Bakanlıktan istifacılara tepki

Bakanlıktan istifacılara tepki

HSYK'nın 7 üyesinin istifa etmesine Adalet Bakanlığı'ndan sert tepki geldi.

İstifa eden Musa Tekin'in görev süresinin 5, HSYK Başkanvekili Kadir Özbek'in görev süresinin 52 gün sonra dolacağına işaret edilen açıklamada, örtülü biçimde, Özbek'in isminin Yargıtay Başkanlığı için geçmesine atıf yapılarak, “İstifalar, Yargıtay ve Danıştay'daki geleceğe dair birtakım beklentilerini gerçekleştirmeye yönelik girişimler olarak değerlendirilmekte-dir” denildi.
Bakanlıktan yapılan açıklamada, istifa eden üyelerin iddialarına, “Yüksek Kurul'un 17 Ağustos 2010'dan beri çalıştırılmadığı yönündeki açıklama, bugüne kadar yaşanan gelişmeler dikkate alındığında gerçeklerle bağdaşmamaktadır. 17 Ağustos'ta kurulun bazı üyelerinin, atama kararnamesi taslağında olmayan çok sayıda öneri getirmeleri ve kapsamlı ilaveler yapmak istemeleri nedeniyle gerekli çalışmaları yapmak üzere, kararnamenin kalan bölümleri geri çekilmiş ve bu husus kamuoyu ile paylaşılmıştır” yanıtı verildi.
Açıklamada, kurulun referandumdan sonra çalışmamasına da anayasa ile HSYK'nın yapısının değişmesi gerekçe gösterildi.

HSYK'YI ENGELLEMEYECEK
HSYK üyelerinin istifası, anayasa değişikliği ile yapısı değiştirilen HSYK'nın çalışmasını engellemeyecek. Yargıtay ve Danıştay, anayasal zorunluluktan dolayı, HSYK'ya seçilecek yeni isimleri belirlemek üzere seçim sürecini başlatmıştı.

Yargıtay'dan seçilecekler
Yargıtay'da bu ay yapılacak seçim için Halit Baysoy (11. Ceza Dairesi), Zeynep Nilgün Hacımahmutoğlu (12. Hukuk Dairesi), Ahmet Karayiğit (3. Ceza Dairesi), Aysel Özgür (15. Hukuk Dairesi), Erkan Öztürk (6. Ceza Dairesi), Hicri Tuna (9. Hukuk Dairesi), Rahmi Ünal (13. Hukuk Dairesi), Ulvi Yüksel (7. Hukuk Dairesi) adaylığını açıkladı. HSYK'ya 3 asıl, 3 yedek üye seçilecek.

Danıştay'dan seçilecekler
Danıştay'da yapılacak seçimde ise ilginç biçimde sadece 4 isim aday oldu. Ziya Özcan (10. Daire üyesi), Zeynep Kavlak (12. Daire üyesi), Gürsel Mekik (13. Daire), Neşe Sarı (13. Daire) seçimde yarışacaklar. Ancak Danıştay'dan iki asıl, iki yedek üye seçileceğinden bu isimlerin tamamı, HSYK üyesi olabilecek. Seçim, kimin asıl, kimin yedek olacağını ortaya koyacak.

HSYK üyeleri muhatabımız değil
Başbakan Erdoğan istifalar üzerine şunları söyledi: “HSYK ile ilgili konu bizimle ilgili bir konu değil. Onun kendi bir yasal çerçevesi, mevzuat düzenlemesi var. Orada süresi dolanlar, süresi dolduğunda zaten ayrılırlar, ondan sonra yerlerine gelecek olanlar da bu yeni anayasa paketinde belirlenmiştir. Atamalar noktasında bir polemiğe girmeme gerek yok. Çünkü o konuda da bizim muhatabımız değiller zaten.”

Topluca istifa ETTİRİLİYOR
CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, HSYK üyelerinin topluca istifa ettirildiğini söyledi. Kılıçdaroğlu, konu ile ilgili şunları belirtti: “İşsizliğin, yoksulluğun olduğu bir yerde, sanayicinin, ihracatçının sorunlarının olduğu bir yerde, üniversitelerin sorunlarının olduğu bir yerde, HSYK üyelerinin topluca istifa ettirildiği bir yerde sizin soracağınız soruların farklı olması lazım. Üniversitenin çatısı altındayız doğru, güzel bir yerdeyiz aslında. Ama suskunluğun egemen olduğu bir yerdeyiz.”

Milliyet

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.