayetlerini azaltmak için kendi bünyesinde Müşteri Şikayetleri Hakem Heyeti oluşturdu. TBB'nin internet sitesinde şu bilgi yer alıyor. "Müşteri Şikayetleri Hakem Heyeti, bankacılık hizmetlerinde (mevduat hesapları, tüketici kredileri, kartlar, vb) bankanız ile yaşadığınız anlaşmazlıkların değerlendirilmesi için başvurabileceğiniz TBB bünyesinde kurulmuş bir uzlaştırma heyetidir. TBB üyesi bankalar ile bireysel müşterileri arasındaki anlaşmazlıkları adil, tarafsız ve açık bir şekilde incelemek ve taraflar arasında uzlaşı sağlamak amacıyla oluşturulmuştur.
Hakem Heyetinin faaliyetleri bireysel bankacılık işlemlerini kapsar ve sadece gerçek kişiler başvuru yapabilmektedir. Tüzel kişiler tarafından yapılan başvurular ile gerçek kişilerin bireysel içerikli olmayan başvuruları kabul edilmemekte, ticari, zirai, vb faaliyetlerle ilgili başvurular bireysel içerikli olarak değerlendirilmemektedir.
Hakem Heyetinin sunduğu hizmetler ücretsizdir."
Milliyet
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.