Bakan ‘Hâkimler ayarlandı’ dedi

Bakan ‘Hâkimler ayarlandı’ dedi

KCK operasyonunda tutuklanan eski Diyarbakır Milletvekili Hatip Dicle, İçişleri Bakanı Beşir Atalay'ın, Ahmet Türk'e Kandil ve Mahmur'dan gelen PKK'lıların bırakılacağı sözünü verdiğini iddia etti.

Dicle'ye göre Atalay “Müsteşarımı Diyarbakır'a gönderdim. Hâkim ve savcılar ayarlandı, geldikleri gibi geçecekler” dedi.

KAPATILAN DEP'in eski Diyarbakır Milletvekili Hatip Dicle, İçişleri Bakanı Beşir Atalay'ın, kapatılan DTP'nin Genel Başkanı Ahmet Türk'e, Kandil Dağı ve Mahmur'dan gelen 34 PKK'lının bırakılacağı sözünü verdiğini iddia etti. Dicle, şunları söyledi: “15 Ekim 2009'da DTP Genel Başkanı Ahmet Türk, beraberindeki bir heyetle İçişleri Bakanı Beşir Atalay'ı ziyaret etti. Bakan bu heyete, 'Konuyla ilgileniyorum. Müsteşarımı Diyarbakır'a gönderdim. Hâkim ve savcılar ayarlandı, geldikleri gibi geçecekler' dedi. Bu aşamada, dört gün sonra Silopi'den gelen sekiz gerilla (PKK'lı teröristleri kast ediyor), 'Biz gerillayız. Önder Abdullah Öcalan'ın çağrısı ile barış için geldik' dedi ve bunlar sürecin olumlu sonuçlanması için gerektiği gibi tutuklanmayıp serbest bırakıldı.” Kürdistan Toplulukları Birliği Türkiye Meclisi (KCK/TM) operasyonunda, tutuklanan ve yargının siyasallaştığını iddia ederek, savunma yapmayan Dicle'nin, Diyarbakır 4'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde dile getirdiği bu iddialar duruşma tutanağına geçti.
Kapatılan DTP'nin siyasi yasaklı son genel başkanı Ahmet Türk de Atalay ile aralarında geçtiği iddia edilen diyaloğu yalanlamadı. Türk, Atalay'ı ziyaretleriyle ilgili, “Gelecek gruba olumlu yaklaşımın, açılımın seyri açısından olumlu olacağını sayın İçişleri Bakanı Beşir Atalay'a ilettik. Sayın Atalay da, bu konuda ellerinden geleni yapacaklarını söyledi” dedi.
Üniformalı gelmişlerdi
Demokratik Açılım kapsamında 26'sı Mahmur Mülteci Kampı'ndan 8'i Kandil Dağı'ndan toplam 34 kişi 19 Ekim 2009'dan Habur Sınır Kapısı'ndan Türkiye'ye girdi. Güvenlik güçleri yerine savcılığa teslim olan 34 kişi, Diyarbakır'dan Habur'a gönderilen dört savcı tarafından sorgulandı. 34 kişiden 29'u ifadesi alındıktan sonra savcı tarafından serbest bırakıldı. Mahkemeye sevk edilen 5 kişi de serbest kaldı. Kandil'deki PKK Kampı'ndan son model ciplerle Türkiye'ye silahsız gelen ve dağ üniformalarını çıkarmayan dördü kadın sekiz PKK'lı daha sonra bir çok törene katılıp, halka seslendi.

Öyle bir ifadem olmadı

İÇİŞ-LERİ Bakanı Beşir Atalay, Hatip Dicle'nin tutuklandığı mahkemedeki ifadesindeki, 'Kandil ve Mahmur Kampı'ndan gelen 34 PKK'lının Habur Sınır Kapısı'ndan geçişleri' ile ilgili sözlerinin doğru olmadığını söyledi. Atalay'ın, şu açıklamayı yaptı: “Gelişler sırasında herhangi bir yasa dışı eyleme meydan verilmemesi, huzuru ve güvenliği bozacak herhangi bir olaya sebebiyet verilmemesi konularında benim davetimle DTP'nin Genel Başkanı sayın Ahmet Türk ile görüştüm. Bu görüşmede iddia edildiği gibi, 'Hakim ve savcılar ayarlandı, giriş yapacaklar geldikleri gibi geçecekler' şeklinde bir ifadem kesinlikle söz konusu olmamıştır. İşlemler yargı organlarının görev ve yetkileri dahilinde gerçekleştirilmiştir.”
hürriyet

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.