Aylıktan / Maaştan Kesme Cezaları Nasıl Uygulanır

Aylıktan / Maaştan Kesme Cezaları Nasıl Uygulanır

Çalışanların ceza alacakları iki husus olan (Aylıktan / Maaştan) kesme tanımlar yönüyle mevcut kanun ve mevzuat çerçevesinde incelendiğinde;

Milli Eğitim Bakanlığı'nın 2012/28 sayılı Genelge'si yürürlüğe girdikten sonra, bu genelge hükümlerine göre eğitim çalışanlarının okulların 12 yıllık 4+4+4 kesintisiz zorunlu eğitim uygulamasından dolayı ayrılması sonucunda buralarda görev yapan personel de disiplin yönünden farklı kanunlara tabii olduğu, bundan sonra bu kanunlar çerçevesinde ceza alacakları ortaya çıktı.

 
            Çalışanların ceza alacakları iki husus olan (Aylıktan / Maaştan) kesme tanımlar yönüyle mevcut kanun ve mevzuat çerçevesinde incelendiğinde;
 
            657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nda;
        C - Aylıktan kesme : Memurun, brüt aylığından 1/30 - 1/8 arasında kesinti yapılmasıdır.
 
            4357 Sayılı Hususi İdarelerden Maaş Alan İlkokul Öğretmenlerinin Kadrolarına, Terfi, Taltif Ve Cezalandırılmalarına Ve Bu Öğretmenler İçin Teşkil Edilecek Sağlık Ve İçtimai Yardım Sandığı İle Yapı Sandığına Ve Öğretmenlerin Alacaklarına Dair Kanun
Madde 7 – (.........) (1) İlkokul öğretmenleri işledikleri disiplin suçlarının (.......)
b) (...........)  zarara uğrattıkları sabit olanlara fiillerinin mahiyet ve derecesine göre birinci defasında bir günlükten üç günlüğe ve ikinci defasında üç günlükten on beş günlüğe kadar ücret veya maaş kesilmek cezası verilir. Üç günlüğe kadar olan cezaya itiraz olunamaz. Bu ceza hem maaş hem de ücret alanların yalnız maaşlarından kesilir.
 
            1702  Sayılı İlk Ve Orta Tedrisat Muallimlerinin Terfi Ve Tecziyeleri Hakkında Kanun
Cezalar ve suçlar
Madde 22 – Maaş kesilmesi cezası şu hallerde verilir.
 
            Millî Eğitim Bakanlığı Personelinin Aylıkla Ödüllendirilmesi Hakkında Yönerge (Yürürlükten kaldırıldı) 
"Ödül", personele olağanüstü gayret ve başarılı çalışmalarına karşılık olarak bir aylıkları tutarında yapılacak ödemeyi, ifade eder.
 
Madde 7- Aylıkla ödüllendirilmesi teklif edilecek personelde aşağıdaki şartlar aranır.
b) Ödül teklif edilen yıl içerisinde aylıktan kesme veya maaş kesimi cezası dahil daha ağır bir disiplin cezası almamış olmak,
 
          Danıştay Beşinci Daire başkanlığının E:1987/ 2391 K: 1989/338 sayılı Kararında da Aylık ücret kavramının, gösterge (ek gösterge dahil) rakamlarının genel bütçe kanununda o yıl için tespit edilen katsayı ile çarpılması sonucunda bulunacak miktarı ifade ettiği belirtilmektedir.

          6260 Sayılı 2012 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu
            Katsayılar, yurt dışı aylıkları, ücret ve sözleşme ücreti
MADDE 21 ‒ (1) 657 sayılı Kanunun 154 üncü maddesi uyarınca, 1/1/2012-30/6/2012 döneminde aylık gösterge tablosunda yer alan rakamlar ile ek gösterge rakamlarının aylık tutarlara çevrilmesinde uygulanacak aylık katsayısı (0,06446), memuriyet taban aylığı göstergesine uygulanacak taban aylığı katsayısı (0,86251), yan ödeme katsayısı (0,02044) olarak uygulanır.
 
            Yukarıda yer verilen açıklamalar uyarınca; Aylıktan kesme cezasına devlet memurunun gösterge ve ek göstergesinin aylık katsayı ile çarpımı sonucu bulunacak brüt tutardan disiplin cezasında öngörülen oranda kesinti yapılmasıdır.
           
            Maaştan kesme cezası;
 
        Aylık Tutar, Ek Gösterge, Taban Aylık, Kıdem Aylığı, Yan Ödeme, Ek Ödeme, %20 Em.Keseneği. Aile Yardımı. Çocuk Yardımı. Fazla Çalışma. GSS Primi. Özel Hizmet Tazminatı, Dil Tazminatı, Tayin Bedeli'nin toplamı üzerinden tahakkuk eden miktardan disiplin cezasında öngörülen oranda kesinti yapılmasıdır.
 
 A. Rasim Asker

 


 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.