Bakan Çağlayan, İsveç Ticaret Bakanı ile görüştü

Bakan Çağlayan, İsveç Ticaret Bakanı ile görüştü

Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye ile İsveç arasındaki 3 milyar dolarlık ticaret hacminin potansiyeli yansıtmadığını, işadamlarının, karşılıklı ilişkileri geliştirilerek, ticaret hacmini kısa sürede 10 milyar dolara çıkartabileceğini söyledi.

Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, İsveç Ticaret Bakanı Ewa Björling ile Devlet Konukevi'nde bir araya geldi. Önce başbaşa görüşen iki bakan, daha sonra İsveç'ten gelen 20 civarındaki işadamının da katılımı ile yemek yedi.

Çağlayan, yemekte, işadamlarına yönelik yaptığı konuşmada, eski bir işadamı olarak işadamlarının karşılıklı ziyaretlerinin ve ilişkilerinin artmasının ticareti ne kadar geliştirdiğini bildiğini belirterek, işadamları, karşılıklı birbirini ve pazarı tanıdıkça ticaret hacminin ve yatırımların da artacağına inandığını söyledi. Halen 3 milyar dolar düzeyinde olan iki ülke arasındaki ticaret hacminin kısa sürede 10 milyar dolara ulaşabileceğini kaydeden Bakan Çağlayan, işadamlarının müteahhitlik, enerji ve ulaştırma konusunda 3. ülkelerde de işbirliği yapabileceğini ifade etti.

Türkiye'nin çevresinde, 4 saatlik uçuş mesafesinde 56 ülke, 1,5 milyar nüfus ve 24 trilyon dolarlık GSMH bulunduğu belirten Bakan Çağlayan, İsveç işadamı ve firmalarının Ortadoğu, Asya, Kafkaslar, Kuzey Afrika ile ticarette mal ve hizmet üssü olarak Türkiye'den yararlanabileceğini söyledi.

Türkiye ekonomisinin hızlı bir büyüme içinde olduğunu, son 10 yılda yüzde 75'i Avrupa menşeli 93 milyar dolar yabancı sermaye çektiğini anlatan Çağlayan, gelecek 10 yılda 120 milyar dolar tutarında enerji, 4-5 bin km demiryolu, hızlı tren yatırımı yapılacağını belirterek, bu konularda işbirliği yapılabileceğini kaydetti.

Çağlayan, İsveç Parlamentosu'nda Ermeni Soykırımı ile ilgili alınan karara karşın İsveç Hükümeti'nin ''tarihin tarihçilere bırakılması'' yönünde gösterdiği çaba ve İsveç kamuoyunun AB üyeliği konusunda Türkiye'ye verdiği destek nedeniyle konuk bakana teşekkür etti.

-''İSVEÇ, AB'NİN EN YENİLİKÇİ ÜLKESİ''

İsveç Ticaret Bakanı Ewa Björling de iki ülkeninde önemli bir büyüme içinde olduğunu belirtirken, ülke olarak Türkiye'nin AB üyeliğine her zaman destek olduklarını, bu üyeliğin iki ülke arasındaki ekonomik ilişkileri daha da geliştireceğini söyledi.

İsveç'in AB'nin en yenilikçi, rekabetçi ülkesi olduğunu, önemli milli markalarının bulunduğunu ifade eden Bakan Björling, bunun yabancı yatırımcılar açısından önemli avantaj sağladığını kaydetti. Türkiye'nin, Afrika, Akdeniz ve Ortadoğu açısından bir üs olabileceğini ifade eden Konuk Bakan, ''Biz de 2015'e kadar ihracatımızı 2 katına çıkarmak istiyoruz. Bu nedenle bütün ülkeler ile ticaretimizin kazan-kazan ilkesi çerçevesinde geliştirilmesine önem veriyoruz. İki ülke, demiryolu, denizyolu ve enerjide işbirliği yapabilir'' dedi.

İsveç Bakanı, heyetin İstanbul'da da temaslarda bulunacağını belirtti

zaman

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.