Bakan Şimşek'ten hükümete eleştiri
Mehmet Şimşek, vergide af ve yeniden yapılandırma getiren düzenlemeye karşı çıktı. Şimşek, "Bu tür düzenlemeleri olumlu bulmuyorum" dedi
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, vergi affı paketine ilkesel olarak karşı çıktığını belirterek, paketteki “kasa affının” kaldırılması gerektiğini söyledi.
Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülmekte olan af paketiyle ilgili olarak milletvekillerin sorularını yanıtlayan Şimşek, şu açıklamalarda bulundu:
BEN BU TÜR DÜZENLEMELERİ OLUMLU BULMUYORUM
Cumhuriyetin ilanından bugüne kadar mali nitelikteki af ve benzeri düzenlemeler toplam sayısı 47 olmuş. Bu düzenleme, parti grubumuzca getirilmiş bir teklif. Maliye’nin mutfağında hazırlanmış bir çalışma değil. Partinin sahiplendiği bir teklif. Benim de bu partinin milletvekili olarak sahip çıkmam gerekir. Ama ben, bu tür düzenlemeleri olumlu bulmuyorum. Vergide uyumun bozulmasında bu tür düzenlemelerin etkisi olduğu yönünde benim de tereddütlerim var.
BİR TASARI OLARAK GELSE...
Buradaki bazı maddelere bir tasarı olarak gelse, uygun görüş vermeme ihtimalimiz yüksek. Toplumda da bu tür düzenlemeler af kapsamında tartışılıyor, bu da adaletsizlik duygusu oluşturuyor. Bu düzenlemenin af niteliğinde olmaması için birlikte çaba sarf etmemiz gerekir. Örneğin cezaların silinmesi, caydırıcılığımızı azaltıyor. Belki cezaların da alınabileceği; ancak taksit yapılabileceği bir düzenleme olabilir.
BU TÜRDEN DÜZENLEMELER OLMASIN
Milletvekillerinin kasa affıyla ilgili olarak 25 Aralık soruşturmasında adı geçen işadamlarının kurtarılmak istendiği iddialarını gündeme getirmesi üzerine söz alan Şimşek, “Sırf bu algı için pakette olmaması daha doğru” dedi. Şimşek şöyle devam etti:
Kasa alacaklarıyla ilgili düzenleme, affa en yakın düzenleme. Görüşüm, bu türden düzenlemelerin olmaması gerektiği yönündedir. Eğer takdir ederseniz, bunun çıkarılmasını istiyorum. Buna seçim yatırımı denir mi, bilemiyorum. Çünkü seçim yatırımı olsa Mart öncesi niye getirmedik? Benim kanaatim sosyal güvenlik alacaklarıyla ilgili madde konulması, Maliye’nin alacaklarının da gündeme gelmesini tetikledi.
67 MİLYARLIK AF
2014 Nisan itibariyle affa girecek alacak toplamı 67 milyar. Bunun 17.6 milyar TL’si Gelir Vergisi, 5.8 milyar TL’si Kurumlar Vergisi, 7.4 milyar milyar lirası Motorlu Taşıtlar, 4.7 milyar TL’si Özel Tüketim Vergisi, 23.4 milyar TL’si de Dahilde Alınan KDV. 8.5 milyon kişinin borcu 0-5 bin TL arasında. Toplam vergi mükellefi sayısı ise 9 küsur milyon.”
PAKETTEN ÇIKTI
Maliye Bakanı Şimşek’in vergide yeniden yapılandırmada cezaların silinmesi maddesine karşı olduğunu açıklamasının ardından bu maddeden vazgeçildi. Düzenlemeyle vergi cezaları kalırken; bu cezaların vergi aslıyla beraber tahsil edilmesi öngörüldü.
SİYASİ AMAÇLI DENETİM SÖZ KONUSU DEĞİL
Bakan Şimşek “Birkaç yeniden yapılandırmada, Maliye hakkında olumsuz bir intiba oluşturuldu. Hiçbir denetimin onayı bana gelmez. Denetimler basında tartışıldığı zaman vergi mahremiyeti nedeniyle açıklama yapamıyoruz. Bununla ilgili düzenleme yapabiliriz. Benim bilgim dahilinde siyasi amaçlı bir denetim söz konusu değil” dedi.
KOÇ GİBİ 400 TANE DAHA VAR
Koç Grubu’na yapılan polisli vergi incelemesinin anımsatılarak ‘Kaç tane böyle denetim yapıldı?’ sorusuna yanıt olarak ise Şimşek “O türden 400 tane aramalı inceleme yapıldı” dedi. Şimşek 17 Aralık sonrasında bazı gruplara inceleme yapıldığı yönelik vekillerin sözleri üzerine “‘Yandaşın vergisi silindi deniyor.’ Yandaş incelenmediyse, nasıl vergisi ortaya çıktı silindi?” diye sordu.
internethaber
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.